BERLİN- Türkiye’nin sağlık turizmi pazarında payını artırmak amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de 16-17 Ocak tarihlerinde Türkiye Almanya Sağlık Turizmi Fuarı (Health Tourism Expo Berlin) düzenlendi.
Ana sponsorluğunu Türkiye Sigorta’nın yaptığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sağlık Sektör Meclisi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) ile T.C. Ticaret Bakanlığı’nın da desteklediği fuara, saç ekiminden estetiğe, tüp bebekten metabolik cerrahiye, wellnesten fizik tedaviye kadar pek çok branşta, alanında uzman Türkiye’nin tanınmış sağlık kurum ve kuruluşları katıldı.
İki gün süren fuarın ilk gününde katılımcılar standlarında ziyaretçileri bilgilendirirken, tanıtım konuşmaları ve her iki ülkenin sağlık sisteminin anlatıldığı paneller yapıldı. İkinci günde ise B2B toplantıları gerçekleştirildi.
Berlin Sağlık Turizmi Fuarı İcra Kurulu Başkanı Cihat Alagöz’ün açılış konuşmasını yaptığı fuara Türkiye’den aralarında Acıbadem, Başkent Üniversitesi Hastanesi, Dünyagöz, Ekol, Medical gibi hastanelerin bulunduğu 93 sağlık kuruluşu katıldı. T.C.Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, ticaret ataşeleri ile birlikte standları ziyaret ederek katılımcılarla sohbet etti.
ULUSLARARASI SAĞLIK TURİZMİ PASTASINDAN TÜRKİYE’NİN ALDIĞI PAY HER GEÇEN YIL ARTIYOR
Fuarı organize eden Sağlık Turizmi Fuarı İcra Kurulu Başkanı Cihat Alagöz, Almanya’da bu kadar geniş katılımla ve bu kadar zengin içerikle sağlık turizmi fuarının ilk defa düzenlendiğini ifade ederek Türkiye -Almanya Sağlık fuarı hakkında şunları söyledi:
“Bugünkü fuarın 93 katılımcısı var. Aslında hastanelerimizin fuarlara katılımcı sayısıyla Türkiye’nin sağlık turizmi verileri de birbiriyle orantılı olarak ilerliyor. Örneğin 2021 yılında Türkiye’ye şifa aramaya gelen uluslararası hasta sayısı 600 bin civarındayken, 2022 sonu itibariyle bu sayı 1.2 milyonlara ulaştı. Yani uluslararası sağlık turizmi pastasından Türkiye’nin aldığı pay her geçen yıl artarak devam ediyor. 2023 yılında bu rakamlar 2 milyona yaklaşırsa, sürpriz olmaz. Bu konuda Ticaret Bakanlığı çok yoğun bir çaba harcıyor. Ticaret Bakanlığı uluslararası sağlık turizmi konusunda hastaneleri, sağlık kuruluşlarını, aracı kuruluşları teşvik eden muhteşem bir teşvik mekanizması işletiyor, sağlık tedavi hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına yönelik muazzam çalışmalar yürütülüyor. İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları birbirleriyle muazzam bir sinerji oluşturmuş durumdalar. TOBB, DEİK, Hizmet İhracatçıları Birliği, birlikte yürütülen çalışmalarla Türkiye’nin sağlık turizminin dünyada tanıtılmasına yönelik çok önemli çalışmalar yürütüyorlar.
Bugünkü fuar, DEİK, Hizmet İhracatçıları Birliği ve Türkiye Sigorta ana sponsorluğunda gerçekleşiyor. 93 tane hastane klinik ve sağlık acentesine burada ev sahipliği yapıyoruz. Bunlar Türkiye’nin önde gelen sağlık kuruluşları, alanlarında uzman klinikler Türkiye’nin farklı kentlerinden geliyorlar.
TÜRKİYE AVANTAJLI
“Türkiye’nin sağlık turizmi açısından çok avantajlı olduğunu ifade eden Cihat Alagöz, “Bugün sahip oldukları havaalanları ve yurt dışı bağlantıları sayesinde Anadolu’nun pek çok şehri de sağlık turisti çekmeye başladı. Uluslararası nitelikte sağlık kuruluşları, muhteşem hizmet kalitesi, zengin insan kaynakları ve sağlık kadrosu var. Türkiye’nin dünyanın dört bir yanından ulaşılabilir bir destinasyon olması ve fiyatların dünya standartlarının nazaran çok daha makul seviyelerde olması, bekleme süresinin çok kısa ya da hiç olmaması da, Türkiye’nin avantajları arasında” dedi.
SAĞLIK TURİZMİNDEKİ GELİŞMELERİ DE YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
COOP TRR (Avrupa Türk Seyahat Acenteler Birliği) CEO’su Cumhur Sefer ise konuşmasında sağlık turizminin son yıllarda talep artışına bağlı olarak önem kazandığını vurgladı: “COOP TRR olarak asıl hedefimiz, anavatanımız Türkiye’ye turist göndermek. Ülkemize yönelik tur paket satışlarına destek veriyor, tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Üye acentelerimiz için özel olarak hazırladığımız bir satış kanalımız var. Genel olarak kitle kültür turizmine yoğunlaştığımız gibi, son yıllarda artan talep nedeniyle sağlık turizmindeki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Türkiye sağlıkta her geçen gün ilerleme kaydediyor. Buna karşın, Alman sağlık sisteminin, geçmişte doktorları, tedavi yöntemleri, hastaneleriyle dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden biriyken, son yıllarda ortaya çıkan uzman doktor ve randevu sıkıntısıyla zorlandığını gözlemliyoruz. Böyle olunca da Almanya’da yaşayanlar sağlık hizmetleri için yurtdışına yöneliyor. Bu durum önümüzdeki yıllarda daha da artacak gibi görünüyor.”
COOP TRR SAĞLIK TURİZMİNDE KÖPRÜ OLMAYA HAZIR
Doğru bir yol haritası ile bu talebin Türkiye için bir kazanıma dönüşeceğini vurgulayan Sefer sağlık turizminde bilgilendirmenin önemine dikkat çekti: “Türkiye’de sağlık turizminde dikkat çekmek istediğimiz, sağlık hizmetleri hakkında ön bilgi, tedavi ve tedavi sonrası takip olmak üzere üç nokta var. Hastaların tedavi için karar aşamasında eksiksiz doğru bilgilendirilmesi, tedavi yöntemlerinin işleyişin eksiksiz anlatılması, tedavi sonrası komplikasyon durumunda takip sürecinin işleyişinin anlatılması çok önemli. Bu aşamada önerimiz, sağlık turizmi yapan hastanelerin veya kliniklerin Almanya’da da bir temsilciliğinin/danışma ofisinin olması. Almanya’da ki seyahat acenteleri özellikle de COOP TRR çatısı altında faaliyet gösteren acenteler, sağlık turizmi paketlerinin satışında çok iyi birer iş ortağı olabilir. Üye acentelerimize sağlık turizmi hakkında bilgi almak için başvuranların sayısı hergün artıyor. 2023 yılında tatil paketlerinin yanı sıra sağlık turizmi paketlerinin de revaçta olmasını bekliyoruz. Türkiye ve Almanya arasındaki sağlık turizmi hareketinde COOP TRR köprü olmaya hazır.”
T.C. Berlin Büyükelçi Ahmet Başar Şen ise konuşmasında Almanya ve Türkiye‘nin tarihsel ve ekonomik ilişkilerine vurgu yaptı: “Almanya’daki 3,5 milyon insanımız iki ülke arasındaki ilişkilerin en can alıcı en temel noktasını oluşturuyor” diyen Büyükelçi Şen, “Bugünkü katılımcıların ilgisi beni çok etkiledi. Türkiye çapında farklı şehirlerden gelen kuruluşlarımız olması, yine sağlığın birçok alanında; sadece bizim sağlık turizminde gördüğümüz klasik alanlar değil, onun dışında farklı alanlardan da katılımcılar olması, farklı alanların temsilcilerini de burada görmek beni gerçekten mutlu etti.
Bugüne kadar sağlık turizmi konusunda hastanelerimizin, üniversitelerin, üniversite hastanelerinin ulaştığı başarıda elbette Türkiye’de oluşturulan ekosistemin büyük rolü var. Sağlık bakanlığımızın ve devletimizin son dönemde bu alandaki çabalarını çalışmalarını katkılarını destek ve teşviklerinin de bu başarıda önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın koyduğu hedefler çerçevesinde medikal turizmde Türkiye’nin dünyanın ilk ilk 3 ülkesinden biri olması hedefi var. Ben bu hedefe bugün gördüğüm canlılıkla da birlikte, hep birlikte el ele ulaşacağımıza bir kez daha şahit oldum. Hepinize bundan sonraki faaliyetlerinizde özellikle Almanya’da bizim görevin alanımız olan ülkedeki faaliyetleriniz de bizler Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçiliği olarak yanınızda olduğumuzu vurgulamak istiyorum, teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Mediceflife Kurucu Başkanı İrfan Karslı, fuarla ilgili görüşlerini “93 tane sağlık kuruluşunun sağlık turizmi yapan acentelerin bugün burada bir arada olması gerçekten güzel bir başlangıç. Aslında daha önce olması gerekirdi. Bu iki günlük süre içinde yapılan toplantılar gelecekte yapılacak olan işler için de çok faydalı olacaktır. Türkiye’nin Avrupa’da sağlık turizminde hakettiği yeri alabilmesi için, bu tür toplantıların fuarları daha sık düzenlenmesini umut ediyoruz” sözleriyle özetledi.
İki günlük organizasyon süresince, 93 hastane, klinik, ve sağlık aracı, tedavi için Türkiye’yi tercih eden kişilerle, tedavi yöntemleri ve tedavilerinin işleyişi ile ilgili birebir görüşmeler yaptılar. Sağlık turizmi aracı kuruluşları, Alman sağlık turizmi aracı kuruluşlarıyla, hastaneler bir araya gelip görüş alışverişinde bulundular. Sağlık turizmi aracılığı konusunda acentelik sözleşmeleri, Alman sağlık kuruluşlarıyla işbirliği anlaşmaları görüşüldü. Hülya Sancak/ BERLİN