HaberlerPolitika

Steinmeier: “Sirkeci Garı iki ülke arasındaki yakın bağı simgeliyor”

İSTANBUL – Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, ziyaretine Almanya’ya ilk giden işçilerin trene bindiği Sirkeci Garı’nı ziyaret ederek başladı.

Steinmeier ziyaretine Sirkeci Garı’yla başlamasının tesadüf olmadığını belirterek, yaklaşık 63 yıl önce Almanya’ya gelen Türklerin hem Türk hem de Alman tarihinin parçası olduklarını söyledi.

Steinmeier: "Sirkeci Garı, iki ülke arasındaki yakın bağı simgeliyor"
Steinmeier: “Sirkeci Garı, iki ülke arasındaki yakın bağı simgeliyor”

Steinmeier, İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Sirkeci Tren Garı’ndaki Demiryolu Müzesi’ni tarihçi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezdi. Pek çok hikayenin bu tren istasyonunda başladığını kaydeden Steinmeier, 1960’larda yüz binlerce Türk’ün misafir işçi olarak Almanya’ya buradan yola çıktıklarını dile getirdi.

ALMAN MİMAR JACHMUD’UN TASARLADIĞ TARİHİ GAR

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve beraberindekiler, Sirkeci Tren Garı'ndaki Demiryolu Müzesi'ni tarihçi İlber Ortaylı'nın anlatımıyla gezdi.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve beraberindekiler, Sirkeci Tren Garı’ndaki Demiryolu Müzesi’ni tarihçi İlber Ortaylı’nın anlatımıyla gezdi.

Steinmeier, Sirkeci Garı’nın bilinmeyene doğru yola çıkışın simgesi olduğunu, bilinmeyene doğru yapılan bu yolculuğun sonunda sıla hasreti, zorluk ve çabanın beklendiğini ifade etti. Steinmeier, “Bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Türk kökenli insan yaşıyor ve toplumumuzu şekillendirmeye ve biçimlendirmeye yardımcı oluyor. Ülkemizin inşasına yardımcı oldular, ülkemizi güçlü kıldılar ve toplumumuzun kalbinde yer aldılar.” diye konuştu.

Steinmeier, Türkiye’ye gerçekleştirdiği bu seyahatte kendisine eşlik eden konuklardan bazılarının bu konuda örnek olduklarını kaydederek, “Bu tren istasyonu, iki ülke arasındaki yakın bağı simgelemektedir. Alman mimar August Jachmund tarafından tasarlanan gar, Doğu ile Batı’yı birbirine bağlayan Orient Express’in son durağıydı.” ifadelerini kullandı.

BAŞKENT ANKARA’DA ALMAN İZLERİ

Almanların 1930’larda yeni başkent Ankara’nın tasarımına ve inşasına destek olduğunu anlatan Steinmeier, 1960’lardan itibaren genç Federal Almanya’nın ekonomisinin kurulmasına yardım edenlerin de Türkiye’den gelen misafir işçiler olduğunu söyledi.

Steinmeier, “Almanya’da bizler, bir ay sonra Federal Cumhuriyetimizin 75. doğum gününü kutlarken bunu Türk-Alman göçmenlerin milyonlarca hikayesinin tarihimizin bir parçası olduğu bilinciyle yapacağız.” dedi.

Bu nedenle Federal Anayasa’nın yıl dönümünden önce Türkiye’yi bir kez daha ziyaret etmesinin kendisi için önemli olduğunu vurgulayan Steinmeier, “Onlar, göçmen geçmişi olan insanlar değiller. Almanya, göçmen geçmişi olan bir ülke. Onların hikayeleri hem Türk tarihinin hem de Alman tarihinin bir parçası. Onlar, bizi biz yapan şeylerin bir parçası.” diye konuştu.

ALMANLARA KOLLAR AÇIK

"Almanya, göçmen geçmişi olan bir ülke. Onların hikayeleri hem Türk tarihinin hem de Alman tarihinin bir parçası"
“Almanya, göçmen geçmişi olan bir ülke. Onların hikayeleri hem Türk tarihinin hem de Alman tarihinin bir parçası”

Steinmeier, Türkiye ve Almanya’nın özel ve yoğun ilişkilerinin ne kadar önemli olduğunun özellikle kriz durumlarında ortaya çıktığına işaret ederek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkesinde büyük dayanışma sağlandığını söyledi.

Türkiye’ye yardım malzemelerinin gönderildiğini anımsatan Steinmeier, yarın Gaziantep’in depremde zarar gören bölgesini ziyaret ederek felaket mağdurları ve yardım görevlileriyle bir araya geleceğini söyledi.

Steinmeier, “Buraya geleli çok olmadı ama şimdiden şunu söyleyebilirim. Buraya Alman olarak gelen herkes açık kollarla karşılanıyor. Bu, sadece Türk misafirperverliğinden kaynaklanmıyor. Esas olarak günlük yaşamın her yerinde hissedebileceğiniz yakın insani bağlardan kaynaklanıyor.” diye konuştu.

Her yıl Türkiye’ye gelen 5 milyon Alman turistin bu bağların ne kadar yakın olduğunu gösterdiğini vurgulayan Almanya Cumhurbaşkanı, “Dolayısıyla bugün yolculuğumuza Sirkeci Tren İstasyonu’ndan başlamamız tesadüf değil” dedi. Muhabirce/AA- İSTANBUL

Diğerleri
Grafikartplus Ajans
Başa dön tuşu