HaberlerPolitika

Duisburg’ta randevu sıkıntısına ara çözüm

Son aylarda gerek yabancılar dairesinden gerekse belediyelerdeki resmi birimlerden kimlik/oturma izni vatandaşlık işlemleri gibi hizmetler için randevu alınması neredeyse imkânsız hale gelince STK’lar harekete geçti.

Özellikle Ruhr bölgesinde, Essen Duisburg gibi kentlerde, randevular 3-4 ay hatta 1 yılı aşan sürelerde verilmeye başlanmıştı. Durumun düzelmemesi ve gittikçe de kötüleşmesi üzerine vatandaşlar şikayetlerini artırdı.

Bazı vatandaşlar, ‘daha dün Almanya’ya gelen göçmenler, Ukraynalılar’ için özel masalar kurulduğunu ancak onyıllardır burada yaşayan, çalışan vergi ödeyen vatandaşlar için en temel hizmetlerin bile sağlanmadığını, ihmal edildiklerini ayrımcılığa uğradıklarını düşündüklerini dile getirdi.

Bündnis für Duisburg Başkanı Yücel Güngör
Bündnis für Duisburg Başkanı Yücel Güngör

Yetkililerin önceleri sorunu korona dönemine bağlamalarına rağmen aslında sorunun yapısal olduğu da dikkatlerden kaçmadı. Bazı yetkililer mekansal sorunlara ve personel eksikliğine dikkat çekerken, sorunun acil olarak çözümü için bazı STK’lar konuya el attı.

GÜNGÖR: ÇÖZÜM İÇİN ÖZEL MASA KURULDU

Bündnis für Duisburg Başkanı Yücel Güngör, kendisinin de randevu sorunundan muzdarip olduğunu belirterek yaptıkları çalışmalar sonucu, soruna bir ara çözüm bulmak için özel masa kurulduğunu söyledi:

“Yaptığımız çalışmalar neticesinde yabancılar dairesindeki randevu sorununu biraz olsun çözmüş bulunmaktayız. Duisburg yabancılar dairesine 15 yeni eleman alındı. Önceden sadece gece 00:00’da ve sabah 07:00’da randevular açılıyor o satte işlem yapabilenler bir kaç randevu alabiliyordu. Daha sonra sabah randevu almayı da iptal ettiler ve randevu sıkıntısı büyüdü.

Sorunu KRV Eyaleti Uyum Bakanlığına, İçişleri Bakanlığına ilettiğini belirten Güngör şöyle devam etti: “Bakanlıklara, insanların randevu alamadığı için işlem yaptıramadığını ve bunun seyahat özgürlüğün kısıtlamadan, devletten destek alanların yardımlarının kesilmesine kadar pek çok sıkıntıya yol açtığını ifade ettik. Konuyu T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu’na da ilettik.

Artık, yoğun çalışmalarımız sonucu oluşturulan https://www.etermin.net/qtermin-stadt-duisburg-abh-sued?servicegroupid=137379&fbclid=IwAR3_kxb9mP3QztYGO-FNEonfl76isCvGfAP2GJFlaawxbBhd_nw3IpdZSb0  linki/ bağlantısı üzerinden online olarak randevu alınabiliyor. Duisburg’un hangi semtinde ikamet ettiğinize bakılmadan randevu veriliyor.

Duisburg’ta randevu sıkıntısına ara çözüm
Duisburg’ta randevu sıkıntısına ara çözüm

Bunlar elbette geçici çözümler, kalıcı çözüm için ivedilikle çalışmalar yapılması gerekiyor. Her şeyden önemlisi belediye ve siyasiler vatandaşı konuyla ilgili gelişmeler hakkında bilgilendirmek zorunda. Bu çalışmada büyük emeği olan, Müslüman Türkler Birliği Başkanı Erdoğan Aydın’a ve bizimle hareket eden diğer arkadaşlara teşekkür ediyorum. Tüm vatandaşlarımıza hayırlı olsun.”

RÜSCHER: BİRAZ SABIR

Vatandaş Hizmetleri Daire Müdürü Michael Rüscher ise sistemin günün şartlarına uymadığını sorunların bilincinde olduklarını ve çözüm için çaba sarfettiklerini belirterek “Yabancılar Dairesindeki mevcut durum, bizim de vatandaşlarımıza yönelik hizmet anlayışımıza uymuyor. Bekleme sürelerini azaltmak için çok çalışıyoruz ve aldığımız önlemlerle mağduriyetleri biraz olsun gidermeye çalışıyoruz. Ancak önce yeni personel alımı ve onların eğitilmesi gerekiyor ve bu da maalesef akşamdan sabaha çözebileceğimiz bir konu değil” diyerek vatandaşlardan biraz daha sabırlı  olmalarını rica etti.

CDU Belediye Meclisi Üyesi Şevket Avcı
CDU Belediye Meclisi Üyesi Şevket Avcı

AVCI: EK ADIMLAR ATILMAK ZORUNDA

Yabancılar Dairesi’ndeki sorunun, son yıllarda özellikle Ortadoğu ve Ukrayna kaynaklı kaçış/göç hareketleri nedeniyle içinden çıkılamaz hale gelmesi üzerine çeşitli partiler de çalışmalar yürütüyor. CDU Belediye Meclisi Üyesi Şevket Avcı da sorunla ilgili olarak Yabancılar Dairesi bünyesine 15 yeni kadronun eklendiğini belirterek bunun biraz durumu rahatlatacağını ifade ederek şöyle konuştu:

“Gelecekte, işlem sürecini daha iyi yapılandırmak için uzmanlar, iş adamları ve öğrenciler için merkezi bir temas noktası olacak. Altı çalışan, ikamet izni almadan önce yapılması gereken biyometrik verilerin toplanması işlemini üstlenecek. Bunun, bir kaç hafta içinde biriken işlem yükünü hafifleteceğini umuyorum. Ayrıca, vatandaşların oturum izinleri için geçici bir düzenlemeyle oluşturulan randevu sisteminin de Yabancılar Dairesi’ne biraz rahatlama getireceğini umuyorum.”

Acil yeni düzenlemeler için Anakent Belediye Başkanı’na ve Vatandaş Hizmetleri Daire Müdürü Michael Rüscher’a teşekkür eden Avcı, “Yabancılar Dairesi’ndeki yoğun personel dalgalanmalarına engel olabilmek için bu birimdeki işleri çekici hale getirmek ve finansal teşvikler sunmak zorundayız” sözleriyle de acil geçici çözümlerden sonra kalıcı ve sürekli çözüm için de atılması gereken adımlara dikkat çekti. Muhabirce/Foto: Stadt Duisburg/ Hülya Sancak- DUISBURG

İlgili yazılar

Başa dön tuşu