Haberler

Yurt dışında askerlik sorunu

Yurt dışında yaşayan Türkiyelilerin sorunu Türkiye’de hiç bitmiyor.

Bir ara ‘ aha çözüldü’, oluyor. Hemen ardından soru işaretleri başlıyor.

Eskiden Başkonsolosluklara telefonla ya da gidilerek soru sorulabiliyordu. Şimdi o da yok.

Soru işaretleri kahve dedikodularına dönüşüyor. Biri bir bilgi kırıntısı alabilmişse, o sekize katlanarak yayılıyor. Vatandaş doğru bilgiyi nereden alacak muhatap neresi, pek bilinmiyor.

Neyse bu konu derin. Bunu biraz değiştirelim.

Şu yurt dışından askerlik konusu.

Bedelli Askerlik miktarı 6 bin Avro’ya düştü, iyi de oldu.

yurtdışı askerlik erteleme yaşı 38 yaş sonu.

İster 20 yaşında başvurunu yap 38 yaşına kadar taksitle öde ister 38 yaşında peşin öde ve muafiyet kazan.

Bir de çifte vatandaşların durumu var.

Burada da 1111 no lu Askerlik yasası Bulunduğu ülkede mecburi askerlik yasası varsa ve orada askerlik hizmeti yerine geçen faaliyeti yerine getirmişse Türkiyede Askerlikten muaftır, diyor.

Yani 38 yaş dolmadan bunun ibrazedilmesi gerekiyor. 38 yaş dolunca 2011 yılından önce bu hak edinimi varsa. Orası birez keyfiyete kalmış gibi gözüküyor. Konsoloslukalar sadece normal işlemleri yapıyor.

Federal Almanya da 1 Temmuz 2011 yılından itibaren mecburi askerlik kalktı. Zaten az sonra bir çizelge göreceğiz.

Yani bu şu anlama geliyor.Federal Almanya da Yeni askerlik çağına gelen çifte vatandaş gençlerde, artık mecburen bu 6 bin avroyu ödeyecek. aksi taktirde 38 yaşından sonsa Türkiye de asker kaçağı sayılabilir.

Burada yalnız acil bir bilgi meselesi var.

Türkiye de mecburi Askerlik süresi 12 aya indirildi. 2014 ocak ayından itibaren de terhisler başlıyor. Bir iki gün dür yazılı sözlü basın bildiriyor. İşte 600 bin asker kaçağına tebligat. Bunlara yurtdışı yasağı geliyor. gibi cümleler. Bunlar normalde Türkiye içi için mi belli değil.

Yurt dışında yaşayanlar için şöyle bir hak var.

Yurt dışında yaşadığını ispat eden kişiye 3 aylık süre verilir.

Yalnız yeni çıkan 600 bin kişilik olayda yurt dışında yaşayanlar hariç denmemiş. Biz henüz duymadık.

Tamam, adam Türkiye ye geldi. SordularyYurtdışındayım işte evraklarım dedi. İyi de buna da yurt dışına çıkış yasağı konuyor mu konmuşsa ne yapacak. Bunlara ilişkin bir tek cümle piyasada yok. Adama hem üç aylık hak tanınmış hem bu haktan yararlanamadan mağdur olmuş durumu olur mu. Belli değil. İnsanlar bize soruyor.Şayet bu gibi yurt dışı yasağı uygulanırsa nereden nasıl kaç zamanda kaldırılır bilmiyoruz.

Yani Gene unutulduk.

Haa şu tabelayı verecektik. Tabela aşaşıdaki gibi.

Haydi hayırlısı.

Yunus Işıkoğlu/ Almanya

YURT DIŞI İŞÇİ ERTELEME İŞLEMLERİ

ERTELEMELER

Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatıyla fiilen yabancı ülkelerde ikâmet eden vatandaşlarımızın; son yoklama, celp ve sevk gibi her türlü askerlik işlemi 1111 sayılı askerlik kanununun 35/G maddesi gereğince 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar 38 yaşın doldurulduğu yılın 31 Aralık tarihine kadar) Millî Savunma Bakanlığınca ertelenebilir. Vatandaşlarımızın askerlik işlemlerinin yürütülmesinde “doğum tarihi” değil “doğum yılı” esas alınır.(Örn.:1975+38=2013)

Çifte vatandaş olan yükümlülerin Türkiye’de askerlik yapma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı?

Birden fazla tabiiyetli yükümlülerden hangilerinin hangi ülkelerde yaptıkları askerlik hizmetinin sayılacağı Bakanlar Kurulunun 05 TEMMUZ 1993 gün ve 93/4613 sayılı kararı gereğince Millî Savunma Bakanlığınca belirlenmektedir. Halen Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsrail, İsviçre, Suriye, Norveç, Yunanistan, Tunus, Fransa (1979 ve daha genç doğumlular hariç), İtalya (01 Ocak 1985 ve daha yaşlı doğumlular),Hollanda (01 Ocak 1997),Belçika (01 Ocak 1998), İsveç (01 Temmuz 2010), Almanya (01 Temmuz 2011)’da zorunlu askerlik hizmeti kaldırılmış olduğundan kaldırıldıktaki tarihten önce askerlik hizmetleri Türkiye Cumhuriyetinde sayılmaktadır. Bu ülkelerin dışında herhangi bir ülkede yapılan askerlik hizmeti Türkiye Cumhuriyetinde sayılmamaktadır.  

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu