Haberler

YTB`den en fazla mali destek Almanya`daki derneklere

YTB`den en fazla mali destek Almanya`daki derneklere Duisburg yakınlarındaki Rheinberg kentinde düzenlenen ASTEC Kitap ve Kültür Fuarı`nda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı da (YTB) tanıtım yaptı. Kitap fuarında kurulan standta kuruma ait bröşürler dağıtılıp ziyaretçilere bilgiler verildi.

2010 yılında kurulan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı`nın eğitim,gençlik alanında Türk diasporasının geliştirilmesi ve siyasi katılıma dönük projeler için 2011 yılından bu yana 40 milyon Lira harcama yaptığı, en fazla mali desteğin ise Almanya`daki derneklere aktarıldığı ifade edildi.

Yurtdışı  Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı`nda yaklaşık 10 yıldır uzman olarak görev yapan Abdulkadir Doğanay yaptığı açıklamada kurumun 2010 yılında yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız  ve  çocuklarına yönelik çalışmalar yapmak üzere kurulduğunu belirterek; “Dünyanın her tarafındaki vatandaşlarımıza ulaşarak onlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Soydaş ve akraba topluluklarına dönük çalışmalarımız  unutmamak gerekir. Ortadoğu,Orta Asya`daki ülkelerle ve bu ülkelerde yaşayan soydaş ve akraba topluluklarıyla ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. AyrıcaTürkiye Cumhuriyeti dünyanın bir çok ülkesinden her yıl yaklaşık 5 bin öğrenciye `Türkiye Bursları` adı altında lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde burslar verilerek eğitimlerine katkı sağlanmakta” dedi.

Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı`ndan Abdulkadir Doğanay Dünyanın farklı coğrafyalarında, farklı ülkeler, farklı topluluklarla sosyal, kültürel ve dini gibi çok değişik ilişkilerin ve bağların olmasına dikkat çeken Abdulkadir Doğanay ilişkilerin korunması ve geliştirilmesinin de başkanlığın görevleri arasında olduğunu dile getirdi.

2011 YILINDAN BERİ STK`LARA MALİ DESTEK VERİLİYOR

Doğanay,Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı`nın (YTB) yurtdışında bir ofisinin olmadığını, Ankara`da Başbakanlığa bağlı olarak çalışmalarını yürüttüğünü dile getirirken şunları söyledi:

“Ofisimizin olmamasına karşın yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı, onların kurmuş olduğu sivil toplum kuruluşlarını bir paydaş olarak kabul ediyoruz. Çalışmalarımızı vatandaşlarımız ve onların kurduğu derneklerle birlikte yürütüyoruz. 2011 yılından beri sivil toplum kuruluşlarına yönelik mali destekler sağlıyoruz. Bizim temel amaçlarımız Türkçenin öğretilmesi, anavatanla bağlarının güçlendirilmesi. Bu alanlarda mali destek programları ilan ediyoruz. Örneğin; Türkçe öğretiminin nasıl yapılması gerektiğinin alt yapısını Ankara`da hazırlığını yapıyoruz. Mali destek programının esaslarını ilan ediyoruz, bu esaslara şartlara uygun olan başvuru sahipleri projelerini internet üzerinden bize gönderiyorlar. Çift dilli eğitimi geliştirme veya Evliya Çelebi Gençlik Köprüleri Mali Destek Programı gibi proje başvurularının tarihlerini açıklıyoruz. Sivil Toplum kuruluşları internet web sitemize girerek başvuru rehberimizi okuyorlar ve kendilerini tanıtıyorlar. Derneğin aktif olması gerekiyor. Derneğin hangi ülkede kurulu olduğu, statüsü nedir,kaç üyesi vardır gibi sorular yanıtlanıyor. Dernek sitemize girdikten sonra mali destek programlarımızı görebiliyor. İsteyen projesini, amacını ve bütçesini sisteme işliyor. Biz de online sistemimizde başvuruyu değerlendiriyoruz. Amaçlarımız doğrultusunda uygun bir proje ise desteklenmesine karar veriyoruz.”

EN FAZLA MALİ DESTEK ALMANYA`YA

YTB`nin bilgilendirmelerine gençler ve aileleri yakından ilgi gösterdi Güncel olarak hayata geçirilen projeler hakkında da bilgi veren Abdülkadir Doğanay konuşmasını şöyle sürdürdü:”Yurtdışında 6,5 milyon Türk nufusu yaşıyor.Bugüne kadar vatandaşlarımızın yaşadığı coğrafyalarda insanlarımıza eğitim, gençlik alanında,Türk diasporasının geliştirilmesi, siyasi katılıma yönelik projeler için 2011 yılından bu yana 40 milyon Lira harcadık.

Derneklerimize en fazla mali destek sağladığımız ülke Almanya. 2018 yılı çalışmalarına  Aralık ayı itibarıyla başladık. İlan edilecek programlarımızı  Ocak ayı sonu itibarıyla paylaşacağız. 2018 yılı itibarıyla Evliya Çelebi Mali Destek Programı`mız devam edecek .YTB olarak gençlerimize önem veriyoruz. Anavatan Türkiye ile bağların güçlendirilmesi ve gençlerimizin öz güvenlerinin kazandırılması, ülkelerini görebilmeleri çok önemli. Türk gencinin anavatanını görmesine, tarihi ve kültürel zenginlikleri yerinde tanımasını istiyoruz. Evliya Çelebi Gençlik köprüleri Mali Destek Programı en önemli programlarımızdan biri. Derneğimiz  4 rotamızdan birini seçip, 20-30 arasında gencimizi geziye götürüyor. Olayı sadece gezi olarak görmemek gerekir. İçinde kültürel aktivitelerin ve eğitim seminerlerinin olması gerekiyor. Türk tarihi, Türk sanatı ve kültürü üzerine olan iki semineri zorunlu koşuyoruz. Başkanlık olarak rehber ücretini dahi karşılıyoruz.”

TÜRKÇE EĞİTİCİLERİNE İHTİYAÇ VAR

YTB nin tanıtımı yapıldı “YTB nin eğitim konusunda en önem verdiği husus Türkçe. Hafta sonu okulları mali destek programını ilan ettik. Sivil toplum kuruluşlarımız  hafta sonları eğitimler düzenleyebiliyor. Derneklerimiz düzenledikleri eğitimlerde Türkçe, tarih kültür eğitimlerinin müfredatını oluşturuyorlar. Aslında derneklerimizin çok fazla birşey yapmasına da gerek yok.  Bizim hazırladığımız 5 saatlik eğitim programına uygun bir projeyle bize geldiklerinde derneklerimizin hafta sonları düzenlemiş oldukları programları destekliyoruz. Almanya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerde Türkçe eğitimini verecek insanlarada ihtiyacımız var. Bunun için YTB olarak Sakarya Üniversitemizle bir protokol imzalayarak Türkçe öğretimi ve yüksek lisans programı hazırladık. Burada Türkçe öğreticileri yetişiyor.Program tamamlandıktan sonra bu arkadaşlarımız yüksek lisans diplomalarını elde edecekler ve geldikleri ülkelerde Türkçe eğitimi veren derneklerimizde istihdam edilecekler. YTB`nin sitesine bakılırsa vatandaşlarımız kendilerini de ilgilendiren konuları yakından takip edebileceklerdir. Yapılan başvurulara anında yanıt veriyoruz.”

Yurtdışı  Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı`ndan Abdulkadir Doğanay 

[[{“fid”:”11656″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”},”link_text”:null,”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”}},”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Muhabirce/ İbrahim Ergül/ DUISBURG

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu