Haberler

Willy Brandt Amerikan muhbiri miydi?

Almanya’nın eski başbakanlarından Willy Brandt’ın ABD istihbaratı için muhbirlik yaptığı iddia edildi

Almanya’da 1969-1974 yıllarındaki başbakanlık görevinden önce Willy Brandt’ın, ABD askeri istihbaratı Counter Intelligence Corps (CIC) için 4 yıl boyunca muhbirlik yaptığı öne sürüldü.

Der Spiegel dergisinin haberine göre, Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Brandt’ın, ABD askeri karşı casusluk teşkilatı CIC’e 1948’den 17 Mart 1952’ye kadar istihbarat sağladığı öne sürüldü.

CIC’nin gizliliği kaldırılan 1 Haziran 1952 tarihli listesine ulaşan derginin Alman ve Avusturyalı muhbirlerin isimlerinin yer aldığı listeyi ABD Askeri Tarih Merkezi’ndeki tarihçi Thomas Boghardt’a incelettiği ifade edildi. Tarihçi Boghardt’a göre Brandt, Amerikan hizmetleri için bir “altın madeni” değerindeydi.

4 YIL BOYUNCA 200 KEZ ABD’LİLERLE BULUŞTU

Dergi, Brandt’ın CIC’ye Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) ile iktidardaki Sosyalist Birlik Partisi’nin (SED) gençlik kolları FDJ hakkında bilgi verdiğini yazdı. 4 yıl boyunca muhbirlik yapan Brandt’ın “O-35-VIII” koduyla kayıt altına alındığı belirtildi.

Brandt’ın ayrıca tersaneler, fabrikalar, demir yolu sistemi ve Sovyet ordusunun telefon şebekesiyle ilgili bilgi verdiği öne sürüldü.

Söz konusu kaynaklara göre Brandt, kendisini “güvenilir” olarak sınıflandıran CIC irtibat görevlileriyle 4 yıl boyunca 200’den fazla kez bir araya geldi. Brandt verdiği bilgiler karşılığında kahve, sigara, şeker gibi ürünler aldı. 1950’den sonra ise CIC kendisine aylık 250 DM ödedi.

1971 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alan Willy Brandt, danışmanı ve başbakanlıktaki sağ kolu Günter Guillaume’nin DDR casusu olduğunun ortaya çıkmasının ardından istifa etmişti.

Willy Brandt, 8 Ekim 1992’de Almanya’nın eski başkenti Bonn yakınlarındaki Unkel kasabasında vefat etti.  Muhabirce/AA-C.Karadağ- BERLİN

 

Grafikartplus Ajans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu