Türkçe Almanca şiir akşamlarına tam not
Almanya'nın Duisburg şehrinde gerçekleştirilen "Türkce Almanca Şiir Akşamları"nda gazeteci şair yazar Ali Yakar, yazar Kemal Yalçın, İngrid Lenders, Ozan İnci ve Ozan Ata Canani izleyicilere unutamayacakları bir akşam yaşattı.
Duisburg- Rheinhausen'da bulunan ADD Atatürkçü Düşünce Derneği salonunda yapılan okuma akşamında şiir ve türkülerin yanısıra Nazi yönetiminden kaçan profesörlerin Türkiye’ye katkıları, Ankara ve İstanbul’a yaptıkları hizmetler anlatıldı.
BİR YILDA TÜRKÇE ÖĞRENDİLER
Ali Yakar'ın yönettiği okuma akşamında, yazar Kemal Yalçın 20. kitabı Haymatlos hakkında bilgiler verirken, 1933 ylında Almanya'da Nazi yönetimi tarafından görevden alınan 1000'i aşkın ordinaryus profesörün Türkiye’ye geldiğini bazılarının ise Türkiye tarafından kaçırılarak getirildiğine değindi. Yalçın ayrıca, Alman profesörlerin Ankarayı baştan yarattığını, milli eğitim bakanlığı binasını, milli savunma bakanlığı binasını, genel kurmay binasını ve İstanbul Üniversitesi binasını yaptıklarını ve bunların bir çoğunun bir yıl içinde Türkçeyi ana dilleri gibi konuşarak Türkçe ders verdiklerini anlattı.
Profesörlerden bazılarının da, Türkiye'nin anayasasını yaptığını ve bunların bir çoğunun Türkiye'de kaldığını Türk vatandaşı olduğunu belirten Yalçın, bazı profesörlerin aralarında Nazi uzantıları olduğunun anlaşıdığını ve bunların Türkiyeden uzaklaştırıldığını anlattı.
BELGELER HAYMATLOS KİTABINDA
Kemal Yalçın, Türkiye'de bulunan profesörlerin Türkiye'den ayrıldıktan sonra yazdıkları kitaplarında savaş yıllarında ırkçılık yapmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu açıkladıklarını anlattı. Yazar Yalçın, Albert Einstein’ın Atatürk'e bir mektup yazarak, aldığı bilgiler doğrultusunda, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir ülke olduğunu duyduğunu, bu vesileyle Fransa'da yaşayan kırka kadar Alman vatandaşı- Yahudi kökenli bilim adamının da Türkiye'ye alınmasını rica ettiğini, Haymatlos kitabında belgeleriyle yazdığını anlattı. Kemal Yalçın program sonrasında kitaplarını imzaladı.
Şair Ali Yakar, yıllardır gurbette yaşayan insanların maalesef gelenek ve göreneklerden uzaklaştığını, Türk toplumunun birinci ve ikinci neslinin yavaş yavaş yok olmasıyla, akrabalar arasında yardımlaşma, saygı ve sevgininde artık tarihe karışır olduğunu belirtti ve bu konularla ilgili yazdığı şiirlerini okudu.
Alman yazar İngrid Lenders de günlük hayata dair yazdığı ilginç şiirleriyle ilgi odağı oldu. Ozan İnci, son kitabından hasret şiirleri okudu. Ozan Ata Canani de kendisinin Maraşlı olduğunu, Aşık Mahsuni Şerif’in çizgisinde ilerlediğini ifade ederek okuduğu Almanca ve Türkçe türküleriyle salonu coşturdu.
Haber-Foto: İbrahim Yüksel/ Duisburg