Şule Gürel: Dilimizi yaşatmak çok önemli
24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesiyle T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel Düsseldorf Başkonsolosluğu ikametgahında öğretmenlerin onuruna bir resepsiyon verdi. Hülya Sancak/ Düsseldorf
Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti`nin farklı kentlerinde görev yapan öğretmenlerin yanısıra emekli öğretmenler de resepsiyona katıldı.
Resepsiyonda bir konuşma yapan T.C Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel, öğretmenlerin çocukların kişilik gelişiminde en az anne baba kadar etkili olduğunu vurguladı. Gürel “Bir öğretmen çocuğu olarak, ne kadar meşakketli ve değerli görevler yaptığınızı yakınen biliyorum. Hepimizin hatıralarında vardır yıllar geçse de unutmayız, anne babamızla neredeyse eşdeğerdir öğretmenler” sözleriyle öğretmenlerin kişilerin hayatındaki önemini ifade etti.
Milli kültürümüz dilimiz önemli
Yurtdışında görev yapan öğretmenlerin sorunlarına değinen Başkonsolos Gürel Türkçe konusuna da değindi: “Hem Türkiye`de hem de yurtdışında öğretmenlerimizin fedakarca azimle çalıştıklarını biliyoruz. Yurtdışında belki de daha fazla zorlukları vardır. Göreve başladığımdan beri eğitim konularına önem vereceğimi hep söyledim. Bu konuda bilgi aldım pek çok kaynaktan sorunlarınızı biliyorum. Sizler burada Türkçemizi öğretiyorsunuz. O yüzden benim gözümde daha da değerli bir iş yapıyorsunuz. Milli kültürümüzü dilimizi yeni nesillere bunu öğretmek yaşatmak çok önemli”
Biz 24 Kasım`da öğretmenler gününü kutluyoruz
24 Kasım, Mustafa Kemal Atatürk`ün 1928 yılında Milli Mekteplerin Başöğretmenliğini kabul ettiği gün ve bu gün, 1981 yılından bu yana öğretmenler günü olarak kutlanıyor. Gerçi dünyada Unesco tarafından belirlenen 5 Ekim öğretmenler günü olarak kutlanıyor ama biz Atatürk`ün aziz hatırasına saygıyla 24 Kasım`ı öğretmenler günü olarak kutluyoruz” dedi.
Türkçeyi yaşatmak lazım
Türkçe dersi ile ilgili sorunlara da değinen Başkonsolos Şule Gürel “KRV`de 62 binden fazla Türk vatandaşı, 256 bin Türkiye kökenli Alman vatandaşı öğrencimiz var. Bu öğrencilerin 40 bini aşkın bir kısmı Türkçe dersine devam ediyor bunların 9 bin kadarı yabancı dil olarak Türkçe dersi alıyor. Rakamlara baktığımız zaman öğrenci ve öğretmen sayımızın düştüğünü görüyoruz. Dolayısıyla bizim Türkçemizi yaşatmak ve yeni nesillere aktarmamız, anne babaları dedeleri kadar güzel Türkçe konuşmalarını sağlamamız için siz öğretmenlere de çok büyük rol düşüyor. Türkçe sadece ana dilleri olduğu kendi kimliklerinin bir parçası olduğu için değil, iyi bir iş sahibi olabilmeleri için de lazım. Çünkü Türkiye Almanya arasındaki ilişkiler de çok gelişti. Iyi Türkçe bilen iyi eğitimli gençler hem Almanya`da hem Türkiye`de çok rahat iş bulabiliyor. Velilere bunları anlatmak gerekiyor. Ben kendi görev sürem içinde bunun için gayret göstereceğim” dedi
Emekli bir öğretmen olan annesi de yanında olan Şule Gürel annesinin de öğretmenler gününü kutladı. Anne Gürel de “Öğretmenliğin özveri olmadan onu sevmeden yapılacak bir meslek olmadığını biliyoruz. Ne zorluklarla karşılaştık ama bu mesleği severek yaptık. İnşallah sizler de sağlıklı bir şekilde emekli olup benim gibi emekliliğin tadını çıkarırsınız” sözleriyle öğretmenlik mesleğinin sevilerek yapılan bir meslek olduğuna vurgu yaptı.
Genç öğretmenler de toplantıdaydı
İdil İşleyen, Zülküf İşleyen, Mehtap Gençtürk, Feride Kırdağ gibi genç öğretmenlerin de katıldığı toplantıda Başkonsolos Şule Gürel, toplatıya özellikle genç öğretmenlerin de davet edilmesine özen gösterdiğini belirterek, “24 Kasım aracılığıyla mesleğe yeni başlamış genç Türkçe öğretmenleriyle tecrübeli meslek büyüklerinin bir araya gelmesini tecrübelerini paylaşmalarını arzu ettim, çünkü gençlerin meslek büyüklerinden öğreneceği çok şey var diye düşünüyorum” dedi.
Veliler de Türkçeye ilgi göstermeli
Toplantının davetlileri arasında olan KRV Eğitim Bakanlığı danışmanlarından Dr. Ahmet Ünalan da herkesin öğretmenler gününü kutlayarak, “Başöğretmenimizin büyük eseri karşısında saygıyla eğiliyorum. Bugün dünyayı ve Ortadoğu`yu izleyenler onun kıymetini zannediyorum çok daha iyi anlıyorlar. Sadece öğretmenler gününü değil tüm devrimleri hem öğrencilerimize öğretme, hem de hep beraber, anma, anlama ve yaşatma durumundayız” sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti`nin değerlerine vurgu yaptı. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti`nde (KRV) Türkçe`nin durumuyla ilgili bilgiler veren Dr. Ünalan, özellikle velilerin konuya ilgi göstermesi gerektiğini belirtti.
“Velilerimize öğrencilerimize öğretmenlerimize düşen görevler de var” diyen Ünalan, Bakanlığın, kendi koordunasyonunda yaptığı Türkçe dili haritasını göstererek Türkçenin durumunu anlattı. “Duisburg, Dortmund, Köln, Gelsenkirchen gibi kentlerde Türkçe konuşan öğrenciler fazla. Burada Türkcenin 2. dil veya 3. dil olarak seçilmesi sadece bizim eğitim bakanlığımızın elinde değil. Öğretmenlerin, velilerin ve belli ögretmen veli derneklerinin de çalşıması, Türkçenin 2. veya 3. yabanci dil olarak seçilmesi, Abitur`da seçilecek bir dil olması için çalışması gerekiyor. Genelde rakamlarımız düşüyor. Bunun önüne geçmeliyiz. Burada velilerin ilgisi, toplumun Türkceye ilgisi ve alakası önemli” diyerek Türkçe dil dersine ilginin artırılması hassasiyetin artırılması gerektiğini ifade etti.
Konuşma bitiminde, konsolosluk ikametgahı aşçısı Cenan Akça`nın hazırladığı mükemmel açık büfe davetliler tarafından adeta silip süpürüldü. Özellikle Karadeniz`e özgü fasulye turşusu kavurması bu yöresel yemeği bilmeyenlere sürpriz bir lezzet olurken, tanıyanlar içinse Cenan Akça`nın farklı sunumuyla memleket havası yaşadı.
Hülya Sancak/ Düsseldorf