Prof.Güntürkün: “Anılarınızı korumak istiyorsanız, hiç hatırlamayın”
Essen Üniversitesi’nde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği NRW, Ruhr Veliler Birliği (EVR) ve Essen Türk Üniversiteliler Derneği (VTS) tarafından “Öğrenme ve Bellek” isimli bir Konferans düzenlendi.
Konferansın konuğu Bochum Ruhr Üniversitesi Biyopsikoloji Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün, öğrenme süreci ve hafıza ile ilgili konferansına ilgi yoğundu.
Yaklaşık 250 kişinin dinlemeye gittiği Leibniz ödüllü Prof. Dr. Onur Güntürkün öğrenmenin, kısa ve uzun belleğin, unutmanın, uydurmanın temeline inerek dinleyicileri adeta büyüledi.
Bochum Ruhr Üniversitesi`nden Profesör Dr. Onur Güntürkün, 81 milyar sinir hücresine sahip insan beyninin nasıl düşündüğünü, planladığını, hissettiğini, hatırladığını veya hayal ettiğini analttı. Prof.Güntürkün, insanların nasıl öğrendiklerini ve öğrendiklerini nerede ve nasıl sakladıklarını açıklayarak, temel olarak hafıza sınır hücrelerinin, sinapslar aracılığı ile birbirleriyle temas ederek hafızanın oluştuğunu belirtti.
BEYİN HÜCRELERİ HERGÜN EKSİLİYOR
İnsanların olayları nasıl hatırladıklarını ve bazı olayları neden unuttuklarını ve bazen de hiç yaşanmamış olayları yaşanmış gibi hafızaya almanın nedenlerini açıklayan Güntürkün`e göre hatırlamak, hafızada saklananların yeniden aktivasyonudur. Bunu bir ömür boyu başarılı bir şekilde yapmak için, insanlar gece uykusunun ilk yarısında gündüz öğrendiklerini filitreler ve stabilize ederler.
İnsanların her gün ortalama 60 bin beyin hücre kaybına uğradığını, yaş ilerledikçe bu sayının arttığını demans hastalarında ise normalin üzerinde bir artışın olduğunu söyledi. Bu nedenle yaş ilerledikçe unutkanlığın da artması kaçınılmazdır ve tamamen normal bir süreçtir.
İlginç olan Güntürkün`ün şu sözleriydi: Anılarınızı korumak istiyorsanız en iyisi onları hiç hatırlamayın zira hatırlamak anılarınızın en büyük düşmanıdır. Her hatırlama, önceki hafıza izini değiştirir; onun yerine güncellenmiş bir sürüm geçer ve hatıranızın izleri ve hatıranız da değişir.
Eminim ki birçok dinleyici daha bilinçli bir şekilde konferanstan ayrıldı ve kendi hayatına adapte edebileceği bilgilere ulaştı.
Muhabirce/ Dr. Ali Sak- ESSEN