Haberler

Polen alerjisine dikkat

Dr. Edis: Polen alerjisine dikkat Duisburg'un Meiderich semtinde 2006 yılından beri kendi muayenehanesinde hastalarına şifa dağıtan, dahiliye uzmanı Dr. İlhan Edis yaklaşan bahar ayları öncesinde, polen alerjisine karşı uyarılarda bulundu.

Alerji en basit anlatımıyla kişilerin, gerçekte zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesine denir. Görevi insanları bazı zararlı organizmalara karşı korumak olan bağışıklık sistemi, bazı alerji yapıcı maddelere karşı IgE adı verilen bir immünglobulin üretiyor. Genetik yatkınlığı olan bazı insanlar da aslında zararlı olmayan alerjenlere karşı aşırı bir reaksiyon gelişir. Tıp dilinde alerji denilen bu aşırı reaksiyonlarla karşılaşmamak için hassasiyeti olan kişileri bu maddelerden korumak gerekir.

POLEN ALERJİSİ

Polen bitkilerin havaya rüzgâr yardımıyla yaydıkları farklı ağırlık ve büyüklükteki minik parçacıklardır. Polenler sadece rüzgâr değil, böcek ve sineklerle de yayılabiliyor.

Nefes alıp verme esnasında solunum yollarına yerleşen, aslında  birçok insan için sorun oluşturmayan polenler, alerjik reaksiyon gösteren bir kişide bağışıklık sistemini harekete geçirir. Burun ve gözlerde iltihaplanmaya neden olur. Vücut polene karşı tepki olarak hapşırma, burun ve göz akıntısı, gözlerde kaşıntı, histamin ve iltihaplanma gibi belirtilerle savunmaya geçer.

Tıpta mevsimlik alerji, halk arasında saman nezlesi (Heuschnupfen) olarak da bilinir. Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülür. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda çimenler üzerinde polen miktarının arttığı zamanlardır.

POLEN ALERJİSİ BELİRTİLERİ, TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ

Bahar alerjileri sıklıkla alerjik rinit, konjonktivite; saman nezlesi ve  göz nezlesi, alerjik astım ve egzama şeklinde görülür.

Hapşırma nöbetleri, burun tıkanıklığı veya burunda sürekli akıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma ve şişme, yorgunluk ve halsizlik hissi, en yaygın belirtilerdir. Doktorunuz tarafından cildinize yapılan iğne testi ile, sizin polene, ev tozlarına, küf mantarına, hayvanlardan olan maddelere ve benzerlerine tepki gösterip göstermediğinizi gösterir. Böyle bir tepki, diğer tipik alerji belirtileri ile beraber sizin çözeltideki polen türüne karşı alerjik olduğunuzu gösterir.

Bütün alerji tedavilerinin başında kişinin tahammül edemediği şeylerden kaçınması gelmektedir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Polen alerjisine karşı birçok ilaç mevcuttur. Örneğin burun ve göz nezlesinde anti-alerjik ilaçlar, burun spreyleri, göz damlaları, astımda hava yollarını genişletici ve tedavi edici ağızdan spreyler ve tabletler, derideki lezyonlarda antialerjik ilaçlara ilaveten kremler etkili olmaktadır.

Son yıllarda özellikle polen alerjili hastalarda aşı tedavisinin etkinliğinin kanıtlandığını biliyoruz. Polen alerjileri için günümüzde iki farklı aşı uygulanıyor:

Birinci yöntem, klasik uzun süreli (~ 3 sene) uygulanması gereken ve oldukça etkili, kür olasılığı yüksek olan aşı uygulamasıdır.

İkinci yöntem ise sadece mevsim öncesi uygulanan ve her yıl tekrarlanması gereken yedi hafta gibi kısa süreli uygulanan aşı tedavisidir. Bu uygulama ile hasta o bahar mevsimini oldukça rahat geçirebilmektedir. Ancak bu aşı kısa süreli etkili olup her yıl mevsim başlamadan önce tekrarlanması gerekmektedir.

POLEN ALERJİSİNDEN KORUNMA YOLLARI

  • Polen çamaşırlara kolayca yapışır, dışarıda kurutmaktan kaçının.
  • Saçlarınıza yapışan polenden temizlemek için yatmadan önce saçlarınızı yıkayın.
  • Günlük kıyafetlerinizi yatak odanızda çıkarmayın.
  • Evinizi ve kapalı yaşam alanlarınızı polenlerin çok olduğu sabah saatlerinde havalandırmayın.
  • Gözlük kullanıyorsanız gözlüğünüzü düzenli olarak yıkayın.
  • Gözlüğünüze yapışan polenler rahatsızlanmanıza neden olur.
  • Ayrıca deride kaşıntı, kızarıklık kabarıklık şeklinde bulgularda görülebilir.
  • Arabayla giderken bile camları kapatın
  • Ev içinde havalandırma sistemleri ve hava filtreleri kullanın.
  • Dış ortam aktivitelerini azaltın, özellikle polenlerin yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmayın (10.00-16.00 arası), yeşil alanlardan uzak durun.

Murat Pehlivan/DUİSBURG

 

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu