Otomatik Bilgi Paylaşımı nedir? Ne olacak benim halim?
Otomatik Bilgi Paylaşımı aslında bir kaç yıldır gündemde. Ancak 2020’de tartışma hararetlendi. Çünkü 2017’de imzalanan anlaşma 31 Aralık 2019’da onaylandı.
Avrupa’da yaşayan ve Türkiye’de taşınmaz/para varlığı olan veya maaş alan Türkler düşünmeye başladılar; acaba ne olacak, Türkiye’deki maddi varlıklarımızla ilgili bilgilerimiz acaba Almanya ile paylaşılacak mı? Ne tür bilgiler paylaşılacak? Bu durumdan sosyal yardım- işsizlik parası alanlar etkilenecek mi? Hali hazırda çalışanlar herhangi bir sosyal yardım almayanlar için durum nedir? Babadan emekli maaşı alanlar bunu Alman maliyesine bildirmek zorunda mı? gibi pek çok soru mevcut.
Kafalar çok karışık ve net yanıtlar yok. Avukatlar desen birbiri ardına açıklama yapsalar da güven tesis edilemediği için ve geçmiş tecrübelerden milletin ağzı yandığı için bu konuda büyük bir memnuniyetsizlik hakim.
TÜRKİYE GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI’NDAN REHBER
Bana çok soru geliyor, lakin avukatların emin olmadığı bir şeyden ben hiç emin olamadığım/güvenemediğim için kimseye “kesin şöyle” diye birşey diyemiyorum. 2020 yılında bir bilgi paylaşımı yapılmadı yapılmayacak deniyor. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda Avusturya gibi ülkelerle bilgi paylaşımı yapılmayacak deniyor. Peki 2021’de ne olacak?, Nasıl olacak bu?
Önümüzde koskoca Türkiye’yi de bağlayan bir yasa gereği bu bu otomatik bilgi paylaşımı yapılacak ise, nasıl olacak- ne tür bilgiler paylaşılacak?
Bu ve benzeri sorulara yanıt olsun diye Maliye ve Hazine Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı “Finansal hesap bilgilerinin vergi konularında karşılıklı olarak otomatik değişim standardı bilgilendirme rehberi “ hazırlamış.
Bu yazının altındaki linke tıklayarak bu 35 sayfalık rehberi okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz .
Ben buraya bu rehberin giriş kısmından bir bölüm alıntıladım, burayı okuduktan sonra rehberin devamını okumak için linki takip edebilirsiniz ….
“Otomatik Bilgi Değişiminin Arkaplanı:
Vergi alanında uluslararası işbirliği, pek çok ülkenin katılımıyla sürdürülen ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye’nin de bir parçası olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve G20 gibi uluslararası kuruluş ve oluşumlarca da takip edilen bir süreçtir.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tamamının yanı sıra İsviçre, Norveç, Brezilya, Hindistan gibi ülkeler de dahil bugün itibarıyla 136 ülkenin (EK 1) taraf olduğu Sözleşme, uluslararası vergisel işbirliği ve şeffaflığın bir gereği olarak 2011 yılında Türkiye tarafından da imzalanmıştır. Bu tarihten 6 yıl sonra, uygulamayı düzenleyen ve sayıları her yıl artmakla birlikte bugün itibarıyla 107 ülkenin (EK 2) taraf olduğu “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması”nı da Türkiye 21.04.2017 tarihinde imzalamış ve 31.12.2019 tarihinde onaylamıştır.
Bu anlaşmaya göre, imzacı ülkeler, karşılıklılık temelinde, ilgili ülkelerin mukimlerine ait finansal hesap bilgilerini, finansa lkuruluşlardan toplayıp ayrı bir talep gerekmeksizin (otomatik olarak) her yıl ilgili ülkeyle paylaşacaktır.
Türkiye’de otomatik bilgi değişimi için bilgileri toplamaya ve paylaşmaya yetkili makam, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığıdır. Esasen 10 yıllık bir geçmişi bulunan, (mütekabiliyet) karşılıklılık esasına dayalı ve global bir konu olan otomatik bilgi değişimi mekanizması çerçevesinde diğer ülkelerle birlikte ülkemiz de, 2018 yılında bilgi değişimine başlama taahhüdünde bulunmuştur. AB ülkeleri ile pek çok diğer ülke ise kendi aralarında otomatik bilgi değişimine 2017 ve 2018 yıllarında başlamıştır.
BİLGİ PAYLAŞMAYAN ÜLKELER KARA LİSTEYE ALINIYOR
Otomatik bilgi değişimi taahhüdünün yerine getirilmesi hususu hem OECD hem de Avrupa Birliği nezdinde “kara liste”olarak da adlandırılan vergisel açıdan işbirliği yapmayan veya şeffaf olmayan ülke listeleri ve benzeri uygulamalar ile takip edilmekte ve muhtelif tedbirler üzerinde çalışılmaktadır.
Uluslararası finans ve kredi kurumları nezdinde de bu listeleme çalışmaları dikkate alınmaktadır. Anlaşmaya taraf ülkelerden Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa, Türkiye’nin (2019 yılına ait bilgilerin paylaşılacağı) 2020 yılı bilgi değişimi takvimine alınamamıştır. Bununla birlikte, Avrupa Birliği, tüm üye devletlerle otomatik bilgi değişimi yapmayan ülkeleri listeleme yoluyla izlemekte ve bu ülkelere yaptırım uygulamayı tartışmaktadır. Önümüzdeki süreçte bilgi değişimi yapılan ülke sayısının arttırılması söz konusudur…..” T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı Otomatik bilgi paylaşımı konusu ile ilgili rehber için tıklayın
Muhabirce/Hülya Sancak- DÜSSELDORF