Münih saldırısında ölenler anıldı
Almanya’nın Münih kentinde 22 Temmuz’daki silahlı saldırıda hayatını kaybeden 3’ü Türkiye vatandaşı 9 kişi, devletin zirvesinin katıldığı törenle anıldı.
Saldırıda hayatını kaybedenler için dini tören, Münih kentindeki tarihi Frauenkirche Kilisesi'nde yapıldı. Törende, üç semavi dinin temsilcileri, dua etti. Müslümanları temsilen İslam Konseyi’nden Tunuslu Hacer Dhahri, burada Maide Suresi’nin 32. ayetini okudu.
Törene, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer ve Türkiye'nin Münih Başkonsolosu Mesut Koç'un yanı sıra hükümet üyeleri ile saldırıda çocuklarını ve yakınlarını kaybedenler katıldı.
Kilisedeki törenin ardından Bavyera Eyalet Meclisi’nde resmi anma etkinliği düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Gauck, teröristlerin amacının korku yaymak ve toplumsal birlikteliği ortadan kaldırmak olduğunu, buna izin verilmemesi gerektiğini belirterek “Saldırganlar, katliam yapan caniler ve teröristler, yaşadığımız yerleri korku ve terör ortamına çevirmek istiyor. Onlara teslim olmayacağız. Onların nefret ettikleri gibi bizi de nefrete zorlamalarına izin vermeyeceğiz.” dedi.
Gençler yalnızlaşıyor
Münih’teki saldırıyı düzenleyen zanlının daha sonra intihar ettiğini, bu nedenle böyle bir katliama neden giriştiğini tüm boyutlarıyla aydınlatmanın zor olduğunu aktaran Gauck, son dönemde birçok saldırının ardından da bunun bir ideoloji ya da din adına mı ya da ırkçılık nedeniyle mi işlenip işlenmediğini ayırt etmenin zorlaştığını vurguladı.
Son yıllarda kişilik bozukluğu olan, toplumda kendisini dışlanmış hisseden, şiddet içerikli bilgisayar oyunlarıyla vaktini geçiren gençlerin intikam duygusuyla işledikleri cinayetlere şahit olunduğunu ifade eden Gauck, şöyle devam etti:
“Bunların çoğu saldırılarını net bir şekilde, uzun bir dönem önce planlıyor. Etrafındakiler isterlerse ve yapabilirlerse, çoğu zaman bunun işaretlerini önceden görebilir. Toplum, bu tür eğilimi olan insanların, özellikle de gençlerin yalnızlaşmasına, onların tehlikeli bir şekilde marjinalleşmelerine izin vermemeli.”
Törenin ardından liderler, saldırıda hayatını kaybeden gençlerin aileleriyle baş başa görüştü ve taziyelerini iletti.
Bavyera Eyaleti Başbakanı Seehofer’in Türk ailelere, saldırı nedeniyle hayatının en üzüntülü günlerini geçirdiğini aktardığı, Başbakan Angela Merkel’in de her konuda ailelere yardımcı olma sözü verdiği öğrenildi.
22 Temmuz'da ne olmuştu?
22 Temmuz’da Münih’te bir alışveriş merkezi yakınındaki restoranda Glock marka silahıyla 9 kişiyi öldüren, 35 kişiyi yaralayan 18 yaşındaki İran kökenli Ali David Sonboly, saldırının ardından intihar etmişti.
Türk ve Araplardan nefret eden saldırgan
Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, güvenlik birimlerine dayandırdığı haberinde, saldırganın aşırı sağcı görüşler taşıdığını iddia etmişti. Saldırganın özellikle Türklere ve Araplara karşı kin beslediği, kendisinin ari ırktan geldiğini düşündüğü, Hitler gibi 20 Nisan tarihinde doğmasının özel bir anlamı olduğuna inandığı kaydedilmişti.
Alman polisi, okulda arkadaşları tarafından alaya alınan gencin, bir süre psikolojik tedavi gördüğünü bildirmişti. 22 Temmuz’daki saldırıda Türkiye vatandaşları Selçuk Kılıç, Can Leyla, Sevda Dağ ve Batı Trakya Türklerinden Yunanistan vatandaşı Hüseyin Dayıcık'ın aralarında olduğu 9 kişi hayatını kaybetmişti.
Muhabirce/ AA- Münih