Mültecilerin ikametine sınırlama
Almanya’nın, ülkeye gelen sığınmacılardan kaynaklanan sorunların önüne geçmek için sığınmacıların ve mültecilerin ikamet edeceği yerleri belirlemek istediği bildirildi.
Federal Başbakanlık Dairesi Başkanı ve hükümetin sığınmacı politikalarının koordinasyonundan sorumlu olan Peter Altmaier, yaptığı açıklamada, hükümetin sığınmacıların ve mültecilerin kalabilecekleri yerleri özgürce seçmelerinin sınırlandıracağını belirtti.
Sığınmacıların büyük şehirlerde yığılmalarını önlemek istediklerini ifade eden Altmaier, “İş bulanların da bulmayanların da şehirlere gitmelerini engellememiz lazım” ifadesini kullandı. Almaier, bu konuda AB hukukuna da uyulmasının gerektiğini vurguladı.
Gabriel: Gettolaşmayı önlemeli
Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel de Alman televizyon kanalı ARD’ye yaptığı açıklamada, Almanya’da sığınmacıların nerede kalacaklarını devletin belirlemesi gerektiğini belirterek, gettolaşmayı engellemek için böyle bir koşulun getirilmesi gerektiğini söyledi.
Sığınmacılara yönelik faaliyetlerde bulunan “Pro Asyl” adlı sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Günter Brukhardt, iltica hakkı tanınan sığınmacıların nüfusun azaldığı bölgelere gönderilmesini "saçmalık" olarak niteledi.
Genç bir sığınmacının meslek eğitim yeri bulmak için her yerde eşit fırsatlara sahip olmadığına işaret eden Burkhardt, bu kişileri istenilen bölgelere göndermenin daha çok devlet yardımına ihtiyaç duymaları anlamına geldiğini kaydetti.
İltica talebi kabul edilen serbestçe dolaşabiliyor
Almanya’da bir yıl önce çıkartılan yasayla iltica başvurusu yapanlara 3 aylık bir süre için belirli yerde kalma zorunluluğu getirilmişti. İltica talebi kabul edilenler için böyle bir sınırlama getirilmemişti.
Yılbaşı gecesi Köln kentindeki ana tren garı çevresindeki kadınlara yönelik çok sayıda taciz ve gasp vakası yaşanmasının ardından başlayan tartışmalarda hükümet çevrelerince iltica yasasının sertleştirilmesi talep edilmişti.
Almanya'nın Köln kentinde çoğu kadın binlerce kişi, yılbaşı gecesi yaşanan toplu taciz, gasp ve şiddet olaylarını protesto etti. Olayların yaşandığı tarihi Köln katedrali ile merkez tren istasyonu arasındaki meydanda toplanan protestocular yaşananlara tepki gösterdi.
Çok sayıda kadın derneğinin destek verdiği gösteride, "Kadına şiddete hayır", "Kadının vücudundan ellerini çek", "Cinsel istismara hayır" şeklinde pankartlar açıldı. Şiddet mağduru kadınlara destek vermek için protestoya katılan Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Milletvekili Arif Ünal açıklamalarda bulundu.
2015 31 Aralık'ında ne olmuştu?
Yılbaşı gecesi Köln tren garı çevresindeki kadınlara yönelik çok sayıda taciz ve gasp olayları yaşanmış, Köln Emniyet Müdürlüğüne olayla ilgili 300’ün üzerine suç duyurusu ulaştığı açıklanmıştı.
Köln polisi olaylarla ilgili bilgileri zamanında kamuoyuyla paylaşmamak ve şüphelilerin kimliklerini gizlemekle suçlanmış ve Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers görevinden alınmıştı.
İçişleri Bakanlığı da yılbaşı gecesi cinsel taciz, hırsızlık ve yaralama olaylarına karıştıkları belirlenen 31 şüpheliden 18’inin sığınmacı olduğunu açıklamıştı.
AA/ Berlin