Kuzey Ren Vestfalya’da 50 yılda Türkçe derslerinin gelişimi
Türkçe derslerinin verilişinin 50.yılı dolayısıyla T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği ve Türk Veli Dernekleri Federasyonu tarafından “50. Yılda KRV’deki Türkçe Derslerinin Tarihsel Süreci ve Gelecek Perspektifi” konulu bir eğitim paneli düzenlendi.
Yoğun katılım ve ilginin olduğu toplantının sunumunu Müge Erciyas yaptı. Panel öncesinde Türk Halk Müziği sanatçısı Kâzım Birlik anadille ilgili bestelerinden oluşan mini bir türkü dinletisi sundu.
TÜRKÇE İÇİN ORTAK BİR GELECEK PERSPEKTİFİ GEREKLİ
Panelle ilgili bir konuşma yapan T.C. Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan Almanya’da en önemli meselemiz olan eğitim konulu bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, „Bu toplantıdan çıkacak mesajların, eğitimcilere, karar vericilere ve velilere yönelik önemli katkılar sağlayacağını umuyorum. Bu gün bu toplantıya panelist olarak katılan değerli alan uzmanları, bu konuda önemli tespitlerde ve öngörülerde bulunarak KRV’de Türkçe dersleri için ortak bir gelecek perspektifi oluşturma konusunda hepimize yol gösterecekleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Türk toplumunun en temel ortak paydası olan bu en önemli meselemizin çözümü hususunda, birlik içinde konuya ve sürece odaklandığımız takdirde, en iyi sonucu alacağımıza inanıyorum“ dedi.
VELİ DERNEKLERİ BAĞIMSIZ VE AKTİF ÇALIŞMALI
Başkonsolos Karaarslan’ın ardından Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan Almanya’da Türkçe derslerinin verilişinin 50.yılı vesilesiyle Almanya‘daki ataşeliklerin bu yılki etkinliklerini 50.yıl temalı olarak düzenlendiklerini belirterek şunları şöyledi: „Eyaletimizde yaklaşık 50 bin öğrenci Türkçe derslerine devam ediyor. Bu sayı genel öğrenci sayısına bakıldığında yeterli bir sayı değil. Tüm tarafların katılımıyla yapılacak eşgüdümlü bir çalışmayla bu sayıyı daha yukarılara taşıyabiliriz. Görev bölgemizde yaptığımız aktif bir çalışmayla Türkçe derslerine kayıt sayılarında gözle görülür bir artış sağlandı. Duisburg’un iki köklü lisesinde ilk defa Türkçe dersleri verilmeye başlandı. Duisburg’taki bu başarılı sonuç aktif çalışacak bağımsız veli derneklerinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.“
TEKNOLOJİDEN DAHA FAZLA YARARLANILMALI
Konuşmasının devamında Türkçe mücadelesinde çağa uygun araçların daha yaygın kullanılmasının önemini vurgulayan Özdoğan “Türkçe için bu güne kadar verilen bireysel mücadeleler çok değerli. Ancak şu da bir gerçek ki, toplumun bu önemli meselesini sürekli toplumun gündeminde tutacak daha etkili ve sürdürülebilir modern araçlara ihtiyacımız var. Teknolojiden daha çok yararlanarak sosyal medya, dijital platformlar ve çağa uygun araçlar geliştirmeli ve daha etkin bir biçimde kullanılmalı.“ dedi.
50. Yılında Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde Türkçe Derslerinin Geçmişi ve Geleceği konulu panelde Prof. Dr. Ahmet Ünalan’ın yönetiminde, Bielefeld Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yüksel Ekinci, Türk Veli Dernekleri Federasyonu Eş Başkanı Dr. Ali Sak, T.C. Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cemal Yıldız ve Duisburg-Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ünalan birer sunum yaptı ve soruları yanıtladılar. Uzun süren toplantıya yoğun ilgi gösteren katılımcılar, soru ve önerileriyle panele katkı sundular.
Muhabirce/DÜSSELDORF
Edit: Hülya Sancak