Kansere karşı olumlu düşünün
Hafta sonu Ditib-Altenessen Yeni Cami Gençlik Lokalinde Essen Üniversitesi Radioonkoloji Bölümü'nde kanser araştırmaları birimini yöneten Dr. Ali Sak tarafından "Kanser Hastalıkları" konulu bir seminer verildi.
Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği seminerin açılış ve selamlama konuşmasını cami dernek başkanı Abdullah Uçak ile mobiles elternseminar adına Kamuran Turan yaptılar.
Konuşmasına katılımcıların kanser hakkındaki düşüncelerini sorarak başlayan Dr. Sak konuşmasına şöyle devam etti; "Kanser, benzer özellikler gösterdiği için aynı genel ad altında toplanan pek çok hastalığa verilen genel bir tanımlamadır. Kanser yaşamın ve bedenin temel birimi olan hücrede başlar. Vücudumuz milyonlarca hücreden oluşur ve bu hücreler defalarca bölünür. Hücrenin içerisinde çekirdek, çekirdek içerisinde ise 23'ü anneden 23'ü ise babadan olmak üzere 46 kromozom vardır." Kromozomların daha iyi anlaşılabilmesi için tesbih tanelerinden örnek veren Dr. Sak konuşmasına şöyle devam etti: "Yani kansere kontrolsüz hücre bölünmesi diyebiliriz. Diğer bir deyişle kanserli hücre çok bölünen hücredir. Hücrelerin aşırı çoğalmasıyla dokularda oluşan büyüme ve büyüme eğilimi gösteren yumruya tümör (ur) denir. İyi huylu tümör (selim), kötü huylu tümör (habis) olmak üzere iki çeşidi vardır. İşte biz kötü huylu tümörlere kanser diyoruz.
ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME KANSERİ
Erkek ve kadınlarda görülen ölüm nedenlerinde kalp hastalıkları birinci sıradadır. Kanser hastalıklarında ise erkeklerde Akciğer, kadınlarda ise Meme kanseri birinci sıradadır.
Akciğer, Prostat, Lösemi (Kan kanseri) gibi kanser hastalıklarının tedavi şekilleri ve risk faktörleriyle beraber beden-ruh sağlığı üzerindeki etkilerini sıralayan Sak, dinleyicilere şu öğütlerde bulundu: "Çocuklarınız ve torunlarınız yanında sigara içiyorsanız 20 yıl sonra kanser olmalarında sizinde katkınız olacaktır. Çocuklarınızın yanında sigara içmeyiniz. Siz de içmeyiniz. 40 yaşından sonra her erkek yılda bir kez prostat kontrolü yaptırmalıdır. Dengeli beslenmeye, temiz havada yürümeye, güneş ışığı almaya, uyku düzenine ve dinlenmeye dikkat etmeli, spor yapmanın yanında sosyalleşmeye gayret etmelisiniz." dedi.
UMUT SİZSİNİZ, ÇARE SİZSİNİZ
Seminerin sonlarına doğru Şükrü Öksüz'ün "Kanser sana gelmeden" ve Mevlüde Demir'in "Kanser" isimli şiirlerini okudu.
İstatiksel verilere göre evli olanlarda hastalığa karşı psikolojik dayanma gücünün daha güçlü olduğunu, hastalığın yenilmesinde mücadeleci tutumun olumlu etki yaptığını söyleyen Dr. Sak, ailenin ve paylaşmanın önemine vurgu yaptıktan sonra "Umut sizsiniz, çare sizsiniz" diyerek olumlu düşünmenin, moralli olmanın hastalıkla mücadele de önemli olduğuna değindi. Sonrasında ise Prof. Osman Müftüoğlu'nun sağlıklı yaşamın 10 kuralını okuyarak programını sonlandırdı.
Ünsal Gür/ ESSEN