İstanbul Maratonu: Anlatılmaz yaşanır”
Ülkemizin en büyük spor etkinliği olan Avrasya Maratonu’nun, bu yıl 41.si düzenlendi.
Yaklaşık 80 bin sporseverin aktif olarak katıldığı maratonda büyük bir çoğunluğun 10 kilometrelik halk koşusunu yürüyerek de olsa tamamlaması halinde bir sonraki yıllarda diğer mesafelere katılmasına olanak sağlıyor.
Bu yıl 15 kilometrede ve maratonda en yüksek katılım sağlandı, 20 binin üzerinde 15 kilometre ve 4000 üzerinde maratoncu bu anlamlı koşuda mücadele etti.
Uluslararası maraton derecelendirme kategorisinde, altın kategori sınıfında bulunan İstanbul Maratonu, vermiş olduğu para ödüllerinde de dünyada sayılı maratonlardan bir tanesi.
Birincilerin 50.000 dolar kazandığı bu yarışma Avrupa`daki en büyük para ödülü olan yarış özelliğine sahip.
Bu yıl benim kariyerimin 72. maratonu`nu İstanbul`da kendi derecemden daha yavaş koşarak Maratonu iyice analiz etme şansı buldum. 6 kez koştuğum İstanbul Maratonu`nda
Bu yıl en mükemmelini yaşadım diyebilirim. Yarış öncesi maraton fuarı makarna partisi, eğlence ve kültürel fuar, yarış günü İstanbul`un değişik noktalarından başlama noktasına sporcuların transferi.
Start bloklarının alfabetik sıraya göre ayrılması, Start yerinden Finish yerine eşya çantalarının taşınması. Parkur boyunca ilk defa bu kadar değişik ve çok grupların destek olması müzik eğlence, hiç koşmayanları bile adeta, marathon koşmaya teşvik ediyordu.
Finish noktasında içecek ve masaj harikaydı. Maratonun bitis noktasına gelince kendinize kutsal topraklarda hissediyorsunuz.
Tabii ki yapılması gereken birkaç noktayı da göz ardı edemeyiz. Örneğin Start Asya`dan Avrupa`ya yapılırken geçtiğimiz Boğaz Köprüsü İstanbul Maratonun sembolü, cok daha özel müzikler ışıkla motivasyonla çok daha güzel örneklerle ilginç hale getirilebilir.
Parkurda su ve enerji içecekleri kilometrelere göre sıralanmalı: Örneğin ilk 20 kilometrede enerji içeceğine ihtiyacı yok. Bazı kilometrede 2 kilometrede 3 kilometrede su istasyonu vardı. Standartı her 5 kilometre Birsu istasyonları ve 20 km den sonra enerji içecekleri olur. 15 kilometrenin başlangıç 1 saat daha geç olursa daha mantıklı olur. Çünkü 15 dakika sonra maratoncuların yavaş koşucuları ile karşılaşırlar.
15 kilometre ve maraton madalyaları kesinlikle farklı olmalı. Verilen tişörtlerin rengi nasıl farklıysa maratonu bitirenler de farklı madalya almalı bence. 42 kilometreyi bitirmek çok farklı bir duygu çünkü.
İnternet üzerinden çıkartılan başarı belgelerinde genel sıralamada kaçıncı olduğu yaş grubunda kaçıncı olduğu açık ve net belirtilmeli. Bunlar düzeltilmesi çok kolay küçük şeyler
Fakat marathoncular tarafından düzeltilmesi onlara verilen değeri göstermektedir. Ama kesinlikle şunu belirtmek isterim ki İstanbul maratonu`nda koşmak kesinlikle bir ayrıcalıktır İstanbul anlatılmaz “sadece yaşanır” sağlık ve spor dolu mutlu günler dilerim.
Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.