İşkadınları ve akademisyenler Köln`de buluştu
Almanya’nın Köln kentinde kadın işveren ve akademisyenler bir araya geldi.
Kadınca Dergisinin ‘’Kadın işdünyası işbirliğini geliştirme ve tanışma’’ adı altında gerçekleştirdiği dördüncü toplantıya Yurtdışı Türkler Başkanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı Sibel İpekkan, Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes, eşi Şeyda Erciyes, Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Aile ve Uyum Müsteşarı Serap Güler ve farklı mesleklerden çok sayıda davetli katıldı.
Kadınların ekonomik, siyasi alanlarda daha fazla yer almalarını istediklerini belirten T.C.Köln Başkonsolosu Barış Ceyhun Erciyes “Bu tür toplantılara başkonsolosluk olarak destek veriyoruz. Türkiye’nin dışişlerinde 45 tane kadın büyükelçi var. Kadınlar önemli görevler yapıyor. Kuzey Ren Westfalya Eyaleti’nde dört tane başkonsolos var ve iki tanesi başkonsolos olarak görev yapıyor. Almanya genelinde on üç başkonsolostan 5’i kadın. Kadınların önde olması önemlidir. Uluslararası örgütlerde kadın sayımızı artırmamız gerekiyor. Kadınların önemli kurumlarda görev alması ülkemize büyük getirisi olacak’’şeklinde konuştu.
Toplantıda Yurtdışı Türkler Başkanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Uzmanı Sibel İpekkan çalışma ve projeler hakkında bilgiler verdi:
“Gençlere yönelik proje ve burs desklerimiz var. Diyaspora gençlik akademisi lisans ve lisan üstünde eğitimi devam eden ve akademik ortalaması yüzde yetmişin üzerinde olan gençlerimizi kabul eden bir program. Gençlik köprüleri programı var. Özellikle Türkiye’nin tarihi ve kültürel zenginlikleri görme fırsatı olmamış gençlerimize yönelik bir program. Bu projeye bir sivil toplum kuruluşu aracılığıyla başvurulabiliyor. Diğer bir şartı ise Türkiye’de bir sivil toplum kuruluşu veya bir belediyeyi partner olarak alması gerekiyor.
Gençlik ve spor bakanlığının farklı projelerı var. Türkiye stajları programının bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz. Türk gençlerinde Yurtdışında lisans yada yüksek lisans eğitimleri gören fakat son zamanlar yurtdışında yaşayan gençlerimizin bir çoğunda acaba Türkiye’ye dönsem nasıl olur Türkiye’de yaşamak bana daha iyi katkılar sunar mı diye düşünüyor. Bu ona katkı sağlayan bir program. Çünkü bir ay boyunca eğitim aldığı alanla ilgili, örneğin hukuk okuyan bir öğrenci adalet bakanlığında, tıp okuyan bir öğrenci sağlık bakanlığında bir ay boyunca staj görme imkanı yakalıyor. Bu tip projeler ülkemizle sosyal ekonomik ve kültürel bağlarını sağlamlaştırıyor. Hemde dönme fikri olan gençlere o anlamda bir fikir veriyor.
Yurtdışı vatandaşlar bursları halihazırda yaşadığı ülkede yüksek lisans veya doktora eğitimini yapan, ders aşamasını bitirmiş tez aşamasına gelmiş ve profesöründen çalışacağı tezle ilgili onay almış gençlerimizi kapsıyor. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyacı olan örneğin insan hakları, ırkçılık, ayrımcılık, islamofobi ve kültürel aidiyet gibi başlıkları içeriyor. Dernek ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çalıştığımız bir başka proje de hafta sonu okulları. Bu alanda bir çok maddi ve materyal desteği veriyoruz. Bu konuda yapılacak başvurular destekliyoruz ’’dedi.
Kadınlara yönelik yapılan bu tür toplantılara destek vereceklerini belirten Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Aile ve Uyum Müsteşarı Serap Güler “Her zaman görmek istediğimiz tablo bu .Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. İstisnalar dışında maalesef her başarılı kadının arkasında bir erkek yok. Bu tür toplantılarda bir araya gelmek çok güzel. Federal ve eyalet hükümetinden ailelere yönelik bir sürü programlar var. Bir sonraki toplantılarda burdaki ailele yönelik programları sunmak istiyoruz. Bilhassa yabancı kökenli ailelere yönelik çok sayıda destek programları var. Uyum bakanlığı olarak önümüzdeki dönemlerde çok daha somut adımlar atacağız” diye konuştu.
Muhabirce/ KÖLN