İKUA (Interkulturelle Unternehmer und Akademiker e.V. ) Aralık ayında 10.yılını görkemli bir etkinlikle Essen’de kutladı. Kutlamada, IKUA yönetimi Bora Sahin, Ahmet Denizer, Ecevit Dizin, Mustafa Çağman, Martin Kaluz, Yomi Jeong hazır bulundu.
Davetliler arasında Essen Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Jutta Kruft-Lohrengel, Genel Müdür Yardımcısı Veronika Lüjl, T.C. Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Türkiye Araştırmalar Merkezi’nden Yunus Ulusoy, Cem Şentürk, Caner Averin yanısıra çeşitli STK temsilcileri ve siyasetçiler de vardı.
ÇOK KÜLTÜRLÜYÜZ
Essen’de Hotel Bredeney’da düzenelenen etkinliğe seçkin bir davetli grubu katıldı. Davetlilere hitaben kısa bir konuşma yapan, İKUA Başkanı Erdal Osmançelebioğlu, derneği işverenler arasından iletişim sağlamak amacıyla kurduklarını anlatırken, bugün artık, çokkültürlü, farklı milliyetlerden işverenlerin de aralarında olduğu geniş bir iletişim ağına sahip bir dernek haline geldiklerini ifade etti.
T.C Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ise, “İKUA’nın çalışmalarını takdir ediyorum, Hem işverenler hem de iki toplum arasınde güzel bir bağ kurmuşlar. Gençlerimizin meslek hayatına kazandırılması iki toplum açısından da çok önemli bir konudur. İKUA’nın bu bağlamda meslek eğitimine verdikleri önem de övgüye değer, kendilerine başarılar diliyorum” dedi.
İKUA’DAN MÜKEMMEL PROGRAM
10.yıl kutlamasında IKUA’cıların hazırladığı mükemmel programa davetliler hayran kaldı. Harpist Duygu Aydoğan’ın çaldığı mükemmel parçalar, komedyen Şenay Duzcu’nun davetlileri güldürüp düşündüren parodileri, Daniel de Alcala ve Pepi Alvarez’in mükemmel flamenko müzikleri ve dans gösterileri konukları adeta büyüledi.
İKUA ve çalışmaları hakkında biraz daha detaylı bilgi verelim:
İKUA NELER YAPIYOR?
2006 yılında kurulan İKUA (Interkulturelle Unternehmer und Akademiker e.V ) Türkçe ifade edersek Çokkültürlü İşverenler ve Akademisyenler Derneği, ilk etapta kendi içlerinde iletişim ağı kurmak amacıyla kurulmuş. Ancak, artık göçmenlere danışmanlık yapan bir kuruluş haline gelmiş durumda.
10 yıldan beri Essen ve çevresinde yaptıkları çalışmalarla göçmenlere kurumsal işlemlerinde, meslek diplomalarını nasıl tanıtabilecekleri konusunda yardımcı oluyor. Ayrıca Almanya’da iş kurmak ya da şube açmak isteyen yabancı şirketlere de danışmanlık hizmeti sunuyorlar. Mültecilere iş bulma konusunda yardımcı olurlarken, iş yerlerine şirketlere de stajer ve çırak bulma konusunda yardımcı oluyorlar.
ENTEGRASYON EĞİTİMLE SAĞLANIR
IKUA, Ticaret Odası veTürkiye Araştırmalar Merkezi gibi kurumlarla ortak çalışmalar da yapıyor. Eğitimin önemine vurgu yapan Erdal Osmançelebioğlu “Entegrasyon ancak eğitimle başarıya ulaşır, biz Essen’de yaşıyoruz, şehrin bir parçasıyız. Essende ekonominin güçlenmesine çalışıyoruz, toplumda paralel topluluklar oluşmaması için çaba sarfediyoruz” diyor ve ekliyor “10 yıl boyunca bize destek olan, çeşitli projelerde birlikte çalıştığımız tüm kurumlara teşekkür ediyorum” Muhabırce/Hülya Sancak- ESSEN