Haberler

İlk Tarih Çalıştayı yapıldı

İlk Tarih Çalıştayı yapıldı İlk Tarih Çalıştayı geçen mayıs ayında T. C. Düsseldorf Başkonsolosluğu salonlarında yapıldı. Çalıştaya Almanyanın 28 şehrinden 66 kişi katıldı. Ali Yağız/ Düsseldorf

Yaşları 17 ile 72 arasında değişen katılımcılar, doldurdukları değerlendirme formlarında çalıştaya 100 üzerinden ortalama 74 puan verdiler ve buna benzer bir çalıştayın sonbaharda yeniden düzenlenmesini talep ettiler, bir dahaki çalıştay ile ilgili talep ve önerilerini belirttiler.

Mesleki dağılım açısından yüksek okul ve lise öğrencilerini, doktorları, avukatları, medya çalışanlarını, öğretmenleri, emeklileri ve serbest çalışanları sayabiliriz. Çalıştaya katılanlar bir çok farklı siyasi eğilime mensup arkadaşlarımızdı ve siyasi görüş farklılıklarını bir yana bırakarak Almanya’da bütün Türkleri ilgilendiren ortak meselelerle ilgili yapılabilecek faaliyetler tartışıldı.

Soykırım iddiları gündemdeydi

İlk Tarih Çalıştayı geçen mayıs ayında T. C. Düsseldorf Başkonsolosluğu salonlarında yapıldı Çalıştay planlandığı gibi 8 saat sürdü. Birinci gündem maddesinde Almanya’da Türk tarihini hedef alan karalamalara karşı durmak için planlanan faaliyetler bir sunum ile anlatılarak tartışıldı. İkinci gündem maddesinde soykırım tezini savunanların piyasaya sürdükleri sahtekarlıklardan örnekler verildi ve bunların bazılarını ortaya koyan kısa bir video çalışması tanıtıldı.

Üçüncü olarak Almanya’da yüksek okullarda okuyan gençlerimizin soykırım iftirasına karşı yürüttükleri çalışmalardan bir örnek yine bir sunum ile tanıtıldı ve soykırım savunucularının başvurdukları baskı, sindirme, susturma ve çarpıtarak duyurma girişimleri belgelendi. Bunlara karşı tutulması gereken yollar tartışıldı.

Alman ders kitapları incelensin

Çalıştayda yayın faaliyetinin önemine işaret edilerek soykırım tezini öne süren binlerce kitapta ortaya atılan iddialara cevap verebilmek için uzun vadeli bir yayın faaliyetinin zorunlu olduğu tesbit edildi. Yalnızca siyasi tarihin değil, medeniyet ve edebiyat tarihinin de ele alınması gerektiği belirtildi. Tarihimizle ilgili bilgilerin yaygınlaştırılması için eğitmen yetiştirilmesi istendi.

Alman okullarında okutulan ders kitaplarının toplanarak Türkler hakkında yazılanların incelenip yanlış bilgilere cevap verilmesi istendi. Halkla ilişkiler, hukuk, medya gibi alanlarda çalışma grupları oluşturulması istendi. Almanya’da ve Avrupada ırkçılık, Türk Alman ilişkilerinin tarihi gibi konuların da incelenmesi istendi. Tarih incelemeleri bağlamında emperyalist politikaların incelenmesinin önemine işaret edildi.

Ali Yağız/ Düsseldorf

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu