Gölge oyunları kültürün bir parçası
Ruhr Veliler Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Mobiles Elternseminar'ın hazırladığı Karagöz ve Hacivat oyunu Essen Şehir Kütüphanesi'nde sahnelenmişti.
Mobiles Elternseminar'dan Kamuran Turan "Göçmen aile ve çocuklarının kendi kültürlerini yaşayabilmelerini ve internet çağında kitap okumaya daha fazla vakit ayırabilmelerini amaçlıyoruz" diyerek çalışmalarını anlatırken Fatime Okuyucu ise eski ramazanları ve Karagöz oyununu anlattı:
"Ramazan ayı sadece dini vecibelerin yerine getirildiği bir ay olmayıp sosyal ve kültürel etkinliklerin de yoğun yaşandığı bir aydır. Toplu iftarlar yapılır ve aileler ziyaret edilir. Hoşgörü, dayanışma ve barış ön planda tutulur. Eski ramazanlarda her akşam geleneksel gölge oyunu 'Karagöz' oynatılırdı. İftardan sonra olan bu gösteriler kahvehanelerde, halkevlerinde, özel ortamlarda ve hatta sarayda dahi oynatılırdı. O uzun geceleri insanlar birbirleriyle sohbet ederek ve eğlenerek geçirirlerdi. Karagöz oyunlarının toplam adedi 29 olup birinin Karagöz olabilmesi için bu oyunları ezbere bilip anlatabilmesi koşulu vardı. Karagöz oyunları kitaplardan değil dilden dile, kulaktan kulağa aktarılanlarla öğreniliyordu. "Karagöz ve Hacivat" yüzyıllardır Türk kültürünün günümüze değin yaşatılan en önemli gölge oyunlarındandır ve 2009 yılında da UNESCO tarafından onaylanmıştır."
Keman ve Flüt eşliğinde program başladı
Oberhausen Jakobi İlkokulu Öğretmeni Kemal Cıbır 3. ve 4. sınıftan bazı öğrencileriyle keman da Zehra Evrim, flüt de Mehmet İpek'in açılış şarkısına eşlik etmeleriyle program başladı. Kemal Cıbır'ın 3. ve 4. sınıf öğrencileriyle birlikte sunduğu oyunu ise çocuklar ve aileleri ilgi ve neşeyle izlediler.
Türkçe ve Almanca olarak iki bölümden oluşan, neşeli türkülerin de seslendirildiği oyunda şu öğrenciler görev aldılar: Aybüke Botke, Elyesa Aksu, Melisa Öztürk, Betül Demir Melisa Keleş, Zeynep Darıcı, Şahime Doğan, Tuana Bayer, Hamdi Kaan Aydın.
Ruhr Veliler Dernek başkanı Dr. Ali Sak'ın çocukların yanına oturarak keyifle izlediği Karagöz gölge oyunu programı yaklaşık iki saat sürdü.
Oyunun bitiminde öğretmen Kemal Cıbır "1998 yılından beri özellikle Ramazan ayı olmak üzere yılda 3-4 kez oyunumuzu oynuyoruz. Gölge oyunları kültürümüzün bir parçası olup, yeni nesillerimizin çok zengin kültürel değerlerimizi öğrenmeleri için gönüllü olarak hizmet ediyoruz. Hacivat ile Karagöz çok iyi dostlar ve birbirleriyle şakalaşarak insanlara iyiyi, doğruyu, güzeli öğretiyorlar. Doğaçlama yoluyla yaptılan bu oyunlarda çocukların hayal dünyalarında yeni ufuklar açıyor ve iyi insan olabilmelerini, gizli kalmış yeteneklerini sergileyebilmelerine katkı sunmuş oluyoruz. Ayrıca kış aylarında derneğimizde veli ve öğrencilerimizle 'masal akşamları'nda buluşuyoruz" sözleriyle çalışmalarını özetledi.
Ünsal Gür/ ESSEN