Haberler

Göçmen oyları

Almanya’da 22 Eylül 2013‘ de federal seçimler var. Yani Almanya genelinin yönetimine talip partilerin imtihanı.

Bu seçimlerde göçmen oyları, hatırı sayılır bir denge unsuru. Bunların içerisinde Türkiye den gelenlerin oyları çoğunlukta.

Yani İktidarı tayin edebilir nitelikte. Türkiye’den gelenler, Avrupa’da iktidar belirlemiş oluyor.

Avrupa demişken kısaca bir konu açmak istiyorum.

Geçenlerde bir Alman arkadaşla sohbete dalmıştık. Konu döndü dolaştı Türkiye ve Avrupa ilişkisine dayandı. Alman arkadaş diyor ki, Türkiye Avrupa kıtasında değil.

Onun için de Avrupa birliğinde olması gerekmez. Ben de dedim ki,

Bu kıtaları ayıran meridyen yaymı çiziyor ki, taa güney Kıbrıs Avrupa Birliği’nde oluyor?

Arkadaşım bir an sustu. Zaten hep sustu bir daha da o konuya giremedi. O bir daha konuya giremedi de, bu kez benim sorum ben de soru doğurdu.

Hani İstanbul Boğazı’nın Batı yakasına Avrupa diyorlar ya. Eğer Avrupa’yı belirleyen merdiyen boğazın ortasından geçiyorsa, o zaman hizasındaki Ege Bölgesi de Avrupa kıtası olması gerek.

Kimler İstanbul’un sadece Batı yakasını ne için Avrupa diye tanımladı ki? Neyse, insan düşünüyor işte.

Gelelim geri, Avrupa daki oylara.

Gençlerin oyları, yaşlıların oyları, göçmenlerin oyları.

Federal Almanya da gençlerin oyları CDU dan yana gözükmüyor. Bunda büyük etken eğitim sistemideki değişiklik. G8 formülü (Bkz İnternet)

Bu formülde amaç aslında gençleri bir yıl önce üretime katmak. Ama öğretmenler, kendileririnin düşünülmediğinden yakınıyor.

Öğrenciler, çok fazla ders saati yüklendiğinden. Göçmen aileler bu konunun neresinde bilemiyorum.

Yaşlılar.

Birçok yaşlı, göçmenin oylarını  sanki renklendirmiş gibi. Örnek Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde SPD’nin önde gitmesini göçmen oylarının, ki ağırlıkta Türk oylarının SPD’ye gittiğini düşünüyor.

Bunun da kısır döngü yaratıp Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin, bir göçmen eyaleti haline geldiğini düşünüyor. Ve oyu CDU’ya diyor. Şimdi diyeceksiniz ki kardeşim böldün oyları SPD ve CDU ya diger partilerin oyu nerede.

İşte zurnanın zırt dediği yer burası.

Önce şu göçmen oylarına bir bakalım. Türkiye’de veya başka ülkede. Sağcısı, solcusu, aşırısı, ortacısı. Avrupa’da oy kullanırken. Oylar sol diye tarif edilen partilere.

Hatta Türkiye’de sola oy vereni, sen solcusun diye suçlayanların oyu da bura da sol partilere. Bir de gençlerle yaşlılar arasında yetişkinler var. Onların oyu da ağırlıkta Yeşiller, PDS,  vs. gibi partilere gibi gözüküyor.

Bu tabii ki gözlem.

Hadi Hayırlısı!

Yunus Işıkoğlu/Almanya

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu