Frohe Ostern- Paskalya, tavşan, yumurta
Almanya'da paskalya tatili basladı. Pazartesi günü de dahil olmak üzere her yer tatil. Nedir bu paskalya…
"Ostern" yani "Paskalya", yani "Pessah"… Hristiyan aleminin en önemli kutsal günlerinden biridir. Daha doğrusu noelden sonra en önemli dini anma günüdür, ardından pfingsten yani Hamsin Yortusu gelir. Noel Hz. İsa'nın doğum günü olarak anılırken, paskalya ise İsa'nın çarmıha gerilip , göklere yükselişinin simgesidir. Bir tür yeniden doğuş. Paskalya, ramazan gibi hareketli bir gündür her yıl tarihsel kaymalarla mart ve nisan ayları içinde kutlanır.
KARFREITAG (CUMA) MÜZİK VE GÜRÜLTÜ YASAK
Anma/paskalya Yeşil Perşembe olarak anılan perşembe günü başlar (son yemek), matem cuması olan (çarmıha gerilme) "Karfreitag, ardından Karsamstag (cumartesi) Ostersonntag, Ostermontag (Paskalya Pazarı ve Pazartesi) günlerinde sona erer. Bu günlerde sessizlik esastır. Karfreitag olarak adlandırılan cuma günü, gürültü ve müzik yasaktır. Lakin pek uygulanamadığı için son günlerde ciddi yaptırımlarla uygulanması gündeme getirildi.
PASKALYA TAVŞANI ve YUMURTA
Paskalya'da Almanya'da yumurta boyanır. Her yerde renk renk yumurtalar satılır. Tavşan figürlü şekerlemeler oyunçaklar çeşit çeşit objeler rafları süsler. Dini olarak bir açıklaması yok. Din öncesi çağlardan gelen alışkanlıklar olduğu da iddia ediliyor. Ancak paskalya çerçevesinde bolluk bereket doğum ve yeniden doğuşu sembolize ederler.
Ostern- Paskalya, Hz. İsa'nın çarmıhtan sonra yeniden doğuşunun anıldığı bir gün. Bu bağlamda hayat yumurtada başlar, tavşan işe doğurganlığın sembolüdür, ve hikayelere rivayetlere paskalya ile birlikte girmişlerdir. Evlerde renkli yumurtalar saklanır ve çocuklar saklı yumurtları arayıp bularak eğlenirler.
Paskalya sonrasından ise Hristiyanların oruç günleri başlar Hamşin Yortusu'na (Pfingsten) kadar sürer.
Muhabirce/ Düsseldorf