Haberler

Facebook’tan dayatma messenger

Yaklaşık bir yıldan beri Facebook, kullanıcılarına Messenger denen özel mesajlaşma uygulaması kullanılmasını öneriyor. Uygulamayı yaygınlaştırmak için de, uygulamayı indirmeyenlerin varolan özel haberleşme (nachrichten) bölümünü kullanmalarını zorlaştırdı. Uzun zamandır özel mesajlaşma bölümünden haberleşmek neredeyse işkenceye dönüştü. Amaç messenger uygulamasını yaygınlaştırmak.

Önümüzdeki haftalarda zorunlu olacak

Ama artık Facebook, her zaman olduğu gibi, kullanıcılarına dayatmalarla yaptığı anlamsız yenilikleri dayatıyor. Messenger uygulamasını marketlere ekleyen Facebook simdi kullanıcılarına bunu kullanmayi zorunlu hale getiriyor. Söylentiye göre Messenger indirmeyenler özelden yazışamayacak.

Neden Messenger dayatması?

Messenger uygulaması ile ne yapmak istediği anlaşılamayan Facebook/Zuckerberg bu uygulamadan para kazanmayı da düşünüyor. Kısa süre önce Whatsapp‘i bünyesine ekleyen Facebook whatsapp’e benzetmeye çalıştığı Messenger ile nereye ulaşmak istiyor acaba diye sorulabilir. Whatsapp varken insanlar neden messenger’i tercih etsin, şimdiye kadar milyonlarca insan messenger indirmekten imtina etmişse, insanlari buna zorlamanın amacı nedir? Whatsapp güvenli değil denirken, Facebook platformu hiç güvenli degil, çok kolay hacklenebilen bir yapı Facebook.

Kurumsal sayfalar mağdur oluyor

Facebook gibi siteleri zamanla kurum ve kuruluşlar da kullanmaya başlamıştı. Kurumsal sayfalar, Facebook’un gittikçe bireylere yönelik ve ana sayfayı bloke eden uygulamaları nedeniyle mağdur ediliyor. Facebook artık eşek yüküyle para almadan sayfaların kullanıcı eklemesine reklam yapmasına izin vermediği gibi, paylaşımların ana sayfada tüm kullanıcılar tarafından görülmesine de engel oluyor. Kişileri ana sayfayı açmadan özelde yazışmaya yönlendiren Facebook bu dayatmasıyla kurumsal sayfaları da mağdur ediyor.

Çöpçatan/flirt platformu

Böyle olunca Facebook özel flirt/ karı- koca arama platformlarından pek farkı kalmıyor çünkü kişileri sürekli özele yönlendirmek, toplu iletişim-paylaşımları sınırladırmanın başka bir açıklaması olmuyor. Ayrıca Facebook’u PC’den açınca başka, telefondan açınca başka paylaşımlar görülmesi erişimin de farklı düzeyde olması, Facebook’un bireysel chatleşmeye genel iletişimden daha fazla önem verdiğini kanıtlar gibi.

Ana sayfa paylaşımlarına giderek kıstıtlama getiren, kurumsal sayfalardan para koparmak için beğeni ve kullanıcı eklemeye sınırlama getiren, hatta sayfa kullanıcılarını sayfalardan silen Facebook, cazibesini yitimeye devam ediyor.

Gençler için cazibesini kaybediyor

Gençlerin giderek uzaklaştığı bir platform olan Facebook, Messenger ile gençlere hitap etmek istiyor olabilir, nitekim messenger bölümüne yeni eklenen zeka seviyesi ilkokul düzeyindekilerin beğenisine hitap eden stickerlar da  Messenger’in teenager ve alt yaş grubundaki kullanıcıları hedeflediğini gösteriyor.

Asosyalleştiriyor

Facebook gibi sitelerin açıktan flirt/ karı / koca arama sayfası olarak lanse edilmemesine rağmen uygulamalarıyla buna yönlendirdiği de gelen eleştiriler arasında. Eskiden insanların Tv başında çok zaman geçirdikleri, evde bile aile fertlerinin çok fazla televizyon seyrettikleri birbileriyle iletişimin azaldığından yakınılırdı. Zamanla Tv’nin yerin PC’ler aldı.

Şimdi ise mobil aletler insanların kafalarını içine gömdükleri teknolojik kutular oldu. Artık insanlar cep telefonlarını ellerinden düşürmüyor, toplu taşım araçlarında, cafelerde, insanların başları önlerinde ellerindeki küçük teknolojik dünyaya kendilerini kaptırmışlar kafalarını kaldırıp çevrelerine bakmıyorlar bile. Sürekli yazışan ve telefonla konuşan insanlar.

Insanlar arkadaş grubuyla cafede otururken bile çep telefonu elinde başka biriyle yazışabiliyor. Bu ya Facebook ya da Whatsapp oluyor. Sosyalleşmenin de teknoljik engele takılacağı kimsenin aklına gelmezdi, üstelik trajikomik olan, teknoloji ile dünyanın bir ucu ile iletişime geçilebilirken burnumuzun dibindekinin suratına bile bakmayabiliyoruz, muhabbete katılmayıp Facebook’taki chatleşmemize dalabiliyoruz. Hatta arkadaşlarıyla buluşmak gezmek dolaşmak yerine telefonu eline alıp birkaç cm’lik ekranda sevgiliyle/arkadaşla yazışmayı tercih eden insanlar gittikçe artmaya başladı.

Teknolojik sosyalleşmenin asosyalleştirdiği dayanılmaz insan yığınlarına dönüştük…

Grafikartplus Ajans

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu