Haberler

Evde kimse yok- Keiner zuhause

Mülteci krizine karikatürel bakış "Evde kimse yok (soldan) Oğuz Peker, Miriam Koch, Renan Cengiz Karikatürist Oğuz Peker'in sığınmacıları konu edindiği  "Keiner zuhause- Evde Kimse Yok" isimli sergisi Düsseldorf'ta açıldı.

Oğuz Peker, mülteci dramını konu edindiği sergiyi ilk olarak Paris'te açtı. Daha sonra İstanbul'da açılan serginin Düsseldorf'ta açılması tesadüf değil. Karikatürlerini kitaplaştırmayı ve Almanca yayınlamayı isteyen Oğuz Peker, Küratör Renan Cengiz ile temasları sonucu bu isteğini gerçekleştirmiş.

Evde kimse yok- Keiner zuhause Küratör Renan Cengiz Renan Cengiz karikatürleri Almanca'ya çevirdikten sonra Dialog Edition Yayınevi kitabı basıyor. Konunun güncelliğine ve Almanya ile ilgisine dikkat çekerek, karikatürleri incelediğini ve Oğuz Peker'in trajik ve oldukça aktüel bir konuyu zaman zaman gülümseterek işlemesini beğendiğini söyleyen Cengiz "Kitap basıldıktan sonra serginin de açılmasına karar verdik. Böylece karikatürler hem sergide görülebilecek hem de gezenler kitabı satın alabilecekler" diyerek sergiyi düzenleme amaçlarını anlatıyor.

Karikatürist Oğuz Peker Karikatürler sadece güldürmez

"Karikatürler sadece güldürmez, amacımız insanları böyle trajik bir konuda düşünmeye teşvik etmek" diyen Oğuz Peker, uzun bir süre ara verdiği karikatür çizimine, mülteci krizinin drama dönüşmesiyle yeniden başlamış.

Almanya'da yaşadığı 1980-85 yıllarında çok çeşitli sergiler açan, ödüller alan Oğuz Peker, o yıllarda yabancı düşmanlığını karikatürlerine yansıtmış. O yıllarda Ali isminde bir resimli-film yapmış. Film Alman Gençlik Ödülü almış.

Sergi, 21 ekime kadar gezilebilir Keiner zuhause, Almanya`da Dialog Edition yayınevinde basıldı Mülteci krizi ve aşırı sağın Avrupa'da yükselişi ile ilgili olarak Peker, sorunun temeline bakılmadığını söylüyor ve kendi tepkisini karikatürlerle ortaya koyuyor: "Bu yaşadıklarımız, birşeylerin sonucu. Ancak biz nedenlere bakmadan sonuçlara bakıyoruz. Sonuçlar bizim yaşadığımız yerlerde rahatımızı bozmaya başladığı zaman biz tepki vermeye başlıyoruz. Konu çok acı bir konu. Mülteciler üzerine yaptığım bu karikatürlerde dikkatleri biraz sebeplere çekmek istedim. Karikatür öyle birşey ki, söylemek istediğini çok güzel hiç incitmeden söyleyebilirsiniz, hatta karşı tarafı mesajınızı verirken gülümsetebilirseniz de" sözleriyle karikatürlerinin mesajlarının neden-sonuç odaklı olduğuna vurgu yapıyor.

Sanatsal eleştiri ile hakaret arasındaki çizgi

Sergi Düsseldorf`ta Agentur Graphica salonunda Mannesmannufer 9, 40213 adresinde Oğuz Peker, Alman muz spreycisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı muz ile resimlemesini de sanatla alakası olmayan bir iş olarak niteledi ve "Sanat çok ince düşünce gerektiren birşey. Sanat bir tasarım, yoğunlaşma, araştırma gerektirir. Ama hakarette öyle birsey ihtiyacınız yok. Hakaret düşünce ile alakası olmayan tepkisel birşey, duygusal birşey. Bu resim tam hakaret" sözleriyle Muz spreycisi Thomas Baumgärtel'in çiziminin sanatla ve özgürlükle alakası olmadığını ifade etti.

 Dünyada 60 milyon mülteci var

Mülteci krizine karikatürel bakış "Evde kimse yok Düsseldorf Mülteci Sorumlusu Miriam Koch Sergiyi ziyaret eden Düsseldorf'un Mülteci Sorumlusu Miriam Koch da karikatürlerden çok etkilendiğini ve mülteci sorumlusu olarak değil de kişisel olarak konuyla ilgili görüşlerini belirttiğini vurgulayarak, "Biz Avrupa'da 1  milyon mülteciyi ağırlıyoruz. Ancak dünyada 60 milyon insanın mülteci olarak dolaşımda olduğu düşünülürse bu çok az bir rakam. Ülkemizde gelinen nokta ise iltica kanunun sertleştirilmesi" sözleriyle sorunun çetrefil ve zorlu yanlarına dikkat çekti.

Sergi Düsseldorf'ta Agentur Graphica salonunda Mannesmannufer 9, 40213 adresinde 21 ekime kadar gezilebilir.

Hülya Sancak/ Düsseldorf

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu