Haberler

Erkekler, haydi!

Özellikle sanayi ve teknolojinin, her alanda terörüne maruz kaldığımız günümüzde kanser, neredeyse kanıksadığımız hastalıklar arasına girdi.

Eskiden bazı kanser türleri için, "ileri yaşlarda görülen bir tür" denerek hastalarda bazı kanser tetkikleri yapılmazdı. Ancak günümüzde artık böyle bir ayrım yok. Başta barsak kanseri olmak üzere, prostat, testis kanseri gibi sadece erkeklerde görülen kanser türleri de, artık genç yaşlarda da kapıyı çalabiliyor.

Erkeklerin çok hoşuna gitmese de ilk iş olarak bir üroloğa gitmelerinde sağlıkları açısından büyük fayda var.

Erken teşhis önemli

Düsseldorf'taki Alman Ürologlar Meslek Birliği'nin Basın Sözcüsü Wolfgang Bühmann, prostat kanserinin erkeklerde en sık rastlanan kanser türü olduğunu söylüyor.

Bühmann her yıl yaklaşık 60.000 erkeğin bu hastalığa yakalandığını ve bunlardan 12.000'inin ölümle sonuçlandığını belirtiyor. "Prostat kanseri erken teşhis edilebilirse tedavisi olan bir hastalık, ancak kanseri önleme ve erken teşhis muayenelerinden erkeklerin sadece yüzde 14'ü yararlanıyor" diyor Bühmann.Erken teşhis kanser gibi pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde önemli. Özellikle erkeklerin kanser erken teşhisi için mutlaka bir üroloğa gitmeleri gerekiyor. Alman sağlık kasaları, 45 yaşından itibaren prostat kontrollerinin ücretini üstleniyor. Ancak, tavsiye edilen yaş 40! Hele de ailede prostat kanseri olanlar varsa. Kanser kontrolü her yıl tekrarlanmalı.

Ya testis kanseri?

Aslında, bir üroloğa gidip muayene olmak için 40- 45 yaşına kadar beklemek doğru değil. Kötü huylu testis tümörlerine 18-35 yaş arasında daha sık rastlanıyor. Bunun dışında testislere giden damarlarda bir takım sorunlar olabiliyor ve bunlar erkeğin üreme fonksiyonunu etkileyebiliyor.

O nedenle kanseri önlemede ve tedavide erken teşhis çok önemli olduğu için, erkeklerin kendileri için hayati önem taşıyan bu hastalığı önlemek ve korunmak için 25 yaşından itibaren yılda bir kez üroloğa uğraması gerekiyor.

Ürolog ne yapıyor?

Ürolog muayenesi utanılacak bir şey değil. Ürolog ilk önce genel sağlık bilgilendirmesi yapıyor, hasta ile genel durumu üzerine konuşuyor ve hastanın karın bölgesini, testislerini ve penisini elle muayene ediyor, şüpheli bir durum tespit ederse de muayenesini derinleştiriyor. Muayenin hiçbir yan etkisi, ağrısı sızısı yok.

Haber-yorum Hülya Sancak/ Muhabirce

Kaynak: Apotheken Umschau

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu