Duvarın arkasını görecekler
Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ (STM) tarafından geliştirilen Duvar Arkası Radarı (DAR) ve su altı optik haberleşme teknolojisi ilk kez görücüye çıktı.
STM mühendisleri, görsel erişim ve keşif imkanının olmadığı kapalı mekanlarda bulunan insan ve canlı hedeflerin varlığını ve konumunu tespit etmek için radyo frekans dalgalarını kullanan DAR'ı geliştirdi. STM DAR, ileri düzey radar teknolojisini kullanarak duvar, kapı gibi engellerin arkasındaki hedeflerin tespitini sağlayacak.
İlham kaynağı fener balığı
Sahip olduğu aldatıcı fenerlerle avlarının ilgisini çeken fener balığından ilham alınan su altı haberleşme teknolojisi ile su altında sonik haberleşmenin dışında optik olarak iletişim kurulabiliyor. Bu teknoloji sayesinde güvenli ses ve veri iletimiyle su altında operasyon sırasında SAT ve SAS komandolarının birbirleriyle kolayca iletişim kurabilmeleri sağlanacak.
Türk savunma sanayisi, Katar'ın başkenti Doha'da Körfez ülkelerinde düzenlenen en büyük organizasyonlardan biri olma özelliği taşıyan Deniz, Savunma Konferansı ve Fuarı 2016'ya (DIMDEX) adeta çıkarma yaptı. Fuara 58 ülkeden 184 firma katıldı.
STM (Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ ) fuardaki standında, Türk denizcilik tarihinin en başarılı projelerinden yerli korvet tipi gemiler MİLGEM ve Pakistan’a ihraç edilen 15 bin 600 tonluk Denizde İkmal Tankeri’ni tanıtacak. STM, ayrıca su altında haberleşme imkanı sağlayacak Su Altı Optik Haberleşme Projesi ile kapalı hedeflerde kullanılabilecek Duvar Arkası Radar teknolojilerini ilk kez görücüye çıkardı.
Duvarın arkası görülebilecek
STM'nin DIMDEX 2016'da paylaştığı bir diğer yenilik ise radar teknolojisine yönelik. STM mühendisleri, görsel erişim ve keşif imkanının olmadığı kapalı mekanlarda bulunan insan ve canlı hedeflerin varlığını ve konumunu tespit etmek için radyo frekans (RF) dalgalarını kullanan DAR'ı geliştirdi.
Fuar alanında sergilenecek STM DAR, ileri düzey radar teknolojisini kullanarak duvar, kapı gibi engellerin arkasındaki hedeflerin tespitini sağlayacak. Ürün, ayrıca kritik öneme sahip, rehine kurtarma operasyonlarında, yangın, gaz kaçağı gibi afet durumlarında bina içerisinde kalan insanların tespitinde ve benzeri birçok senaryoda kullanılabilecek.
Kompakt tasarımı ve ergonomik yapısı sayesinde, STM DAR tek kişi tarafından kolayca taşınıp kullanılabiliyor. Sistemin sağlam ve güçlü kasası, zorlu kullanım şartlarına karşı ürüne yüksek koruma sağlıyor. Sistem anlık olarak elde veya uzun süreli olarak bir tripod üzerinde kullanabiliyor.
STM, askeri denizcilik alanında bugüne kadar pek çok başarılı projeye imza attı.
MİLGEM Projesi kapsamında gemi dizayn, ana tahrik sistemi dahil entegrasyon faaliyetleri, sistem ve malzeme tedariki gibi hizmetleri başarıyla gerçekleştiren STM, Ada Sınıfı Korvetler ve benzeri milli muharip platformların ihracat faaliyetleri için de resmi olarak görevlendirildi.
Milli su üstü ve denizaltı projelerinde yürütülen bu görevlerin yanı sıra STM, Cumhuriyet tarihi boyunca askeri gemi projeleri alanında gerçekleştirilen en büyük ihracat değerlerine sahip Pakistan Deniz Kuvvetleri Denizde İkmal Gemisi’ni bu yıl denize indirecek.
Muhabirce/AA- Ankara