Haberler

Duisburg Duisburg olalı böyle seçim yarışı görmedi

Almanya`nın Kuzey Ren Vestfalye Eyaleti (KRV), 13 Eylül 2020 tarihinde yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor.

KRV`nin bir çok kentinde seçim heyecanın yaşanacağı aşikar, lakin Türklerin yoğun olarak yaşadığı Duisburg şehrinde seçim havası diğerlerinden çok farklı. Duisburg, adeta kıran kırana süren bir seçim yarışına sahne oluyor desek hiç de abartmış olmayız. Bir önceki Anakent belediye başkanlığı yarışında da Duisburglular oldukça heyecanlı bir seçim süreci yaşamıştı, ama bugünlerde ortaya konan seçim yarışı, rekabeti, daha önceki seçim curcunasının önüne geçti.

Sözünü ettiğim geçmiş seçim yarışı heyecanı, daha çok mevcut belediye başkanına karşı Türklerin karşı aday çıkartmasıyla oluşmuştu. Oysa 13 Eylül seçimleri için şehirde yaşayan Türkler, bilinen Alman siyası partilerinden çok, aralarında oluşturdukları siyasi yapılarla mücadeleye girmiş durumda. Yani şehirde yaşayan Türkler tarafından kurulan seçim platformu, partisi, inisiyatifi ve grubu, yedi ayrı listeyi buldu. Türkler, belediye meclis üyesi ve uyum meclisi üyesi seçilebilmek için adeta bir birleriyle kıran kırana bir seçim atmosferine girmiş denebilir. Böyle olunca şehrin sokakları da, tanınan tanınmayan Türk simaların afişleriyle donatıldı. Bunlara bilinen Alman siyasi partilerden aday olan Türk (kökenli) adayları da sayarsak, Duisburg sokakları adeta Türkiye`de yapılan herhangi bir seçim atmosferinden farksız görünüyor. Fark sadece, seçim afişlerinin Almanca hazırlanması.

Hem Alman partilerinden aday olanların çoğunu, hem de seçim platformu oluşturanların neredeyse tamamını az çok tanıdığımı söyleyebilirim. Duisburg şehri için yerel siyaset yapan veya yapmaya aday isimlerin çoğu hakkında, bazı kanaatlerim var elbette. Ama bunlara isim vererek değinmek istemiyorum. Şu kadarını söyleyebilirim ki, sözünü ettiğim bu grupların arasında, gelin birlik olalım, birlikte daha güçlü oluruz diyenlerin de, birlik olalım ama listenin ilk sıraları nasıl olacak deyip, ön şartlarından vazgeçemeyenlerin olduğu da kulağımıza gelmedi değil.

100 bini aşkın göçmen olmak üzere 370 bin seçmene sahip Duisburg şehrinde Türk parti grupları, bu oylardan ne kadarını hanesine yazdıracağı merak konusu. Öyle veya böyle, göçmenlerin oyları, alışılmış büyük parti sandıkların yanı sıra, yedi Türk grubun sandıklarına bölünerek dağılacak. Ayrıca bu kadar fazla Türk grubun seçim yarışında olması, sokakların Türkiye seçim ortamına benzetilmesi, Alman aşırı sağ partilerin oyunu artırır mı? sorusunu akıllara getirmiyor değil. Az veya çok, etkisinin olabileceğini düşünenlerdenim.

Alman partilerinden aday olan Türk kökenli siyasilerin şansı ise, partilerinin kendilerini listede hangi sıraya yazdıklarıyla alakalı. Elbette adayın ismi, tanınmışlığı, ya da kariyeri önemlidir, lakin listede arka sıralara atılmışların şansı zor diye düşünüyorum.

Velhasıl, şehirde sosyal olan, halkın arasında yer alan, bugüne kadar bu şehrin insanının az çok yanında olmuşların ve farklı kesimlerin sempatisini kazanmış adaylar seçmenin gözünden kaçmaz herhalde. Alman partilerden aday olanlara, Türklerin kurduğu yada yönettiği yedi ayrı gruptan aday olan yaklaşık iki yüz Türk (kökenli) yerel siyasetçiye başarılar dilerim. Siyaset adına göstermiş oldukları medeni cesaretlerinden dolayı, her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Aynı şekilde Uyum Meclisi için aday olanlara da, başarılar diliyorum.

Yıllar önce Bayburt`ta bir senfoni orkestrasının konserinin ardından, konseri nasıl buldunuz? Sorusuna bir vatandaşın “Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmemiştir“ cevabı, o gün bugündür hafızalarda yerini almıştır. O halde yazının başlığını, neden Duisburg Duisburg olalı böyle seçim yarışı görmedi diye yazdığımı paylaşayım. Yazının başında, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Duisburg diye söz ettim. Haliyle bu kitlenin arasında Bayburtlu dostlarımızın da, hatırı sayılır bir yoğunluğu söz konusu. Hal böyle olunca, Bayburtlu dostların varlığı, seçim afişlerine yansımış durumda. Benim tespit edebildiğim kadarıyla, Bayburt nüfusuna kayıtlı 12 aday şehrin siyasetine atılmış durumda. Söz konusu Bayburtlular, üç ayrı listeden şansını deneyecek. İşte bundan Duisburg seçimleri, kıran kırana geçecek diyorum. Şehirde Türkler kurdukları gruplarla bir birlerine rakip oldu, o gruplar arasından aday olan Bayburtlular da bir birleriyle seçim yarışını yaşayacak gibi. Bundan dolayı da özellikle seçim sürecinde, şehirde faaliyet gösteren Bayburtlular Kültür ve Dayanışma Derneği`nin işinin çok zor olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek.

Bu kadar Türk adayın olduğu yerde Türk seçmenler, tercih yaparken oldukça zorlanacağa benziyor. Aday olan tüm hemşehrilerime, yürekten başarılar diliyorum.

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu