Duisburg Alevi Toplumu 30. yılını kutluyor
Almanya’nın Duisburg şehrinde faAliyetlerde bulunan, Avrupa`nın önemli dernekleri arasında sayılan ve yaptığı sosyal, kültürel çalışmalarla bilinen Duisburg Alevi Toplumu kuruluşunun 30.yılını kutluyor.
Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link‘in himayesinde 11-15 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan oldukça geniş kapsamlı 30.Yıl Kutlama Programı’nın ilk günü yoğun ilgi gördü.
Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link başta olmak üzere, çok sayıda davetlinin katıldığı 30. Yıl kutlama programında Duisburg Alevi Toplumu Eşbaşkanları Fatma Yaşar ve Zeki Çakır konukları kapıda karşıladı.
15 Aralık Pazartesi gününe kadar sürecek olan Duisburg Alevi Toplumu’nun 30.Yıl kutlama etkinliklerinin ilk günkü programında Duisburg Büyükşehir Belediye Başkanı Sören Link konuşmasında derneğin yaptığı çalışmalardan övgüyle bahsedip, birlikte yaşama yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
Link “Duisburg Alevi Toplumu 30 yıldır Duisburg için önemli bir dernek olduğunu gösterdi. Özellikle, gençlere birlikte yaşama dönük çalışmalarınızla gurur duyabilirsiniz. Derneğin 30.yılını kutluyorum“ dedi ve onuşmasının ikinci bölümünde Duisburg Alevi Toplumu’nun park sorununun çözümü için birlikte çalışma yapılacağını da açıkladı.
İLK MEŞALE 1987 YILINDA YAKILDI
Duisburg Alevi Toplumu Gençlik Eğitim Sorumlusu Kader Yaşar ise dernek adına yaptığı konuşmasında derneğin kuruluş sürecinin yanı sıra, yapılan sosyal ve kültürel çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Hazreti Ali’nin,‘En büyük zenginlik akıl, en şiddetli yoksulluk ahmaklıktır‘ özdeyişi ile konuşmasına başlayan Kader Yaşar şunları söyledi: “Duisburg Alevi Toplumu ve Eşbaşkanlarımız Fatma Yaşar ve Zeki Çakır adına 30. yıldönümü etkinliğimize katılan siz değerli misafirlerimizi içtenlikle selamlıyorum. Duisburg Alevi Toplumu Almanya`daki en eski Alevi topluluklarından ve en büyüklerinden biridir.
Aynı zamanda Almanya`da ilk halka açık, tanınmış Alevi örgütüdür. Derneğimizin ilk meşalesi 1987 yılında yakıldı. Hacı Bektaşi Veli Kültür ve Tanıtma Derneği adı altında 13 Aralık 1988 tarihinde dernekler masasına kaydı yaptırılmıştı. Alevi Toplumu’nun temelleri, çalışmak için Almanya’ya gelenler ve 1980 askeri darbesinden sonra Almanya’ya gelenler tarafından kuruldu.
ALEVİ DEĞERLERİNİN GELECEK NESİLLERE AKTARILMASI ÖNEMLİYDİ
Derneğin kuruluşu ile Alevi değerlerinin gelecek nesillere aktarılması önemliydi. 1996 yılında Ruhr bölgesindeki yapısal değişimin ortasında Rheinhausen kasabasında Krupp fabrikasının eski kafeteryası (kamu sübvansiyonları olmadan) satın alındı. Üyelerin çoğu Krupp firmasında çalışıyordu. Eski fabrika binasının derneğin yeni evi olarak satın alınması, göçmenlerin yaşamlarında gözle görülür bir sürekliliği sembolize ediyordu.
Kesin rakamlar olmamakla birlikte Duisburg ve çevresinde tahminen 20 bin Alevi yaşıyor. Aleviler dini bir azınlık olarak, çoğu zaman ayrımcılığa ve hakarete maruz kalmışlardır. 450 aile derneğimize üye. 25 yaşın altındaki genç üye sayımızın 100’ün üzerinde olması geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor.”
ALEVİLİK ÜZERİNE PANEL
15 Aralık Pazar gününe kadar sürecek olan 30.yılı kutlamalarında, Anadolu Alevi İnanç Kültüründe ‘Deyişlere yer verileceği, Geçmişten Günümüze Alevilik üzerine panel düzenleneceği açıklandı. 13 Aralık’ta düzenlenecek panele konuşmacı olarak Akdeniz Üniversitesi’den Prof. Dr. Mehmet Fuat Bozkurt, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde Prof.Dr.Ali Yaman ve Üniversity of William And Marry ‚den Doç.Dr.Ayfer Karakaya Stump katılacak. 14 Aralık Cumartesi günü Birlik ve Muhabbet Gecesi, 15 Aralık Pazar günü ise Erdal Erzincan’lı ile söyleşi düzenleneceği dile getirildi.
Muhabirce/DUISBURG