Haberler

Çocuk ve teknoloji ilişkisine dikkat!

Çocukların telefon ya da bilgisayar kullanım sınırları çizilmeli ve bu çocuğa anlatılmalı uyması sağlanmalı Giderek artan teknoloji bağımlılığı eğer kontrol altında tutulmazsa çocuklarda davranış bozukluğuna neden olabiliyor.
Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı ve Çocuk Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Mücahit Öztürk, akıllı telefonlar ile diğer teknolojik araçların sınırsız ve denetimsiz kullandırılmasının çocuklarda davranış bozukluğuna neden olabildiğini belirtti.

Öztürk, çocuklar ve gençlerin teknoloji kullanımı konusunda ciddi risk grubu oluşturduğunu söyledi.
İnternetin devreye girmesiyle çocukların sınırsız bilgiye ulaşabildiğini, bunun da ciddi problemler oluşturabildiğini ifade eden Prof.Öztürk, "Çocuklara teknoloji cihazlarını sınırsız ve denetimsiz kullandırmak tehlikeli. Aileler ve eğitimciler, bu cihazların kullanımında mutlaka sınır belirlemeli" dedi.

Elektronik kullanımı kontrol edilmeli

Çocukların bilgisayar veya cep telefonlarının kullanım süresi ile içeriklerinin ailelerce kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Telefon ve bilgisayar hayatın bir gerçeği. Çocuklarımız kullanacak diye bir sınırsızlık oluşturursak, çok ciddi risklerle karşı karşıya kalabiliriz. Çocukların teknolojiyi hangi amaçla kullandığını bilmemiz gerekir. Sınırsızlık, ileri dönemlerde çocuklarda ciddi davranış bozukluğu oluşturur" diye konuştu.

Çocukların gelişim dönemlerine göre birtakım bilgilere sahip olması gerektiğini dile getiren Öztürk, bazı bilgileri erken dönemde almalarının çocukların ruhsal gelişimini olumsuz etkileyebileceğini kaydetti.

Bazı bilgileri erken dönemde almaları çocukların ruhsal gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor Dikkat eksikliği, sosyal ilişki bozukluğu

Öztürk, uzun süre bilgisayar ile cep telefonu kullanımının çocuklarda dikkat eksikliğine yol açtığına, bunun da akademik başarılarını düşürdüğüne işaret etti. Bu tür aletlerin çocukların sosyal ilişkilerini de ciddi şekilde bozduğunu belirten Öztürk, "Bir çocuk evinden sokağa çıkmayıp dışarıda oynamak istemiyorsa, evde ekran başında durmak istiyorsa burada ciddi sorun var demektir. Bu durum, çocuğun gerçek hayattan kopup kolayı ve sanalı tercih etmesi demektir. Bu durum çocukta ileri dönemlerde ciddi anlamda ruhsal problemlerin ortaya çıkacağı anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

Bilgisayarla ilişki mutlaka kontrol edilmeli

Öztürk, şiddet içerikli oyunların, hayal dünyaları yetişkinlere göre daha geniş olan çocuklarda davranış problemlerine neden olduğunu bildirdi.
Ailelere uyarılarda bulunan Öztürk, "Çocuklara telefon ya da bilgisayar aldıklarında, baştan itibaren kullanım sınırlarını çizecek ve bunu çocukla paylaşacaklar. Bilgisayarda oyun oynanabilir ama içeriğini biz belirleyeceğiz. Okul döneminde hafta içi çok gerekmediği durumda bilgisayarla haşır neşir olmalarının engellenmesi, hafta sonları belli saatler aralığında bilgisayarın bilgi amaçlı kullanılması ve mutlaka internette aile paketi alarak kullanılması gerekiyor."

AA/ Erzurum

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu