`Çanakkale Zaferi`nin 104.yılı kutlu olsun`
Rıdvan Göçen DITIB`E bağlı Moers Kocatepe Camisi din görevlisi ve Çanakkaleli. Çanakkale Savaşı’nın Türk ve dünya tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu bilmeyen yoktur sanırım. Rıdvan Göçen ile Çanakkale Savaşı ve Zaferi üzerine bir söyleşi yaptık.
“Çanakkale Geçilmez” diyerek emperyalist güçlere geçit vermeyip, çok zor şartlarda elde edilen askeri zaferin, Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluş aşamasında bir dönüm noktası oluşturduğu ortak noktalarımızdan biri oldu.
Ergül: Rıdvan Bey, kısaca kendinizi tanıtır mısınız ?
Rıdvan Göçen: Çanakkale`ye bağlı Çan ilçesinin Etili Mahallesi`nde 1969 yılında dünyaya geldim. İlk okulu Çanakkale Gazi İlkokulunda, Orta ve Liseyi Çanakkale İmam Hatip Lisesi`nde 1987 yılında bitirdim. Aynı yıl Diyanet İşleri Başkanlığı`nda göreve başladım. 1997 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ve Çanakkale Valiliğinin açmış olduğu Çanakkale Savaş Alanları Rehberlik Belgesini alarak Çanakkale`yi anlamaya ve anlatmaya başladım.Türkiye’de ve yurtdışı görevlerim esnasında bir çok konferanslar verdim ve vermeye de devam ediyorum.
Ergül: Çanakkale Boğazı’na dayanan emperyalist güçlerin amacı neydi?
Göçen: Çanakkale Zaferi’nin üzerinden bir asırdan fazlaca bir zaman geçmesine rağmen bu savaşın sır perdesi hala aydınlatılamamış ve günümüze damga vuran bir çok yansıması vardır. Birinci Dünya Savaşı`nın asıl sebebi buharlıdan dizel motora geçen Batılıların Osmanlı mülkünde bulunan petrol sahalarını ele geçirmekti. Savaşa Yavuz ve Midilli zırhlılarının Rus limanlarını bombalaması, bunun üzerine boğazları deniz trafiğine kapatmamız neticesinde Alman İmparatorluğu`nun yanında savaşa girmiş sayılmamızdır. 9 Ocak 1916’da biten Çanakkale Destanı tarihe sadece mehmetçiğin vatan sevgisini ve vatanını korumadaki azmini ıspatlamamış, aynı zamanda o güzel askerin insaniyetini, asaletini ve mertliğini de ortaya çıkarmıştır. Bugün de bu hususlara tüm dünya insanlığının azami ölçüde ihtiyacı vardır.
Ergül: Çanakkale Savaşları`nda elde edilen zaferi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Göçen: Çanakkale ile ilgili bir çok yayını yakından takip etmeye çalışıyorum. Ayrıca kızım tarihçi olduğu için belgeler noktasında da ondan istifade ediyorum. Çanakkale Zaferi bize birlik ve beraberlik içerisinde olundukça nice azların çoklara galip gelebileceklerinin en açık göstergesidir. `Ölürsen şehit kalırsan gazi` öğretisinin ifadesidir. Bu duygulara sahip olmaktan şeref duyan bir milletiz.
Ergül: Çanakkale Savaşları`nın kahramanları hakkında neler söylemek istersiniz?
Göçen: Çanakkale Şavaşları`nda bir çok kahraman vatanı, bayrağı için kanının son damlasına kadar mücadele verdi. Ezineli Yahya Çavuş, Kınalı Hasanımız, Adanalı Ömer, Niğdeli Ali, Hasan Mevsuf, Mehmet Çavuş, Yüzbaşı Hakkı Bey, Havranlı Koca Seyit Onbaşı, Nazmi Bey, Yarbay Hüseyin Avni Bey, Mehmet Muzaffer Teğmen, Cevat Paşa, Esat Paşa, Albay Hasan Basri, Albay Halil Sami, Albay Remzi Bey, Albay Nihat Bey, Albay Refet Bey ve Yarbay Mustafa Kemal. İsimlerini yazamadığım ve sayamadığım bir çok kahraman. Hepsi tarihin altın sayfalarında yerini almışlardır. Ruhları şad olsun. Allah (cc) bizleri de şefaatlerine nail eylesin.
Ergül: Mustafa Kemal Atatürk`ün Çanakkale Savaşları`nda ve Cumhuriyet`in kuruluşundaki önemi nedir?
Göçen: Yarbay Mustafa Kemal bilindiği gibi 9 Mayıs 1915’te Anafartalar grup komutanlığına Liman Paşanın görevinden alınmasının ardından atanmıştır. Cephe tecrübesi olan zeki bir komutandır. Conkbayırı ve Anafartalar kahramanı olarak kara savaşının seyrinin değişmesinde etkili olmuş değerli bir komutandır. Deniz zaferi esnasında Trablusgarp Cephesi`nden Şarköy’e, ihtiyat birliği olarak sevkedilmiş, savaşın özellikle Avustralya-Yeni Zelanda askerlerine karşı 261 rakımlı tepede, Conkbayırında 10-12 Ağustos 1915’te de 1.ve 2. Anafartalar muharebelerini kazanmıştır. Mestan Tepede askerimize çok büyük mücadeleler verdirmiştir. `Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum` sözleriyle mermisi biten askerin silahına süngü takıp tekrar taarruza geçmesini sağlamıştır. Saatinden vurulduğu Çamlıtekke Tepesi`nden kara savaşını yönetmiştir. Bu üstün vasıflara ve zekaya sahip komutan daha sonra da birer birer zaferleriyle rütbeleri alarak yükselmeyi sürdürmüş, Gazi Mustafa Kemal olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti`nin kurucusu olmuştur. Silah arkadaşlarıyla beraber 1938 yılında ölünceye kadar da devleti ve milleti için çalışıp çabalamıştır. ruhları şad olsun.
Ergül: Çanakkale Şehitlikleri`nin ziyaret edilmesini önerir misiniz?
Göçen: Şehitlikleri her Müslüman Türk evladının mutlaka gezip görmelerini tavsiye ederim. Şehitliğin turistik bir gezi olmaması için rehber eşliğinde gezilmesini öneririm. Çanakkale Savaşları hakkında tarihi bilgiye sahip olunca cepheler insanda çok değişik mistik bir hava oluşturuyor. Bulacağınız bir savaş eseri sizi 1915’lere götürür. Bu gün yine böyle bir tehlike olsa acaba “Vatanım, milletim, bayrağım, dinim ve namusum için ben ne yapabilirim” diye kıyas yapabilmesine imkan sunar.
Ergül: Her yıl düzenli olarak yapılan anma programları hakkında ne söylemek istersiniz?
Göçen: Günümüzde Mart ayı içinde bir çok anma programları yapılmakta. Daha da fazla olmalı diye düşünüyorum. Bu tarihi zafer gelecek nesillerimize başkaca nasıl aktarılabilir ki? Yüce Allah şehitlerimizden razı olsun. Rabbim bizlere de onlara layık olabilmeyi nasip etsin. Kahraman ordularımızı her daim karada ,havada ve denizde mansur muzaffer eylesin. Zaferimizin 104.yılı kutlu ve huzurlu olsun.
Muhabirce/MOERS