Haberler

Bizim Türkiye’ye, Türkiye’nin de bize ihtiyacı var

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, “Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşma arayışı, Avrupa ile işbirliğini sürdürmeye engel değil. Bizim Türkiye’ye, Türkiye’nin de bize ihtiyacı var.” dedi.

Chebli, hükümetin olağan basın toplantısında sorular üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında St. Petersburg’da dün yapılan görüşmeyi değerlendirdi.

Almanya’nın, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı olumlu bulduğunu vurgulayan Chebli, “Son aylardaki gerilimin ardından her iki ülkenin yeniden yakınlaşma arayışında olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu kadar çok tehlikeli ve karmaşık krizlerin hakim olduğu bir dünyada diyaloğu kesmek, iletişim kanallarını kapalı tutmak tabii ki yanlış bir yol olurdu.” diye konuştu.

Rusya yakınlaşması Batı'ya mesaj değil

Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı, Avrupa’ya karşı atılmış bir adım olarak görmediklerinin altını çizen Chebli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yaptığı açıklamada bu yakınlaşmanın Batı’ya karşı bir mesaj olmadığını söylediğini hatırlattı.

Erdoğan - Putin buluşması dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırmıştı Dışişleri Sözcü Yardımcısı Chebli, “Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşma arayışı, Avrupa ile işbirliğini sürdürmeye engel değil. Bizim Türkiye’ye, Türkiye’nin de bize ihtiyacı var. Birçok konuda, siyasi, ekonomik alanlarda ortak çıkarlarımız var.” şeklinde konuştu.

Almanya'daki Türkler iki ülke arasında bağ

Chebli, Almanya’da yaşayan üç milyonun üzerinde Türk kökenli yurttaşın da iki ülke arasında önemli bağ oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Alman Hükümet Sözcü Vekili Ulrike Demmer de yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın St. Petersburg ziyaretini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Türkiye ile Rusya arasında, geçen yıl Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gerginliğin, o dönem NATO’da da endişelere yol açtığını hatırlatan Demmer, “Önemli aktörlerin aralarındaki anlaşmazlığı çözmek için yeniden bir araya gelmeleri ve çözüm aramaları tabii ki iyi bir gelişme.” ifadesini kullandı. 

Muhabirce/AA- Berlin

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu