Haberler

Betriebsrat seçimleri örnek alınabilir

Betriebsrat seçimleri örnek alınabilir Çalışanları yakından ilgilendiren `Betriebsrat` (İşyeri işçi temsilciliği) seçimleri Mart ayı başından itibaren yapılacak. İşyerlerindeki bu uygulama aslında yerel düzeyde de hayata geçirilebilmeli. Atılacak ciddi bir adımla, yerel düzeyde bile olsa Avrupa ülkeleri dışından gelenlere verilecek seçme ve seçilebilme hakkı birlikte yaşama katkı sağlayacaktır. Bilindiği gibi İşyeri Teşkilat Yasası`na göre her 4 yılda bir yapılan Betriebsrat seçimlerinde, aynı firmada çalışan ve kimin nereden geldiğine bakılmaksızın kriterlere uygun kişiler seçme ve seçilme hakkı kazanıyor.

Betriebsrat seçimler öncesi Duisburg`un iki önemli işletmesini ziyaret edip, hem çalışanlar, hemde sendikacılarla konuşma fırsatı buldum.Yıllarca çalıştığımız işletmelerde aynı heyecanı yaşadığımız için, Betriebsrat seçimlerinin önemini anlayabiliyorum. Renkli görüntülerin yaşandığı betriebsrat seçimlerinin çalışanlar için çok önemli olduğunu söylemek mümkün. Çalışanları sosyal hakları ve iş güvenliği konularında işverene karşı savunan tek kurum betribsrat olduğunu bilmeyen yoktur sanırım.

13 BİN ÇALIŞAN HEYECANLA BEKLİYOR

ThyssenKrupp Steel AG,Hüttenwerke Krupp-Mannesmann (HKM) gibi üretim merkezlerinde de önümüzdeki haftalarda seçime gidilecek. IG Metall listelerinden aday gösterilenlerin seçilme şanslarının daha yüksek olduğunu söylemek mümkün.

Hüttenwerke Krupp-Mannesmann çalışanları 23 kişilik betriebsrat üyeliği için 2-9 Mart tarihleri arasında oy kullanacak. 7 listenin yarışacağı ve işçilerin tek listeye tercih yapabileceği fade edildi. Buna karşın ThyssenKurup Steel AG de ise 13 bin çalışan 14-27 Mart tarihleri arasında temsilcilerini seçecek. 39 temsilci için IG Metall sendikası kendi listesini oluşturabilmek için daha önce bir ön seçim yaparak alınan oy oranına göre sıralama yaptı. Biliyorsunuz çalışanlar Thysenkrupp Steel AG ile Hindistanlı Tata şirketiyle birleşmesi sonrası  bir hayli endişelenmiş, IG Metall`in uzun süren bir mücadele sonrası çalışanların iş yerleri 2026 yılına kadar garenti altına alınmıştı.

HUKUK VE ADALET

Son dönemlerde  `Hukuk ve Adalet` üzerine çok şeylerin söylendiğini hepimiz biliyoruz. Bu iki önemli kavram tercih meselesi yapılmamalı! `Buda nerden çıktı?` diyebilirsiniz. Bir kaç günlüğüne de olsa geçtiğimiz günlerde Türkiye ziyaretim oldu. İstanbul-Balıkesir yolculuğu sırasında aracın radyosundan `Hukuk ve Adalet Dersi üzerine yapılan bir programı dinledim.

`Hukuk ve Adalet`in 2013-2014 öğretim yılından itibaren orta okullarda seçmeli ders olarak okutulduğunu biliyor olmalısınız. “Hukuk ve Adalet herkese lazımsa, neden seçmeli ders olarak okutulur? “diye zaman zaman sorgulamışımdır. Geçtiğmiz yıl olsa gerek Adalet Bakanlığı seçmeli ders olarak okutulan hukuk ve adalet dersinin zorunlu ders programına alınması için çalışma yaptığı duyurmuştu. Radyodaki programı dinleyince bunlar aklıma geldi. Yaptığım araştırma sonrası Adalet Bakanlığı`nın yaptığı bir çalışmaya rastlayamadım! Orta dereceli okullarda bu dersin seçmeli dersten çıkarılıp, normal ders programına alınabilmesi için daha ne beklenir?

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu