Bayburt taşının atığından “çevreci tuğla”
Bayburt Üniversitesince yürütülen araştırmada, ısı ve ses yalıtımı açısından yüksek kaliteye sahip Bayburt taşının hazırlanışı sırasında oluşan atık malzeme kullanılarak, karbondioksit salınımı çok düşük tuğla üretildi.
Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü tarafından, kentin önemli gelir kaynakları arasında yer alan Bayburt taşının kullanım alanını genişletmek amacıyla çalışma gerçekleştirildi.
İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Tekin, ısı ve ses yalıtımına uygunluğu ile bilinen Bayburt taşı rezervlerinin, kentte önemli alanı kapladığını söyledi.
Ekonomiye daha fazla katkı sağlamak için Bayburt taşının kullanım sahasını genişletmeyi hedeflediklerini belirten Tekin, bu çerçevede hazırladıkları “Bayburt Taşı Atıklarının Tuğla Üretiminde Kullanılması” adlı projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun görüldüğünü ifade etti.
Tekin, Bayburt taşı üretimi sırasında hammaddenin yaklaşık yüzde 70’inin atık hale geldiğini anlatarak, “Bayburt taşı ve doğal taş atıklarını bir arada kullanarak yeni bir ürün geliştirdik. Isıl işlem gerektirmeden, karbondioksit salınımının minimum olduğu bir ürün ortaya çıktı. Bu malzemenin basınç dayanımı oldukça yüksek ve neredeyse taşıyıcı bir betonarme elemanda oluşan basınç dayanımı kadar da iyi sonuç aldık.” dedi.
Düşük karbondioksit salınımlı
Sektörde mevcut duvar elemanı olarak gazbeton, tuğla ve bims blok adı verilen üç ürün kullanıldığını vurgulayan Tekin, “Bu malzemelerin hepsinin üretimi için yüksek enerji gerekiyor. Üretimleri için oldukça yüksek enerjiye ihtiyaç duyması da karbondioksit salınımını yükseltiyor.” diye konuştu.
Tekin, dünyanın en önemli sorunları arasında gösterilen küresel ısınmanın tüm canlıları tehdit ettiğini sözlerine ekleyerek, şöyle devam etti: “Bu durumu da göz önünde bulundurarak, düşük karbondioksit salınımı olan yeşil ürün geliştirmeye özen gösterdik. İlk aşamada bunu tuğla üretimi olarak gerçekleştirdik. Ürettiğimiz tuğla, duvar elemanı, yer karosu olarak kullanılabilir. Ayrıca, dekoratif olarak da değerlendirilebilir. Bu ürünün en büyük avantajı karbondioksit salınımının hemen hemen sıfır değerine yakın olmasıdır.”
Çevre dostu yeşil ürün ve dayanıklı
Çevreci olduğu için “yeşil ürün” adını verdikleri malzemenin, mevcut duvar elamanları arasında yerine alabilecek kadar dayanıklı olduğuna dikkati çeken Tekin, “Isıl işlem yapmadan yani enerji harcamadan ürettiğimiz ürün bir gün içinde, hatta yaklaşık 13 saatte kalıptan çıkarılacak hale geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Tekin, ürün üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Örnek olarak hazırladığımız ürün, ilerideki süreçte birim hacim ağırlığı ve ısıl iletkenliği daha da düşürülerek piyasaya sunulacak hale getirilebilir.” ifadesini kullandı.
Muhabirce/ AA- Bayburt