Başkonsolos Cebeci: Üniversite gençliğimizin Atatürk’ün hatırasını yaşatmasını önemli buluyorum
T.C. Essen Başkonsolosluğu’nun himayesinde, Duisburg-Essen Üniversitesi Demokrasi ve Siyasal Eğitim Çalışma Grubu işbirliği ile Atatürk’ün Essen’e gelişinin 102. yılı sebebiyle bir etkinlik düzenlendi.
Essen Üniversitesinde düzenlenen programın sunumunu üniversitenin öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Ahmet Ünalan yaptı.
STK temsilcileri, emekli ve çalışan öğretmenlerin yanısıra çok sayıda üniversiteli öğrencinin katıldığı programın açılış ve selamlama konuşmasında T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci şunları söyledi:
“Veliaht Sultan Vahdettin yaveri M. Kemal Atatürk ile birlikte on yedi kişilik bir heyet ile Essen’e geldiler. Krupp fabrikalarını gezerek herkesin bildiği meşhur Villa Hügel’de akşam yemeği yediler. Dolayısıyla burada halen bu seyahatin izleri yaşıyor. Bunun bir başlangıç olmasını arzu ediyor ve devamının gelmesini diliyorum. Ayrıca bunun çok anlamlı bir zamanda yapıldığını dünüyorum.
Bildiğiniz üzere yakın bir geçmişte bir Alman televizyonunda Atatürk ile ilgili son derece haksız, yakışıksız ve çirkin bir yayın yapıldı. Bugünkü programın ona zarif, çok yerinde ve şık bir cevap olduğunu düşünüyorum. Bugünkü programın Üniversite bünyesinde yapılmış olmasını ayrıca önemsiyorum. Üniversite gençlerimiz ki sayıları artık on binlerle ifade ediliyor. Üniversite gençliğimizin bu mirasa sahip çıkmasını ve Atatürk’ün bu hatırasını yaşatmasını önemli buluyorum. Bu vesileyle katılımınızdan dolayı hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.”
TARİHİ OLGULAR DOĞRU ANLATILMALI
Sonrasında Duisburg-Essen Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Ünalan slayt gösterisi eşliğinde yaptığı sunumda şunları söyledi:
“Bizim amacımız tarihi olguları doğru anlatmak. Tam 102 yıl evvel Veliaht Sultan Vahdettin ve yanında yaveri Mustafa Kemal Paşa ve onlarla birlikte 17 kişilik bir heyet 102 yıl önce bugün bu saatlerde Altenessen’den şehre giriş yaptılar. Bizlerde o günün anısını yaşatıyoruz. Türkiye ile Almanya ilişkileri 1839 yılında başlıyor. Resmi ilişkiler ise 1760 lı yıllara denk geliyor.
Almanların Osmanlı Ordusunun modernleşmesinde, eğitimin, alt yapının modernleşmesinde özellikle de raylı sistemlerin döşenmesinde etkileri var. İki ülke arasında Bismarck ile başlayan ve Kaiser II. Wilhelm ile devam eden üç ziyaret var. 1868 yılInda Hariciye’yi (Dışişleri’ni) temsilen Rum asıllı bir diplomatımız Krupp ailesini ziyaret ediyor ve Alfred Krupp’a zamanın en değerli devlet nişanı olan Mecidiye Nişanı’nı veriyor. Kaiser II. Wilhelm Ekim 1917 de İstanbul’a geliyor.
21 Aralık 1917 de ise iadeyi ziyaret kapsamında Veliaht Sultan Vahdettin, yaveri M. Kemal Paşa ve beraberlerindeki 17 kişilik heyetle Altenessen’den şehre giriş yaptılar. Altendorf’ta bulunan Krupp fabrikalarını gezdiler. Akşam saatlerinde ise Villa Hügel’de onurlarına verilen akşam yemeği sonrasında saat: 22:41 de Berlin’e gitmek üzere Essen tren garından hareket eden trenle ayrıldılar.
Böylelikle Mustafa Kemal Atatürk 36 yaşında iken 19 Aralık 1917 de Bad Kreuznach, 21 Aralık 1917 de Essen ve 22 Aralık 1917 de Berlin’de bir dizi ziyarette bulunmuştur. 17 kişilik heyet yılbaşı akşamı sonrası trenle yola çıkıyor ve 4 Ocak 1918 de İstanbul’a varıyorlar.”
Ayrıca, 1954 yılında merhum Başbakan Adnan Menderes de Essen gelyor ve Krupp Ailesini ziyaret ediyor. Sunum sırasında her iki ülke temsilcileri arasındaki ziyaretlere dair fotoğraf ve belgelere bolca yer verildi. Krupp fabrikalarının eski ve yeni hallerine dair fotoğrafların da paylaşıldığı program harpist Duygu Aydoğan’ın müzik dinletisi ve sohbetin ardından sona erdi.
Muhabirce/Ünsal Gür- ESSEN