Haberler

‘Atatürk’ü okuyarak anıyoruz’

‘Atatürk’ü okuyarak anıyoruz’ ‘Atatürk’ü okuyarak anıyoruz’ Ruhr Öğretmenler Derneği ile Atatürkçü Düşünce Derneği Essen, AWO-Altenessen binasında ortaklaşa ‘Atatürk’ü okuyarak anıyoruz’ adlı bir program düzenledi.

Sosyal Pedagog Özlem Soysal-Kara ‘Atatürk’ü okuyarak anıyoruz’ T.C. Essen Başkonsolosu Zafer Yurtyapan, Almanya Türk Toplumu Genel Başkan Yardımcısı Şeref Çağlar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği NRW başkan yardımcısı Hakan Ekinci, Duisburg Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Seher Gündüz, Şair ve Yazar Bahattin Gemici, Ankaralılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Yalçın, Türk Alman Yardım Sevenler Derneği’nin yanısıra bazı öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk’ün anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Essen Başkanı Hülya Bal Çoşkun katılımcıları selamlayarak Atatürk sevgisini ve seçtiği bir kitaptan Atatürk ile ilgili bazı bölümler okudu.

‘Atatürk’ü okuyarak anıyoruz’ ‘Atatürk’ü okuyarak anıyoruz’ Daha sonra Ruhr Öğretmenler Derneği Başkanı Celal Aydemir söz alarak şunları söyledi; “Vefatının üzerinden 80 yıl geçmesine rağmen Atatürk sevgisi her geçen yıl daha da büyüyor. Dünyanın hiç bir ülkesinde bu kadar sevilen bir devlet adamı yoktur.” dedi.

Ruhr Öğretmenler Der. Bşk.Celal Aydemir T. C. Essen Başkonsolosluğu adına programa katılan Muavin Konsolos Zafer Yurtyapan, çocukluğunda ve sonrasındaki Anıtkabir gezi anılarından bahsetti. Ardından katılımcılar söz alarak Atatürk sevgilerini ve değişik konularda Atatürk’ten seçmiş oldukları sözleri okudular.

Vatan sevgisinden, ileri görüşlülüğünden, bilim ve tekniğe verdiği önemden bahsettiler. Bu sırada Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği NRW başkan yardımcı Hakan Ekinci tarihimizde pekte bilinmeyen ve Atatürk‘ ün emriyle yeni Türkiye’yi Avrupa’da tanıtmaya  gönderilen Karadeniz Vapuru’ nun ilginç hikayesinden bahsetti.

‘Atatürk’ü okuyarak anıyoruz’ Şair- Yazar Bahattin Gemici Ankaralılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Yalçın YTB’nin ‘Köklere Yolculuk’ projesiyle Türkiye’ye yaptıkları geziden, gençlerin Cumhuriyet Bayramı’na katılımları ve Anıtkabir ziyaretleri hakkında kısa bir bilgi verdi.

Sosyal Pedagog Özlem Soysal-Kara ise Atatürk’ün kadınlara vermiş olduğu hakları anlatırken, son bölümde ise Ruhr Öğretmenler Derneği Başkanı Celal Aydemir kendi özel arşivinden Cumhuriyet’in ilk yıllarına dair gazete, dergi, kitap ve fotoğraflar dan oluşan bir sunum yaptı. Aydemir “Atatürk’ü hayatımızın bir parçası yapalım. Atatürkçülük bir yaşam biçimi olup kendi aile içerisinde bireylerin birbirine saygılı olduğu ve ekonomik bakımdan bağımsız olduğu bağımsız bir ülkede yaşama tarzıdır” şeklinde Atatürkçülüğü özetledi.

İki küçük çoğunda şiir okuduğu anma programı emekli öğretmen Bahattin Gemici’nin Nazım Hikmet’ten okuduğu “Bu memleket bizim” adlı şiiriyle sona erdi.

Muhabirce/ Ünsal Gür- ESSEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu