Haberler

Aşıkoğlu: Başörtüsü engeli kaldırılsın-mali destek sağlansın

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu Alman İslam Konferansı`nın düzenlediği Sosyal Hizmetler (Wohlfahrtspflege) Uzmanları Toplantısı’nın açılışında sosyal hizmetler alanında yapılan mevcut fahri faaliyetlerle ve ileride yapılabilecek faaliyetlerle ilgili bir konuşma yaptı.

Toplumsal barış önemli

Gündemdeki aktüel olaylarla ilgili bir değerlendirme yapan Prof. Aşıkoğlu, “Fransa ve dünyanın diğer bölgelerindeki saldırıları şiddetle kınıyorum. Kamuoyu tedirginlik içinde, bizler toplumsal barışın devamı içın  herşeyi yapmak zorundayız. Toplumsal birliktelikle ilgili ifadeler ve Federal Adalet Bakanı Heiko Maas’ın Cuma günü Berlin Şehitlik Camisi`ini ziyareti, toplumu bölmek ve güven zedelemek için aktüel gelişmeleri kullanmak isteyenlere verilmiş önemli sinyallerdir” sözleriyle toplumsal barışa değindi.

“Diğer taraftan İslam düşmanlığı Müslümanları endişelendirmektedir. Son zamanlarda dalga dalga yayılan PEGİDA yürüyüşleri, sosyal medyada karşımıza çıkan düşmanlık ifadeleri, camilere yönelik son dönemde artan saldırılar, tehlikeli bir gidişin sinyallerini veriyor.  Bu toplumun huzurlu, refah ve barış içerisinde yaşaması ve inananların dini görevlerini yerine getirmesi hepimizin ortak dileğidir” sözleriyle de Müslüman kesimin endişelerine değinen Prof. Aşıkoğlu, Başbakan Merkel`in yeni yıl mesajını olumlu bulduğunu ifade etti. Aşıkoğlu`nun konuşmasından bazı başlıklar:

İslam Konferansı başörtüsü engelinin kaldırılmasına öncülük etsin

Birliğimiz hem Müslümanlara dini konularda hizmet sunmakta hem de sosyal alandaki ihtiyaçlarının karşılanması ve problemlerin çözülmesi için çaba harcamaktadır.Birliğimizin de çabalarıyla bazı eyaletlerde, devlet anlaşmalarının yapılmaya başlaması, Okullarda İslam din derslerine az da olsa yer verilmeye başlaması gelecek için ümit vericidir.

Üzücü olan ise özellikle ilahiyat ve pedagoji eğitimini tamamlamış bayan öğretmenlerin başörtüsü nedeniyle öğretmenlik yapma konusunda engel ile karşılaşmalarıdır. Topluma hizmet etmek isteyen gençlerimizin önündeki bu engelin kaldırılmasına İslam Konferansı öncülük etmelidir. Bu bayan Müslümanların zekasına ihtiyacımız var.

Bu bağlamda sosyal hizmet konusundaki çalışmalar Müslümanlar açısından da çok önemlidir. İslam dinindeki prensipler de sosyal hizmet alanında yürütülecek faaliyetleri desteklemektedir. Örnek olarak ailelerin, yaşlıların ve çocukların korunması İslam dininin ısrarla üzerinde durduğu konulardır.

Yine aile ve gençlere yönelik rehberlik son derece önemlidir. Bu bağlamda yürütülecek çalışmalara katkı sağlamaya gönüllü birçok derneğimiz bulunmaktadır.

Projelere mali destek gerekli

Buradaki temel sorun düzenlenecek etkinliklere finansal destek sağlanmasıdır. Bu amaçla hukuki düzenlemelerin yapılması ve standartların oluşturulması önemlidir.

DİTİB olarak son yıllarda başlattığımız yeni açılımlarla, örgütsel alt yapıdan başlayarak attığımız yeni adımlarla tabandan tavana gençlerin, kadınların, velilerin ve yaşlıların daha özgün, daha katılımcı ve aktif hale gelmelerini sağladık. Almanya çapında sadece DİTİB camilerinde 20.000’den fazla gönüllü yönetici Almanya’nın sosyal hayatına önemli katkıda bulunuyorlar.

Bu gönüllüleri cami içinde cemaate yönelik hizmetler dışında bazen komşulara yemek dağıtırken, bazen noel günlerinde dini kökenine bakmaksızın yaşlılar yurdunu ziyaret ederken, bazen halk günlerine ve eğlencelere katkı sağlarken bulabilirsiniz.

Aynı durum, kadınlara, velilere ve engellilere yönelik çalışmalar için de geçerli.  Ancak bütün bu çalışmalar için kendi imkanlarımız yeterli olmuyor. Konuyla ilgili önümüzdeki aylarda ilgili bakanlıklara DİTİB olarak ileteceğimiz projelerimizin desteklenmesini rica ediyoruz.

Toplumsal kabul için destek

Kadın, Aile, Gençlik ve Sosyal Hizmetleri planlama ve yaygınlaştırma maksadıyla bir birim oluşturduk. Bu birim dışında bu birimin ve derneklerdeki sosyal hizmetlerin güçlendirilmesi için de sınırlı olan kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Kendimizi daha iyi anlatmak için de özel gayret göstermek zorunda olduğumuzun farkındayız. Bu kapsamda kendi kamuoyu çalışmamızı güçlendireceğiz. Ancak sizlerden, kamu kurumlarında ve toplumdaki kabulümüzün artırılması için desteklemenizi rica ediyoruz.

Sosyal projelerede istihdama mali destek

Bunun dışında ilk etapta Almanya’nın üç bölgesinden başlayarak, örneğin biri Hannover’de, diğeri Hamburg’ta, bir diğeri Köln’de olmak üzere DIK`da oturan bütün İslami kuruluşların bilgi desteği alabilecekleri birer merkez oluşturulmasını ilk adım olarak öneriyoruz. Bu merkezler, iki yıl içinde bütün eyaletlere yayılacak şekilde hem mevcut imkânlar hakkında dernekleri bilgilendirmek, hem de yerel ve eyalet destek fonları ve işbirliği imkânları oluşturmak için adımlar atabilirler.

Bu merkezlerin açılmasında biz DİTİB olarak öncülük yapmaya hazırız. Ancak burada görev yapacak elemanların istihdamında destek verilmesi de gerekli olacaktır. DİTİB Gençlik Eyalet Birliklerimiz kuruldu ve yararlı çalışmalar yapıyorlar. Bu gençlerin takdir edilmekle birlikte gençlik konseylerine üyelik ve belediyelerde komisyonlarda yer almaları, karar mekanizmalarına iştirak etmeleri ve profesyonelce çalışabilmek ve daha fazla gence hitap edebilmek için maddi olarak da mevcut bütçelerden desteklenmelerini istiyoruz. Bu durum, onların Almanya’ya aidiyet duygularını da güçlendirecektir.

Mevcut personelimizin profesyonelleştirilmesi için DİTİB Akademi’miz özel programlar azırlamaktadır. Bu çalışmalarda DİTİB Akademinin desteklenmesi de bizim için önemlidir.

En son olarak bir model projeye gelmek istiyorum. Model projeler, yaşlılara yönelik en az bir yerde bir gündüz bakım evi federal hükümetin maddi kaynaklarıyla desteklenerek denenebilir.

DİTİB olarak bu konudaki fikirlerimizi ve konseptlerimizi bundan sonraki süreçte diğer İslami kuruluşları da içine alacak şekilde paylaşmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

Muhabirce/ Berlin

 

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu