Haberler

Antibiyotiğin yararı zararı

Antibiyotikler üzerine yapılan basit bir anket acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Bırakın zararını, birçoğumuz bu ilaçları gerçekten neye bile yaradıklarını bilmeden gelişigüzel kullanıyoruz… Baş ağrısı(!) veya regl ağrısı(!) gibi durumlarda bile antibiyotiğe sarılan var. Bilgisizlikten olduğu kadar eksik veya yanlış bilgiden kaynaklanan bu sorumsuzluğumuzun acilen önüne geçmeliyiz. Aksi halde, bakteriyel enfeksiyon hastalıkları karşısındaki çaresizliğimiz yakın gelecekte “en temel“ sağlık sorunumuz olacak!.. Tabi henüz dünya sahnesinden yok olmadıysak!

Antibiyotikler hangi durumda zararlı, bu konuda en basitinden ne bilmeliyiz ki, faydamız olsun?!

Sekiz başlıkta antibiyotikleri öğrenme-anlama kılavuzu

  1. Antibiyotikler, birkaç istisna dışında, sadece ve sadece bakterileri öldüren (bakterisit) veya büyümelerini durduran (bakteriyostatik) ilaçlardır.
  2. Bakteriler antibiyotiğe karşı direnç geliştirebilirler. Yani o antibiyotiğin artık yararı yerine oluşan bu direnci daha da artıran zararı vardır.
  3. Antibiyotik tedavisi özellikle ağır enfeksiyonlarda uygulanmalıdır. Öksürük, boğaz ağrısı veya soğuk algınlığı  gibi (virüs kaynaklı da olabilen) sıradan rahatsızlıklarda antibiyotiğin hiç bir faydası yoktur.
  4. Enfeksiyona neden olan bakterilerin tümünün ölmesi antibiyotik tedavisinin ancak ve ancak gerekli süresinde ve dozunda uygulanmasıyla mümkündür.
  5. Bitkisel antibiyotiklerin sentetik olanlarına göre daha sağlıklı oldukları düşüncesi yanlıştır.
  6. Antibiyotiklerin birçok yan etkisi vardır. Bunlar; allerji, ishal ve bazı mantar enfeksiyonları gibi komplikasyonlar olup, antibiyotik tedavisi sonrasında kendiliğinden geçerler.
  7. Hekim muyanesi ve kontrolü dışında, hiç bir antibiyotik keyfe göre gelişigüzel kullanılmamalıdır.
  8. Bakteriler antibiyotiklere karşı çok çabuk direnç geliştirebildikleri için, antibiyotik tedavisi “ancak ve ancak“ hekime göre gerekliyse uygulanmalıdır.

muhabirce`nin notu:

Antibiyotiği bilinçli kullanalım… Kaş yapayım derken göz çıkarmayalım, tabancayı kendi ayağımıza sıkmayalım, bindiğimiz dalı kesmeyelim.

Meraklısına:

Antibiyotik Penicillium cinsi “küf mantarı“ grubuna ait mikroorganizmaların bakterilere karşı ürettiği doğal (biyolojik) bir üründür (silahtır). Rastlantı sonucu keşfedilen bu ürün Penisilin olarak adlandırılmıştır. Penisilin modern tıbbın kullanımına sunulan ilk antibiyotiktir.

Haber-Yorum: Dr. Ercan Çalışkan/ Düsseldorf

Diğerleri
Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu