Haberler

Almanya’da şube açmak

Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri Almanya´da şube açabilirler. Şirket şubesi ana şirkete bağlı olmasının yanı sıra ana kuruluşun almış olduğu kararlar ve talimatları doğrultusunda faaliyetini yürütür.

Şirket şubesi Almanya piyasasında ana şirketi temsil edebilir, ürününü tanıtabilir, ticari görüşmeler yapabilir, fuarlara katılabilir, banka hesabı açıp para trafiğini sağlayabilir, eleman çalıştırabilir ancak ticaret yapamaz, fatura çıkaramaz.

Her tür ticari sözleşmenin Türkiye´de yerleşik ana şirket ile yapılması, faturaların ana şirket tarafından çıkartılması gerekir. (Almanya´da ticaret yapabilmek ancak bir sermaye şirketi kurmak ile mümkündür).

ŞUBE AÇMAK İÇİN GEREKEN BELGELER

Almanya`da şirket şubesi açmak  için gerekli olan bilgi ve belgeleri listelemek istiyorum:

Öncelikle şirketin Almanya ikameti gerekmektedir. Türkiye´de mevcut ana şirketin sözleşmesi, ticaret ve sicil kayıt belgesi, resmi gazete sureti, faaliyet belgesi, vergi numarası tahakkuku ve imza sirküleri. Bu belgelerin güncel olduğuna dair Türkiye´de bir noter tarafından onaylanması ayrıca valilik veya kaymakamlık tarafından apostil yapılması gerekmektedir.

NOTER MAHKEME BAŞVURUSU YAPAR

İşlemlerin bitişi sonrası Almanya´da tanınmış yeminli bir tercüman tarafından belgelerin Almancaya tercüme edilip onaylanması gerekir. Tercümeler onaylandıktan notere ibraz edilir ve noter tarafından sulh mahkemesine, şubenin resmileşmesi için başvuru yapılır.

Resmileşme sonrası belgeler, faaliyet belgesi veren resmi merciye ibraz edilirek şubenin faaliyet belgesi alınır ve hizmet vermeye başlanabilir.

ALMAN VERGİ MEVZUATINA TÂBİ DEĞİL

Söz konusu şube Almanya´da ticaret yapamadığı için Alman vergi mevzuatı gereği tam mükellef statüsüne girmemektir. Dolayısıyla Alman devletinin vergilerine tabii değildir. Şubenin yapmıs olduğu gider faturlarında KDV ödenmiş olması durumunda yılın her üç ayı sonrası yapılacak olan KDV-Beyannemesi gereği ödenmis olan KDV bir bütünü ile yetkili vergi dairesinden talep edilir ve dört hafta içinde KDV vergi dairesi tarafından şubenin hesabına havale edilir.

MUHASEBE YAPILMASI GEREKİR

Her ne kadar şube, Almanya´da vergi mükkelefi olmamış olsa da Alman vergi mevzuatına göre şubenin muhasebesinin yapılması gerekmetedir. Bu durumun bir kaç nedeni vardır, kısacak özetleyecek olursak:

Vergi dairesi öncelikle, şubenin ne denli şube olarak doğru faaliyet yürüttüğünü ve ticaret  yapmadığını, talep edilmiş olan KDV’nin doğruluk derecesinden emin olmak ister. İkincisi ise Almanya´da tanınmış bir mali müşavir tarafından Türkiye´deki ana şirket için mali tabloların konsolide amaçlı raporlandırılması ve ana şirkete ibraz etmesidir.

Böylesi durumda ana şirket şubenin yapmış olduğu zararın büyük kısmını Türkiye’de vergiye tâbi tutulacak kârından düşebilir.

İletişim: Email: [email protected] 

Web: https://stb-treuteam.com/

Muhabirce/Turabi Güngör-DÜSSELDORF

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu