HaberlerPolitika

AB vatandaşı olmayana yerel seçim hakkı

NRW Yerel Seçimlere Katılma Girişimi, Essen kentinde düzenlediği bir toplantıyla, yabancıların yerel seçimlere katılılabilmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı. Hülya Sancak/ESSEN

Almanya`nın Essen kentinde, yerel seçimlerde yabancılara seçme ve şeçilme hakkının tanınması için bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıa çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanısıra T.C. Essen Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Yeşiller NRW Eyalet Meclisi Milletvekili Arif Ünal da katıldı.
Alman partilerinin bizi ciddiye almasını istiyoruz
NRW Yerel Seçimlere Katılma Girişimi adına konuşan Bahattin Gemici, 92`de yapılan Maastricht Anlaşması`na göre Avrupa Birliği vatandaşları, Almanya`da 3 aylık ikametten sonra seçme ve seçilme hakkına sahip oluyorlar. Ya biz? 54 yıldır Almanya`dayız. Niye biz dışlanmışız. Bir yandan uyum diyeceksin, bir yandan da göçmenlerin seçim sandıklarında ya da partilerde politik katılımına engel olacaksın bunun demokrasiyle bağdaşır bir tarafını göremiyoruz. Biz, Alman partilerinin bizi ciddiye almasını istiyoruz. Bu bağlamda, ilk etapta yerel bazda seçme seçilme hakkı olmak üzere, eğitim sorunları, yabancı düşmanlığı ile mücadele gibi konularla ilgili çalışmalar yapacağız” dedi.
Ülke demokrasisi için mücadele
Yerel bazda seçme seçilme hakkı ile ilgili olarak katılımcıları bilgilendiren Yeşiller NRW Milletvekili Arif Ünal “Seçme ve seçilme hakkından, Almanya`da ikamet eden Almanya veya AB üyesi olmayan ülke vatandaşlarının da yararlanması gerek. Bu, çoğulcu katılımcı bir demokrasinin temel özelliği; bu, ülkenin demokrasisinin ihtiyacı. Bu bağlamda sizin bu mücadeleniz, yabancılara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin ötesinde, bu ülkenin demokrasisini daha da ileriye götürmek için verilen bir mücadeledir” dedi.

1994 yılından beri Almanya`da Avrupa Birliği vatandaşlarının yerel seçimlerde oy kullanabildiğini ifade eden Arif Ünal “SPD ve Yeşiller olarak bir Anayasa komisyonu kuruldu orada çeşitli konular yanında, Almanya ve AB vatandaşı olmayan göçmenlere de seçme ve seçilme hakkının tanınması için çalışmalara başladık” dedi.

CDU ve FDP`yi ikna etmeye çalışıyoruz

Son metinler üzerine pazarlıkların devam ettiğini belirten Ünal “CDU ile FDP`yi ikna etmeye çalışıyoruz. 2016 yılının ilk yarısında oylanacak ve meclise sunulacak. FDP`yi en azından ikna edebilirsek üçte iki çoğunluk sağlanmış olacak ve Anayasa Komisyonu yerel seçim hakkına evet diyecek. Hemen bunu meclise taşıyıp eyalet anayasasını değiştireceğiz. Bu elbette olumlu karar için. Ama reddedilebilir de. Ancak demokrasi mücadelesinde bunun pesini bırakmamak gerekiyor.

Avrupa Birliğinde, Danimarka, Belçika, Hollanda Litvanya gibi  17 ülkenin, kendi ülkesindeki yabancılara yerel seçim hakkı tanıdığını belirten Arif Ünal “Elbette burada yabancı kuruluşların, göçmen örgütlerinin, STK`ların seslerini yükseltmesi gerekiyor. Çünkü burada göçmenlerin büyük çoğunluğunun -özellikle de Türklerin- yüzde 40`ı, Alman vatandaşlığına geçmiş ve bu önemli bir oy potansiyeli oluşturuyor. Her parti onlardan oy alabilmek için çabalıyor. Dolayısıyla bu potansiyel partileri etkileme adına önemli” sözleriyle göçmen STK`larının daha aktif olarak seçme seçilme hakkı için mücadele etmeleri gerektiğini ifade etti. Muhabirce/Hülya Sancak- ESSEN

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu