46 farklı ülkede 56 temsilcilikte hizmet veriyoruz
Yunus Emre Enstitüsü Köln Müdürü Dr.Yılmaz Bulut, enstitünün faliyetleri hakkında bilgi verirken; 46 farklı ülkedeki 56 temsilcilikte hizmet verildiğini belirtip, faliyetlerde kültürel beslenmenin konu alındığını açıkladı.
Köln şehrinde faliyetlerde bulunan Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr.Yılmaz Bulut, enstitü olarak dünyanın bir çok kıtasında önemli faliyetler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Dr.Yılmaz Bulut,Türkiye`nin yurt dışında tanıtılması, Türkçenin yayılması ve ülkelerle dostlukluğu, kültürel akımı ve kültürel ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. Türkçe kurslarını her boyutta uluslararası standartlara göre düzenlediklerini, öğrenmek isteyenlere öğretildiğini ifade eden Dr. Yılmaz Bulut, yaz okullarının Türkçe kurslarıyla birleştirildiğini aktardı.
Yunus Emre Enstitüsü`nün görevlerini anlatan Dr. Yılmaz Bulut açıklamasında; “Bunlardan bir tanesi Türkiye`nin yurt dışında tanıtılması,Türkçenin yayılmasıdır. Görevlerimiz arasında ayrıca ülkelerle dostlukluğu, kültürel akımı ve kültürel ilişkileri geliştirmektir.Bunların dışında Türkiye hakkında sağlıklı bilgi sağlamak, bilgi kaynaklarına isteyenlere, araştırmacılara,Türkiyeyi tanımak isteyenlere doğru bilgi vermektir. Buna yönelik yıllık programlarımız oluyor. Bunların başında Türkçe dil kursları geliyor.Türkçe kurslarını her boyutta uluslararası standartlara göre Türkçe öğrenmek isteyenlere öğretiyoruz.Bunların dışında yaz okullarıyla Türkçe kurslarını birleştiriyoruz. Kültür Sanat faliyetlerimiz mümkün olduğu kadar ülkenin şartlarıyla uyumludur. Yurt dışında yaşayan,başka ülkelerdeki insanlara Türk kültürünü tanıtmak, Türkiye ye yönelik olumlu görüşleri müzahir hale getirmek amacımız oluyor.Bunları da yıllık programlarımıza alıyor, kültür merkezleri olarak gerçekleştiriyoruz” dedi.
TÜRKÇE KONUŞULAN DÜNYANIN TEMSİLCİSİYİZ
Yunus Emre Enstitüsü`nün tarihsel dönemlerde kurulmuş enstitüler gibi önemli işlevi olmasına dikkat çeken Dr.Yılmaz Bulut; “Bunlardan en önemlilerinden biride Goethe Enstitüsü`dür. Goethe Enstitüsü savaş sonrası nerdeyse kültür bakanlığının dış kolu şeklinde dışişleri bakanlığına entegre edilmiştir. Bu özel konum kadar imtiyazlı ve geliştirilmiş olmasa da Yunus Emre Enstitüsü bu yoldadır. Yeni bir enstitü olarak dijitalleşme,küreselleşme çağında, insanlara dokunabilen emhal olabilen,ülkedeki kültürel akımlarla içli dışlı olup, kendi ülkemizi de yurt dışında en güzel bir şekilde tanıtabilecek konuma getirmeye çalışıyoruz. Ortak yapım şeklinde geliştirilen gerek dil kursları gerekse kültür programlarını ortaklaşa yapmaya çalışıyoruz. Köln Üniversitesi`yle iyi ilişkiler kuruyoruz. Yunus Emre Enstitüsü Türkçe konuşulan dünyanında bir temsilcisi olarak burada görev yapıyor. Gerek Türkiye`yi,gerekse Kırgız, Kazak,Tatar gibi Türkçe konuşan Azerbeycan gibi ülkelerinde temsilciliğini, ortak yapım projelerini üstleniyor. Halka açık müzik konserleri,Türk film günleri ve aynı zamanda kitap okumaları edebiyat şöleni gibi faliyetleri gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız bütün faliyetlerin bir kısmı Türkleride ilgilendiriyor.Faliyetlerimiz kültürel beslenmeyi konu almaktadır.Ensitü olarak Almanları Türklerle birlikte bir platformda birleştirmek,karşılıklı iletişimi sağlamak ve gelecek işbirliklerinin de doğmasına çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ
Türk toplumunun Almanya`ya uyumunu zedelemeden yapıcı, karşılıklı faliyetlerin enstitünün görevleri arasında olduğunu belirten Dr. Yılmaz Bulutın devamında şunları söyledi: “Yabancıların Türk kültürünü algılamasını üçüncü bir alan üretmekle mümkün. Kültürel programlarımızın üst başlığı genellikle kroskat şeklinde vereceğimiz melez kesitler olacak. Melez kesitlerle birlikte burada büyüyen, burada gelişen yeni jenerasyonların,yeni nesillerin kültür üretimleri üzerine seçkileri ortaya koyaraktan gerek türk opluluğumuzun,gerekse Almanların farkındalığını, dikkatini çekmeye çalışacağız. İnsanlarımızın kültürleriyle beslenerek güçlendirilmesi, kültür üzerinden kimlik beslemeleri, kendine güvenlerini kaybetmemeleri için de sivil toplumla geniş işbirlikleri yapılarak çok yaratıcı işleri birlikte gerçekleştirmemiz doğal olur. Bu konuda her türlü işbirliğine açık olduğumuzu ifade etmek isterim.” Muhabirce/ KÖLN