41 yıllık öğretmenliğe artık veda ediyor
Almanya`nın Duisburg kentinde Türkçe öğretmenliği yapan Rahmi Koca (63), emekliliğini isteyerek Almanya’daki 39 yıllık resmi öğretmenlik hizmetini sonlandırmaya hazırlanıyor.
1974 Sivas Öğretmen Okulu`ndan mezun olduktan sonra Türkiye`de iki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Almanya`ya gelen Rahmi Koca, 1980 yılı itibariyle Duisburg’ta Türkçe öğretmenliği görevine başladı.
İki yılı Türkiye`de, 39 yılı Almanya`da toplam 41 yıl öğretmenlik hizmeti veren Rahmi Koca, “Emekliliğimle birlikte öğretmenlik hizmetimin resmi bölümüne nokta koyacağım, ama semtimizdeki derneklerde Türk çocuklarına, gönüllü Türkçe dersi vermeyi asla bırakmayacağım, bu yolda hizmetim ölünceye kadar devam edecek” dedi.
RESMİ GÖREVİN SON TARİHİ 1 TEMMUZ 2019
Almanya`da emeklilik yaşı olan 67`yi beklemeden 63 yaşında erken emeklilik için müracaat eden öğretmen Rahmi Koca, Duisburg şehrinde bu yıl kurulan veliler derneğinde gönüllü olarak Türk çocuklarına dersler verebileceğini belirtti.
„ANNELERİN DUALARINI ALIYORUM“
Rahmi Koca “İyi ki öğretmen olmuşum, iyi ki 41 yıl boyunca Türk gençlerine hizmet etmişim. Şimdilerde pazar yerinde dolaşırken, bana rastlayan anneler Allah senden razı olsun. Çocuklarımızda çok emeğiniz var diye dua ediyorlar. Öğretmen, öğrencilerini kendi çocuğu gibi görerek, eğitim hizmeti verir. Allah bu duyguyu, bana yaşama imkanı verdiği için, kendimi şanslı ve mutlu hissediyorum“ dedi.
Duisburg’ta farklı okullardaki 39 yıllık öğretmenlik hizmeti dönemiyle ilgili anılarını muhabirce`ye anlatan Rahmi Koca, “İlk yıllarda okulun başka bir sınıfında, önceden kasete kayıt yapılmış „İsa bizim babamız“ şeklinde Türkçe melodilerin Türk çocuklarına dinletildiğini duyduğumda çok üzülmüştüm dedi. Görev yaptığı okullarda çalışkanlığı ile tanınan Rahmi Koca, geçmişte hakkında yapılan şikayetler olduğuğunu buelirterek “Türkçe derslerinde, İslam Kültürü ve Ahlak bilgisi derleri verdiğim, İstiklal Marşı ve Andımız’ı öğrencilere ezberlettiğim için beni şikayet edenler olmuştu” dedi. Okullarında Türkçe dersi olmayan Türk öğrencilerine, ücretsiz dersler verdiğini belirten Koca, geçmişte Duisburg Üniversitesi`nde öğrenim gören gençlerle sohbet buluşmaları yapar, mahallemizdeki caminin din görevlisine de, çocukların kısa kurs dönemlerinde yardımcı olurdum dedi.
VELİLER ARTIK ÇOCUKLARININ YÜKSEK OKULA GİTMESINİ İSTİYOR
Rahmi Koca, Almanya`da bulunan Türk ailelerin çocuklarının eğitimine bakışının değiştiğini şu sözlerle anlattı: “Eskiden öğrencilerin eğitime devam edebilmesi için, Türk ailelerine telkinlerde bulunurduk, ama bir çok veli çocuğunun hemen işe başlamasını tercih ederdi. Yani bir an önce para kazanmalarını isterlerdi. O dönemde okuttuğum öğrencilerimin, çocuklarını okutuyorum. Şimdiki veli profilimiz o kadar güzel ki, veliler, birinci, ikinci sınıfta bile gelip, ne yapalım nasıl yardımcı ders alsın çocuğum. Çocuğumun okumasını istiyorum diyorlar. Yani şimdiki veliler, çocuklarının yüksek okula gitmesini istiyor. Böylece velilerin çocukları adına hedefi değişti. Eskiden üç beş evde bir üniversite öğrencisi bulanamazken, şimdi neredeyse her iki Türk ailesinde bir ya da daha fazla üniversite öğrencisi bulunuyor.
ATAŞELİKTEN TEŞEKKÜR
T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Hacer Özdoğan, Türkçe dersleriyle verdiği eğitim hizmetinden dolayı Rahmi Koca`ya bir teşekkür belgesi takdim etti.
Muhabirce/ DUISBURG