27 Ocak anıldı
27 Ocak Almanya`da, Nazi dönemindeki Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı`ndan kurtuluş günü olarak kutlanıyor. Auschwitz`de Naziler, yaklaşık 1 milyon Yahudiyi, Polonyalıyı, Çingeneyi toplamda 1,5 milyondan fazla insanı gaz odalarında, işkenceyle, denek olarak kullanarak katletmişti. Kamp 27 Ocak 1945 de Sovyet Ordusu`nun gelmesiyle boşaltılmıştı.
Bu katliam kampından kurtuluşun anısına, Duisburg Tolerans ve Medeni Cesaret Birliği tarafından verilen, “Duisburg Tolerans ve Medeni Cesaret Ödülü” bu yıl 13. kez, 27 Ocak 2014`te Duisburg Yahudi Cemaati`nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Artık geleneksel hale gelen ödül her yıl, hoşgörü ve barış içinde birlikte yaşam için angajman gösteren vatandaşlara veriliyor. Jüride her meslekten ve uyruktan vatandaşlar bulunuyor.
Aşırı sağa dikkat–tolerans ve hosgörüye davet
Çok sayıda izleyicinin katıldıği ödül törenine, Duisburg-Mülheim a.R,/Oberhausen Yahudi Cemaati Başkanı Patrick Marx, Protestan Kilisesi Müdürü ve Birlik Sözcüsü Armin Schneider, Duisburg Belediye Başkanı Benno Lensdorf, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Guntram Schneider, Duisburg Tolerans ve Medeni Cesaret Birliği`nden Angelika Wagner, katıldı.
Açılış ve anma konuşmalarında toplama kamplarındaki katliamlara ve bir daha benzer şeylerin yaşanmaması için toplumda hoşgörü ve barış içinde yaşamak için çaba gösterilmesine değinildi. Aşırı sağcılara, onların Güney Avrupa`dan gelen Roman ve diğer göçmenlere yönelik kışkırtmalarına karşı dikkatli ve uyanık olunmasına vurgu yapıldı.
Bahtalo multi-kulti grubu ödül aldı
“Duisburg Tolerans ve Medeni Cesaret Ödülü” bu yıl, Bahtalo adlı gruba verildi. Roman dilinde sevinç ve umut anlamına gelen Bahtalo, Duisburg Rheinhausen`da yerli ve göçmen çocuklarından oluşan bir çalışma grubu. Alman, Türk, Roman gibi farkli etnik kökenden 6-15 yaş grubundaki çocuklar bir araya gelerek, dil sorunlarına rağmen sanatsal etkinlikler yapıyor.
BAHTALO, Runden Tisches „Offenes Rheinhausen“, RAA Duisburg, Evangelischen Christus- und Friedenskirchengemeinden Rheinhausen, KOM’MA-Theater, von art@work, Jungen Ensembles Ruhr oluşumlarının ortak projesi.
Annegret Keller-Steegmann yönetimindeki grup ödül töreninde kendi besteleri ve etnik özellikler taşıyan şarkılarıyla davetlilerden bol bol alkış aldı.
Törenin müzikal bölümünde ise, Gelsenkirchen Swingfonikern, tanınmış rock şarkılarını kendilerine özgü tarzla yorumlayarak, uzun konuşmalar arasında mini dinletiler sunarak davetlileri eğlendirdi.
Hülya Sancak/ Duisburg