19 Mayıs Essen’de coşkuyla kutlandı
Almanya’nın Essen kentinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı.
T.C. Essen Başkonsolosluğu’nun himayesinde Ruhr Öğretmenler Derneği, Essen Üniversitesi Türk Öğrenci Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği Essen Şubesi iş birliğiyle düzenlene kutlama etkinliğine T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, T.C. Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Doç. Dr. M. Fikret Arargüç, ADD Essen Başkanı Hülya Bal Coşkun, TGD Başkan Yardımcısı Bahattin Gemici, TGD NRW Temsilcisi Sabriye Supçun, SPD Göçmenler Temsilcisi Berrin Kapyapar, ÇYDD Başkanı Sevinç Ekinci, TÜD Derneğ Başkanı Eyüp Tuzkaya, Ankaralılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Erdemir’in yanısıra çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
19 Mayıs 1919, ilk durak Samsun
Program saat: 18:00 de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından öğretmenlerden oluşan koronun, Dağbaşını Duman Almış, İzmir Marşı ve 10. Yıl Marşlarını okumalarının ardından başladı.
T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Başkonsolos Cebeci konuşmasında Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a çıkışının ardından tam bağımsız ve özgür bir devlet kurabilmesi yönündeki vatan mücadelesinin yanısıra önder ve örnek kişiliğinden bahsetti. Gençlere tavsiyelerde bulundu.
Sonrasında Ruhr Öğretmenler Derneği Başkanı Celal Aydemir mikrofona gelerek şunları söyledi; “19 Mayıs Kurtuluş Savaşımızın başlangıcıdır. 19 Mayıs yeniden doğuşun ve milli bir iradenin cesurca ortaya konulmasıdır. Mustafa Kemal tüm yaşamını ülkenin bağımsızlığı ve çağdaş geleceğine adamıştı.” dedi. Aydemir, Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı Destanını okuduktan sonra sözlerine şöyle devam etti; “Mustafa Kemal yenilgiye uğramış Osmanlı ordusunda subaydı. Ülkemiz, emperyalist güçlerin işgali altındaydı. Mustafa Kemal bu işgali asla kabul etmedi. Bağımsızlık onun ruhu ve yaşam biçimiydi. Arkadaşlarıyla birlikte Anadolu’ya geçti. Tarih 19 Mayıs 1919, ilk durak Samsun. Sonrasında Amasya, Erzurum, Sivas Kongrelerini yaptı. Amaç, işgalcilere karşı şehirlerde verilen mücadeleyi birleştirmekti. Bu harekete Kuvayi Milliye Hareketi diyoruz. Böylelikle milli ve yerel kuvvetler bir merkezde toplanmıştır. Bu nedenle Samsun’a çıkış Türk bağımsızlık savaşının doğuşudur, diyebiliriz.
Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Türk milletine bağımsızlığı, çağdaşlığı ve demokrasiyi getiren Atatürk’ün gençlere armağan ettiği ve 1938’den beri “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutladığımız gündür.” Ey güzel ülkemin aydınlık yüzlü gençleri 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramınızı en içten dileklerimle kutluyorum.”
Ardından Essen Üniversitesi Türk Üniversiteliler Dernek Başkanı Eyüp Tuzkaya söz alarak şunları söyledi; “Ulu Önderimiz bu günü, özellikle Türkiye Cumhuriyetinin genç nesillerine inandığı ve onlara güvendiği için armağan etmiştir. Atatürk 16 Mayıs 1919 da pusulası bozuk, yaşlı bir Bandırma vapuru ile Samsun yoluna çıktığı zaman sadece Karadeniz değil memlekette karanlıktaydı. Karşısında cepheden cepheye koşmuş ve savaşmış olan yorgun bir ordu, yoksul bir halk ve işgal edilmiş bir memleket bulunuyordu.
Fakat Mustafa Kemal ve yüreğinde vatan sevgisi bulunan diğer Gazi ve Paşalar, Hasan Tahsinler, Sütçü İmamlar, Kara Fatmalar ve İpsiz Recepler gibi milli kahramanlarımız ile birlikte bizlere özgür, bağımsız ve hayat dolu bir vatan emanet etmişlerdir. Geride bırakılan mirasa layıkıyla sahip çıkmak için biz gençler Türk yurdunu, dilini ve kültürünü koruyup her alanda ileriye taşımamız gerekmektedir.” dedi.
Daha sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Essen Başkanı Hülya Bal Çoşkun yaptığı selamlama konuşmasında şunları söyledi; “Bu yıl 19 Mayıs çok daha anlamlı. Kurtuluş başlangıcının 100. yılı. Atatürk kurtuluş çaresinin millet egemenliğine dayanan tam bağımsız bir Türk devleti kurmak olduğunu belirtmişti. Devamında tüm dünyaya örnek olacak, özgür ve bağımsız T.C. kurulmuştur.
Ancak asıl mücadele bundan sonra başlamıştır. Bu mücadele eğitim alanında aklın ve bilimin yol göstericiliğinde çağdaş uygarlık seviyesine gelmek için olacaktı. Atatürk doğum günü olarak nitelediği bu günü gençlere armağan ederken gençliğe Cumhuriyeti ve onun değerlerini koruma görevi de vermiştir.”
Konuşmaların ardından Filiz Özer Kara yönetimindeki Mavi Melekler Folklor Grubu gösterisi programa neşe katarken Öğretmen Mehmet Kapyapar tarafından “19 Mayıs” konulu slayt gösterisi de ilgiyle izlendi.
Ardından sırasıyla TGD Başkan Yardımcısı eğitimci, şair/yazar Bahattin Gemici, Tülay Altun ve Ünsal Gür 9 Mayıs konulu şiirler okudu. Grup Hi Jazz Anadolu’nun en sevilen ezgilerinin yanısıra kahramanlık türkülerini okurken, salonda bulunanlar zaman zaman duygulu ve çoşkulu anlar yaşadı.
İftar vaktinde öğretmen Ünsal Gür söz “Saygıdeğer konuklar, ne mutlu bizlere ki içerisinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayına denk gelen milli bayramımızı tüm önyargılardan uzak karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde birlik, beraberlik, kardeşlik, sevinç, neşe ve çoşku içerisinde kutlayabiliyoruz” dedi ve iftar duası ile iftar açıldı.
Ruhr Öğretmenler Derneği Başkan Yardımcısı Öğretmen Ferhan Tan’ın sunuculuğunu yaptığı program Müzisyen Doğan Biçer’den Kurtuluş Savaşı ve bağımsızlık türküleri, halk türküleriyle devam etti, davetliler gönüllerince eğlendi.
Muhabirce/ ESSEN