EkonomiHaberler

Zonguldak-Essen: Türk Alman Ekonomi Konferansı

Essen’de1.Türk Alman Ekonomi Konferansı düzenlendi

ESSEN- Essen’de «Kentsel gelişimin itici gücü olarak ekonomi» başlığıyla 1.Türk Alman Ekonomi Konferansı düzenlendi.

Essen ve Zonguldak arasında uzun yıllara dayanan partner ilişkileri devam ediyor. Bir maden kenti olan Zonguldak’tan Almanya’nın maden bölgesi olan Ruhr Havza’sına göçün de bir sonucu olarak Ruhr Havzası’nda Zonguldak ve çevresinin gözle görülür bir ağırlığı var.
Hafta sonu Essen Belediye binasında düzenlenen Ekonomi Konferansına Essen ve çevresinden şirketlerle Zonguldak’tan yaklaşık 30 şirket katıldı. Ekonomi konferansının ana teması, Alman ve Türk şirketleri arasındaki güçlü ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, değişimin ve işbirliğinin daha da genişletilmesi oldu.

Türk Alman Ekonomi Konferansı, yerel yönetimler arasında diyaloğu teşvik etme amacıyla oluşturulan Türk Alman girişimi “Ortak Projesi’nin bir parçası. Ortak, EWG – Essen Ekonomik Kalkınma Topluğu, NRW.Global Business, Mercator Vakfı, IHK MEO International, Türkiye Araştırmalar Merkezi (ZfTI), SKEW (Yerel Kalkınma Politikaları Hizmet Servisi) konferansın partner kurumları ve sponsorları.

Zonguldak-Essen: Türk Alman Ekonomi Konferansı
Zonguldak-Essen: Türk Alman Ekonomi Konferansı

Birinci Türk Alman Ekonomi Konferansı öncesinde Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen, Zonguldak’tan gelen 54 kişilik heyeti Essen Belediye Binasında öğle yemeğinde ağırladı. Zonguldaktan gelen heyette Zonguldak Vali Yardımcısı Turgut Subaşı, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Profesör İsmail Hakkı Özölçer, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir Esnaf Odası Başkanı Muharrem Coşkun ile Halil İbrahim Danacı, Buğra Özçelik, Erdem Koltuk, Profesör Ahmet Özarslan, Soner Aksakal, Mustafa Ayhan İnanır ve Deren Yazıcıoğlu yer aldı. Ayrıca farklı sektörlerden 28 şirket de heyette temsil edildi. Belediye Başkanı Kufen’ın ardından T.C. Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın resepsiyonda yaptığı konuşmada, geçen yıl Türkiye’de meydana deprem felaketinin ardından Essen kentinin yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti.
SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ
Thomas Kufen Essen Zonguldak Ekonomi Konferansının açılışında Zonguldak’tan gelen heyeti ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi: “Şehirlerimiz arasında birkaç yıldır çeşitli alanlarlarda ilişkiler gelişti. Essen şehri ve bölgemizin sadece yerel düzeyde değil, uluslararası düzeyde de gelişim ve değişimin başarılı bir örneği olarak tanınmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Aynı zorlukların üstesinden gelmek ve bölgelerimizi geleceğe hazırlamak söz konusu olduğunda, sınır ötesi işbirliği sadece hepimizin gerekli dönüşüm süreçlerinde ilerleme kaydetmemize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda şirketlerimiz için birçok iş ve işbirliği fırsatının da önünü açabilir. Zonguldak’taki yapısal değişimin başarısına itici bir güç olarak katkıda bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz, tıpkı buradaki ivmeye güvendiğimiz gibi. Sonuçta, şirketlerimiz ve ekonomimiz şehirlerimizin gelişiminin arkasındaki itici güçtür. İlk Türk-Alman Ekonomi Konferansı’na başarılar diliyorum”
KONFERANS İKİ DİLLİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen
Essen Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Kufen

Alman-Türk Ekonomi Konferansı iki dilde gerçekleştirildi. Etkinlik sırasında FOM Teknoloji ve İnovasyon Yönetimi Profesörü Dr. Halit Ünver “İklim, kültür ve işbirliği – küresel gelişmeler ve yerel zorluklar arasında kalan şehirler, şirketler ve sivil toplum” konulu bir konferans verdi. “Ekonominin oluşturduğu sinerji- sınır ötesi işbirliğinin büyük potansiyeli” başlıklı panele NRW.Global Business’tan Timur Kurt, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)’ndan Mustafa Ayhan İnanır, T.C. Düsseldorf Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi İrem Ekmekçi Konuk ve Aurora COO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Ogün Kemaloğlu katıldı. Essen Sanayi ve Ticaret Odası ve Essener Wirtschaftsförderungsgesellschaft mbH (EWG) de konuklar arasındaydı.
Konferansa katılan şirket ve kuruluşlar, yapılan kısa görüşmelerle birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı buldular. Bilişim ve enerji, her iki taraftaki mevcut jeoparklar çerçevesinde işbirliği konusunda fikir alışverişleri yapıldı. Toplantının sonunda, tüm katılımcılar Türk Alman Ekonomi Konferansının düzenlenmesinden memnun olduklarını ifade ederek konferansı organize edenlere teşekkür ettiler ve ilk etkinliğinin oldukça başarılı olduğu, Essen ile Zonguldak arasındaki işbirliğinin geliştirilerek devam ettirilmesi konusunda görüş birliğine vardılar. Muhabirce/Hülya Sancak- Foto: Rosa Lisa Rosenberg Stadt ESSEN

Grafikartplus Ajans

İlgili yazılar

Başa dön tuşu