Yazar Bahattin Gemici : Okumak kültür düzeyini yükseltir
Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıralım
Almanya’nın Herten kentinde yaşayan eğitimci- yazar Bahattin Gemici, Burhaniye 4. Kitap Fuarına katıldı. Kitaplarına gösterilen ilgiden memnun kaldığını söyleyen Gemici, “Okuyan, araştıran, sorgulayan bir toplum olmalı; çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren kitap okuma alışkanlığı ve bilinci kazandırmalıyız“ dedi.
Şiir, öykü, eğitim, çocuk konulu 21 kitabı yayımlanan ve dokuz ödül alan eğitimci- yazar Bahattin Gemici birçok ünlü yazarın ve gazetecinin katıldığı Burhaniye 4. Kitap Fuarında kendisine ayrılan stantta okuyucularla buluşup kitaplarını imzaladı. Gemici’nin, “Yunus Emre Destanı, Hasanoğlan Destanı, Umutların Peşinde ile Çocuğunuzun Başarısı Sizin Elinizde” kitapları büyük ilgi gördü.
Kitap okumanın halkın kültür düzeyini yükselttiğine, insani ilişkilere olumlu yansıdığına, barışa ve toplumsal ilerlemeye önemli katkılar sunduğuna dikkat çeken Gemici, fuarı düzenleyen Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, İlçe Kaymakamı İlyas Memiş ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Bora Zihni’ye davetleri ve emekleri için teşekkür etti. Gemici’ye Belediye Başkanlığı tarafından plaket ve çeşitli hediyeler verildi.
KİTAP FUARLARI YAYGINLAŞMALI
Alman Parlamentosu eski milletvekili- yazar Prof. Dr. Hakkı Keskin ile yazar Öner Yağcı’nın “Edebiyat ve Siyaset” konulu söyleşilerinin ilgiyle izlendiğini belirten Gemici, “Almanya’da yaşayan Türk yazarlarının Türkiye’de tanıtılması, insanlarımızın, Almanya’da yaşayan yurttaşlarımızı daha iyi anlamalarını ve sorunlarımıza sahip çıkmalarını sağlayacaktır.” görüşüne yer verdi.
Yurdun birçok kentinde düzenlenen kitap fuarlarının yazarları okurlarla buluşturduğunu, zor koşullar altında çalışmalarını sürdüren yayınevlerine destek sağladığını belirten Gemici, fuar etkinliklerinin Anadolu’nun bütün kent ve kasabalarına yayılması gerektiğini söyledi.
KİTAP OKUMA ORANINI ARTIRMALIYIZ
Gemici, “Japonya’da bir kişi yılda ortalama 25, Almanya’da 15 kitap okurken, Türkiye’de altı kişiye bir kitap düşmesi son derece üzücüdür. Yaşadığımız tüm sorunların kaynağı cehalettir, eğitimsizliktir. İnsanlarımız bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktadır. Bu durumu değiştirmek için hepimiz kitaplara sarılmak zorundayız” dedi.
Gemici, Türkiye’deki kitap tirajlarının çok düşük olduğunu, kitap bastırma ücretlerinin arttığını, birçok yazarın az bir telif ücreti aldığını, bazı yazarların kitaplarını parayla bastırmak zorunda kaldıklarını belirtti.
OKUMA ALIŞKANLIĞI AİLEDE BAŞLAR
Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren kitap okuma alışkanlığı ve bilinci kazandırmanın önemine değinen Gemici, “Anne babalar çocuklarına masal kitapları okumalı, onları özendirmek için kendileri de ellerine kitap alıp okumalı, evlerde bir kitaplık oluşturmalıdır. Alman kütüphaneleri çocuklarımıza bu konuda büyük olanaklar sunmaktadır. Yurt dışında dilimizi ve kültürümüzü yaşatmak için mutlaka kitap okumalıyız” dedi.
Atatürk’ün altı dil bildiğini ve 3996 kitap okuduğunu belirten Gemici, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözüne dikkat çekti. Bahattin Gemici,
Kültür ve Turizm Bakanlığının kitap satın alarak yazarları ve yayınevlerini desteklemesini, okuma akşamları düzenlemesini talep etti. Muhabirce/Balıkesir- BURHANİYE