Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV NRW) TB NRW işbirliği ve maddi desteğiyle Dortmund’ta “Vizyon 2023” toplantısını gerçekleştirdi.
İlginin büyük olduğu toplantıya başta TB-NRW Başkanı Serhat Ulusoy olmak üzere değişik kesimlerden çok sayıda veli dernekleri temsilcileri, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ve eğitim gönüllüleri katıldı.
Moderatörlüğünü Meral Kahya ve Milazım Koçtürk’ün yaptığı, Cumhuriyetimizin 100. yılında Almanya’da anadili, eğitim ve eşit haklar için kararlı bir mücadele verecek, demokratik kuruluşlarla güç birliği yapmak için organize edilen ve dört bölümden oluşan toplantıda FÖTEV NRW Eş Başkanları Dr. Aysun Aydemir, Dr. Ali Sak ve TC Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği Sekreteri Mustafa Toni Aksu selamlama konuşmaları yaptı.
KRV’DE ANADİL EĞİTİMİ
Toplantının birinci bölümünde FÖTEV Eş Başkanı Dr. Aysun Aydemir FÖTEV NRW’nin geçmişten bugüne yaptığı çalışmaları, Eş Başkan Dr. Ali Sak ise “Anadili ve Çok Dillilik” konusunu ele alarak, eyaletteki anadili dersleri, yaşanan sorunlar ve bu bağlamda verilen zorlu mücadeler konularında bilgi verdi.
IRKÇILIK KURBANLARI ANISINA SAYGI DURUŞU
Vizyon 2023 toplantısının ikinci bölümünde Türkiye Uyum ve Araştırmaları Merkezi Vakfı Türkiye- Almanya, Türkiye-AB Masası sözcüsü Yunus Ulusoy, Almanya’da giderek artan ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve fırsat eşitliği üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Irkçılık ve ayrımcılığın her alanda olduğunu ve bağlamda, kendimiz dahil, oldukça duyarlı olmamızı tavsiye etti. Sunumunun sonunda katılımcıları NSU cinayetleri, Mölln ve Solingen gibi ırkçılık kurbanı olan vatandaşlarımızı anmak için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.
KRV-Seçim Hakkı Girişimi sözcüsü Bahattin Gemici ise, Federal Meclis’te ele alınacak olan çifte vatandaşlık yasa tasarısı hakkındaki son gelişmeleri aktardı.
Üçüncü bölümde Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhuriyet değerlerimizin yurt dışında tanıtılması, ortak hedeflerin belirlenmesi için katılımcılarla görüş alışverişinde bulunuldu ve somut olarak “Anadili ve Çokdilliliğin Yaygınlaştırılması”, “Veli Dernekleri Ağının Genişletilmesi”, “Dijitalleşme ve Sosyal Medya Kullanımının Genişletilmesi” ve “Dernekler Arası Koordinasyon Kurulu Oluşturulması” olarak dört çalışma alanınında çalışmaların yoğunlaştırılması kararlaştırıldı. Alınan bu kararlar neticesinde ilk olarak 19 Şubat’ta “Dünya Anadili Günü Etkinliği”, 19 Mart’ta “Dünya Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Günü” etkinlikleri çerçevesinde konuya spesifik toplantıların düzenlenmesi öngörüldü.
Kültür bölümünde ise “Yeşil Başlı Gövel Ördek” ve “ Bizim Ele Bahar Geldi” gibi türkülerin beste ve yorumcusu Kazım Birlik ile Dortmund Türk Eğitim Merkezi müdürü ve ney üstadı Gül Mehmet Akkaya’nın eşliğinde eğitimci yazar Bahattin Gemici yeni yayımlanan “Bana Seni Gerek Seni- Yunus Emre Destanı” kitabından bölümler okudu. Muhabirce/Kaynak FÖTEV/ DÜSSELDORF