DUISBURG-2022 Mart ayında Duisburg ve Dortmund kentlerinde yüksek düzeyli katılımla yapılan çalıştaylar sonrası kurulan Türkçe ve Eğitim Çalışma Kurulu 2023 – 2053 vizyon toplantısını gerçekleştirdi.
30 YILLIK VİZYON ÇALIŞMASI
Türkçe ve Eğitim Çalışma Grubu sözcüsü ve Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV) kurucu ve Onursal Başkanı Kadir Dağlar başkanlığında gerçekleşen toplantıda, gelecek 30 yılı kapsayacak “Beşinci Kuşak Türkçe Eğitimi ve Türkçe Kültür Havzası” başlıklı vizyon belgesi taslak çalışmasını değerlendirildi.
21 ŞUBAT 2023’TE TÜRKÇE ÇALIŞTAYI DÜZENLENİYOR
Türkçe ve Eğitim Çalışma Grubu ayrıca Türkçe derslerine ve eğitim gündemine dair STK’ların çalışmalarını değerlendirdi ve önemli kararlar aldı. STK’ların çatı kuruluşlarıyla ve toplumun bütün kesimleriyle Türkçe gündemiyle görüşmelerin değerlendirildiği toplantıda 21. Şubat 2023’de geniş katılımlı üçüncü Türkçe Çalıştayı‘nın dijital ortamda düzenlenmesi hususunda değerlendirmeler yapıldı. Bu bağlamda bir üst kurulun oluşmasının amaçlandığı belirtildi.
TÜRKÇE DERSLERİNE KAYIT SÜRECİNDE DUİSBURG ŞEHRİ ÖRNEK ALINMALI
Türkçe ve Eğitim Çalışma Grubu sözcüsü ve Kuzey Ren Vestfalya Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV) kurucu ve Onursal Başkanı Kadir Dağlar, Türkçe derslerine kayıtlara dikkat çekti.
Ocak ve Şubat aylarında Türkçe dersleri kayıtlarının yapıldığını, bu konuda velilerin bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Dağlar, pandemi döneminde KRV Eyaleti’nde Türkçe derslerine kayıtlarda yaklaşık %4 oranında artış sağlanan tek şehrin Duisburg olduğunu vurgladı.
Kadir Dağlar, Türkçe ve Eğitim Çalışma Grubu’nun bilgilendirme çalışmalarını belirli aralıklarla yapacağını, Türkçe dersleri kayıt süreci için anadilim.de sayfasının da bilgilendirici olduğunu belirtti.
STK’LAR VE VE NRW EYALETİ EĞİTİM BAKANI İLE GÖRÜŞME
Kadir Dağlar yeni seçilecek DİTİB Genel Başkanı’ndan görüşme talep ettiğini, Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat ile Türkçe hususunda telefon görüşmesinde bulunduğunu belirtti. Dağlar ayrıca Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Eğitim Bakanı Dorothee Feller ile görüşme talebinde bulunduklarını da sözlerine ekledi.
TÜRKÇE VE EĞİTİM ÇALIŞMA KURULU HAKKINDA
Türkçe ve Eğitim Çalışma Kurulu veli dernekleri ve öğretmen derneklerinin koordinasyonunu sağlayan bir yapılanma olarak Mart 2022‘de kuruldu. Almanya’da Türkçe ve eğitim alanında en deneyimli isimlerle genç öğretmenler tarafından oluşan kurul, eğitim alanında faaliyet sağlayan başta veli derneklerine, öğretmen derneklerine ve diğer STK’lara tavsiye niteliğinde durum raporları hazırlıyor. Türkçe ve Eğitim Çalışma Kurulu siyaset ve bürokrasiyle iletişimi sağlayıp bilimsel verilerle dayalı ve uzmanlar tarafından hazırlanmış raporların eğitim politikalarında değerlendirilmesini sağlayacak.
TOPLANTIDA ALINAN BAZI KARARLAR
1) VELİ DERNEKLERİ YAPILANMASI İLE İLGİLİ OLANLAR
Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde veli dernekleri yapılanması hızla yok olma aşamasındadır. Henüz on yıl evvel 50‘in üzerinde olan KRV‘de veli dernekleri adedi şu anda kıyaslanmayacak derecede azalmıştır. Hızla dağılma sürecine giren veli dernekleri yapılanmasında kan kaybının durdurulması ve toplumun bütün kesimlerini kapsayan ve eğitimbilimsel donanımı olan bir çalışma modeli oluşturulmalı ve insan kaynakları buna göre harekete geçirilmelidir.
2) ÖĞRETMEN DERNEKLERİ YAPILANMASI İLE İLGİLİ OLANLAR
Almanya ve Kuzey Ren Vestfalya’da öğretmenlere yönelik derneksel yapılanmada bütünlük ve birliktelik esas alınmalıdır. Dernekleri ve toplumu ayrıştıran, kişisel egolarını tatmin etmek üzere dernekleri bölen gelişmeler kaygıyla izlenmektedir. Öğretmen Dernekleri Ruhr Öğretmen Dernekleri modelinde olduğu gibi hizmet içi eğitim sistematiği geliştirmeli ve bu konuda geniş bir donanım oluşturmalıdır. Hizmet içi eğitim konusunda öğretmen dernekleri Türkiye ile işbirliği olanaklarını görüşmelidir.
ÖNÜMÜZDEKİ 30 YILI KAPSAYACAK ÖNEMLİ POLİTİKALAR GELİŞTİRİLMELİ
3) 2023-2053 yıllarını kapsayan 30 yıllık süreçte beşinci ve altıncı Türk kuşağı Almanya’da yaşayacaktır. İlk kez kimlik ve kişilik edinimini Türkiye’de tamamlamış kuşaklar, yani Türkçe’yi azınlık konumunda Almanya’da öğrenmiş kuşaklar ailelerinde dil ve kültür öğretir ve aktarır kuşak olarak sorumluluk alacaklardır. Doğal olarak bu süreç potansiyeller barındırdığı gibi kültürel ve dilsel erozyon tehlikesini de barındırmaktadır. O yüzden bu sürecin devlet ve sivil toplum düzeyinde aktif dil, eğitim ve kültür politikalarıyla ve bütüncül bir şekilde desteklenmesi sağlanmalıdır.
TÜRKÇE DERSLERİNE KAYIT SÜRECİNDE MODERN AYGITLAR KULLANILMALI
Türkçe derslerine kayıt süreci Ocak ve Şubat aylarında devam edecektir. Bu süreçte velilerin bilgilendirilmesi ve farkındalığın oluşması için anadilim.de sayfasından yararlanılacaktır. Muhabirce/ DUISBURG