Haberler

Kadir Dağlar: “Hiç kimse Türkçenin önünde değil”

Duisburg Veliler Derneği’nin davetiyle yapılan ikinci Türkçe Çalıştayı’nın ardından kurulan ve Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde Türkçe derslerine katılımın artırılması için yol haritası ve stratejiler belirleyerek süreci takip edecek olan üst çalışma kurulu, çalışma ilkelerini kamuoyuyla paylaştı.

Seçim sonrası 9 maddeden oluşan çalışma ilkeleri hakkında kısa bir sunum yapan üst çalışma kurulu sözcüsü Kadir Dağlar, önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetler ve prensipler hakkında önemli ipuçları verdi.

BU İŞ KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİLDİR

İnsanlığı değiştirmek isteyenlerin öncelikli olarak kendilerinin değişime hazır olmaları gerektiğini vurgulayan Kadir Dağlar: “İyi niyetli olan arkadaşlarla her zorluk aşılır. Bu konuda çalışanlar kendilerini bu işin merkezine koyarak “Benim altımda çalışmaya hazırsanız varım, aksi halde bu çalışmalarda yokum” gibi şartlar öne süremez. Türkçemiz anadilimiz hiç kimsenin tekelinde değildir. Hiç kimse Türkçenin önünde değil” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALARDA SÜREKLİLİK VE İNANDIRICILIK EN TEMEL ŞARTLAR

Konuşmasının devamında çalışmalarda süreklilik ve inandırıcılığın en temel şartlardan biri olması gerektiğini de vurgulayan Dağlar: “Size insanlar inanmazsa, hiç bir şey yapamazsınız. Sadece yerinizde sayarsınız. Özellikle Almanya’da süreklilik temeline dayanmayan çalışmalar kabul görmez. Ayrıca kendine güvenmeyen bir yapı da başarılı olamaz. Kendini merkeze koyan değil, toplumu bu işin merkezine koyanlar başarılı olabilirler” dedi.

DERNEK BAŞKANLIĞI ŞİKAYET ETME MAKAMI DEĞİL

Öncelikle insanlarla iletişim kurarken sakin ve duyarlı bir yaklaşım gerektiğini vurgulayan Kadir Dağlar “Toplumun tamamını kucaklayan bir anlayışla çalışmaların yürütülmesi gerekir. İnsanlara davranış ve icraatlarınızla güven vermezseniz, ne yaparsanız yapın insanlar sizin peşinizden gelmezler. Farklı yapıları bünyenize entegre edemiyorsanız siz niçin dernek başkanı oluyorsunuz? O varsa ben yokum, ben bu işin başında olmazsam ben yokum anlayışıyla bu işlerin başarılı olması mümkün değil. 1999 yılında Kuzey Ren Vestfalya Veli Dernekleri Federasyonu’nu (FÖTEV-NRW) kurduğumuz zaman toplumun tamamına ulaşmak amacıyla bu çalışmaları başlattık. Dernek başkanlığı şikayet etme makamı değil, aksine, topluma yol gösterme ve zorlukları aşma makamıdır” dedi.

BİLGİLİ OLMAYAN KİŞİLER SÜRECE ZARAR VERİR

Eğitim ve Türkçe alanında çalışmalar yürütülürken çağdaş yöntemlerle yeni vizyon belirlenmesinin önemine vurgu yapan Dağlar sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal ilişkiler ve idare kabiliyeti güçlü olmayan yapıların da başarılı olması mümkün olmaz. Eğitim alanında yararlı ve kalıcı işler yapmak istiyorsanız, bu alanda bilgili ve donanımlı kişilerden oluşan, çok iyi derecede Almanca bilen bir çekirdek kadronuzun olması gerekiyor. Aksi halde sürece faydadan çok zarar verirsiniz.”

GÜÇLERİ BİRLEŞTİRECEĞİZ

Üst kurulun temel çalışma anlayışının ayrımcılık yapmadan toplumun tamamına yönelik çalışmalar yapmak olacağını vurgulayan Dağlar, “Hiç kimseye, etnik kökenleri, siyasi görüşleri ve dini yaşam biçimlerinden dolayı ayrımcılık yapılmaması lazım. Özellikle bu eyaletteki bakanlıkların kapılarının bize açılmasında çok emeğim var. Bunu bugün bu alanda çalışmalar yürütenlerin bir çoğu çok iyi bilir. Fizikte güçler birliği diye bir şey vardır. Güçleri ayrıştıran bir anlayışın başarılı olması mümkün değildir. Bu nedenle biz güçleri birleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu. Muhabirce/Haber-Foto Almanya Bülteni- DORTMUND

Grafikartplus Ajans

Diğer haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu