Varlık yönetim şirketleri ana şirket olarak bir nevi yapısal holding sermaye şirketi türüdür. Bu yazımda bu tür sermaya şirketlerin yapısallığı ve kuruluş nedenleri üzerinde duracağım.
Holding kavramı sıklıkla duyduğumuz bizlere yabancı olmayan bir sözcüktür ve ilk aklımıza gelen büyük bir şirket gurubu oluşudur.
Öncelikle bilinmesini isterim ki, holding şirketi denilen bir şirket türü yoktur, sadece bir şirket modelidir. Normal bir sermaye şirketinin, birden çok sermaye şirketlerine ortak olması veya hisse payının tümü ile kendisine ait olması durumunda ana şirket statüsüne sahip olur. Özetle biraz bu yapısal kurumlaşmanın nedenleri üzerinde duralım.
Varlık yönetim şirketleri birden çok şirketlere ortaktır veya tümü ile hisse sahipleridir. Sözkonusu şirket ortak veya sahibi olduğu diğer şirketlerin mal varlığı ve finans trafiğini yönetir. Yani ana şirket olarak adlandırabileceğimiz, ortak olduğu şirketlerinin bir nevi intern bankacılığını yüklenir ve yönetimini eline alır.
ANA ŞİRKET FİİLİ OLARAK OPERATİF TİCARET YAPAMAZ
Bu ana şirket fiili olarak operatif ticaret yapamaz, yani belirtmiş olduğum ister ortağı ve ister sahibi olduğu şirketler için yürütmüş olduğu hizmeti dışında ne kendi şirketleri nede üçüncü bir şirket ile herhangi bir ticaret yapamaz.
Bu tür şirket modelleri ağırlıklı olarak kurumsal yapısını geliştirmiş, kâr marjı yüksek olan şirketlerin ticari riskleri bölme ve vergi tasarrufundan faydalalanmak amacı ile oluşturulur.
Bir kaç örnekle bu tür yapısal şirket modelinin avantajlarına değinmek isterim:
Almanya´da bir sermaye şirketi mevcut kârından hissedarlarına kâr dağılımı yapması durumunda genelde Alman Vergi Mevzuatı gereği yüzde 25 vergi ödemekle mükelleftir. Zira söz konusu ana şirketine bu kâr dağılımı yapması durumunda sadece yüzde 5 vergi ödemesi söz konusu olur. Yani böylesi durumda yüzde 20 vergi tassarufu etmiş olur.
Almanya´da varlık yönetim şirketleri ortak veya sahibi oldukları şirketlerinin bütçe fazlasını ve bütün taşınır ve taşınmaz varlıklarını himayesine alabilir. Böylesi durumda şirketlerinden herhangi birisinin iflası durumunda o şirketin himayesi altına almış olduğu taşınır ve taşınmaz varlıkların ve bütçesinin dokunmazlığı vardır, dolayısıya ister varlıkların ve ister oluşmuş olan sermayesi ana kuruluşun bünyesinde risk dışı kalır.
İletişim: www.stb-treuteam.com Email: [email protected]
Muhabirce/Turabi Güngör- DÜSSELDORF