Almanya‘da şirket ortaklığı ve şirket alımları
Türkiye‘de yerleşik bireysel girişimcilerimiz ve şirketlerimiz Almanya´da mevcut sermaye şirketlerine ortak olabilir veya bütünü ile devralabililirler.
İster şirket ortaklığı ve ister şirket alımları durumunda öncelikle alıcı ve satıcı arasında bir iyi niyet sözleşmesi yapılması ve paralel olarak şirket değer tespiti yapılmasında yarar ve önem görüyorum.
İyi niyet sözleşmesi her iki tarafın ticari niyetini kapsar bağlayıcı bir sözleşme anlamına gelmez. Buradaki amaç, alıcı ve satıcı arasındaki prensip anlaşmalarının ciddiyet kazanmasıdır. Söz konusu niyet anlaşmasının taraflarca imzalanması sonrası mevcut şirketin şirket değer tespitinin (şirket değerlendirme) yapılması için alıcıya satıcı tarafından şirketin güncel ara bilançoları, güncel mali tabloları, son yılların sene vergi tahakkukları , şirket sözleşmesi ve sicil kayıt belgesi, son kararlar ve şirket ile ilgili gerekli diğer bilgi ve belgeler ibraz edilir. (Anlaşma içeriğinde alıcının mevcut gizlilik ve sır saklama yükümlülüğü kapsamında )
Şirket değer tespitinin yapılmasındaki amaç şirketin değerini belirlemek ve bu değere göre alıcının alacağı hissenin yüzdelik oranının alış değerini tespit etmekten başka bir şey değildir. (Bir ürünü almadan fiyatını bilmek gibi). Söz konusu değer tespiti raporu uzman yeminli mali müşavir ve bağımsız denetçi tarafından raporlandırılıp taraflara ibraz edilir.
Elbet alıcı ve satıcı, sözkonusu değer tespitini baz alarak pazarlık yapma imkanına da sahiptirler. Gelecek yazımda şirket değer tespitinin ayrıntılarını ele alacağım.
İletişim: Email: [email protected] Web: https://stb-treuteam.com/
Turabi Güngör-DÜSSELDORF